Elektrische deken

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

25 mei, 2024
Johnno van den Brink

Je gebruikt je hoofdkussen elke nacht zo’n 7 tot 8 uur. Het is dus een belangrijk ding in je leven. Maar hoe vaak moet je een kussen vervangen? En hoe kun je weten of je hoofdkussen nog goed is om te gebruiken? In deze blog leggen we alles uit.

Wanneer moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen is tussen de 2 tot 3 jaar.

Na deze tijd dien je je hoofdkussen te vervangen. Veel mensen weten niet dat een hoofdkussen maar zo’n relatief korte levensduur heeft. Dit heeft vooral te maken met het simpele feit dat je het, bijna iedere nacht, heel intensief gebruikt.

Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het goed om je kussen regelmatig te vervangen. Je transpireert, kwijlt en ademt. En ook je haren bevatten allerhande producten zoals haargel, stof en ga zo maar verder. Wist je dat er na één week al meer bacteriën op je sloop zitten dan op een gemiddelde toiletbril? Echt waar, we schreven er over in dit artikel.

Het tijdig vervangen van je hoofdkussen is ook belangrijk om ergonomische redenen. Zo behoud je correcte ondersteuning aan hoofd, nek, en schouders. Wanneer je nekpijn ervaart na het slapen, kan het vervangen van je hoofdkussen een oplossing bieden. 

Hoe weet je of je kussen nog goed is

Hoe weet je of een kussen nog goed is?

Misschien weet je niet meer wanneer je je kussen hebt gekocht. Of je hebt een kussen waarvan je denkt het nog wel even mee kan. Hoe kun je dan checken of dit kussen nog goed is?

Er zijn een aantal indicatoren waarom je kunt zien of je hoofdkussen nog goed is. Je kunt de volgende dingen checken om te zien of je hoofdkussen toe is aan vervanging:

 • Er zijn veel vlekken of er is gele uitslag?
 • Je moet het kussen vaak opschudden?
 • Het kussen is slap? Leg het even op je hand, valt het naar beneden? Dan is de steun weg!
 • Je wordt wakker met nek- of rugklachten?

Twijfel je of je kussen nog goed is? En wordt je vaak wakker met een zere nek of zere rug? Dan is het geen slecht idee om je kussen te vervangen met een nieuw exemplaar. Als je kussen versleten is, verdwijnt de ergonomische steun aan je hals en hoofd. Daardoor kun je sneller last krijgen van je nek of rug.

Waarom een nieuw hoofdkussen?

Een hoofdkussen vervangen heeft een aantal voordelen, die je helpen om beter te slapen. Ook kan het gezondheidsklachten voorkomen. Hieronder hebben we een aantal redenen genoemd om je kussen te vervangen:

 • Hygiëne: Na 2 tot 3 jaar intensief gebruik bestaat je hoofdkussen voor zo’n 15% uit dode huidcellen. Ook olie van de huid en andere viezigheid zorgen ervoor dat je kussen na 2 tot 3 jaar vaak aan vervanging toe is. Zeker als je geen kusssenbeschermer gebruikt.
 • Ondersteuning: Je kopkussen dient de juiste ondersteuning te geven. Na jaren gebruik zal het wat ‘inzakken’ waardoor je hoofd en je hals onvoldoende steun krijgen.
 • Nekpijn: Om nek- en rugpijn te voorkomen dien je op tijd je kussen te vervangen. Een versleten kussen ondersteunt te weinig en dat kan pijn veroorzaken.
Hoe lang slapen op een kussen

Hoe lang kun je slapen op een kussen?

Je kunt gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar slapen op een kussen. Daarna is je kussen meestal aan vervanging toe. Je gebruikt je kussen elke nacht, daarom is de levensduur misschien korter dan je verwacht. 

Hoe lang je op je kussen kunt slapen hangt natuurlijk ook af van het materiaal en de kwaliteit. Heb je een kussen van matige kwaliteit? Dan zul je deze misschien eerder moeten vervangen dan eentje van uitstekende kwaliteit. En transpireer je echt veel, dan zal je kussen mogelijk ook sneller aan vervanging toe zijn.

Gebruik een kussenbeschermer, dan gaat je kussen sowieso minder snel geel worden en vaak gaat het ook langer mee. De beschermer ga je vaak uitwassen waardoor je de levensduur verlengt.

Hoe kies ik een hoofdkussen?

De meeste mensen die dit artikel lezen zullen denken: 2 tot 3 jaar, poeh, dan moet ik die van mij snel vervangen! Maar hoe kies ik nou het beste hoofdkussen? Niet getreurd, we hebben een uitgebreide blog geschreven die je helpt bij het kiezen van een hoofdkussen. Dit zijn alvast een paar snelle tips:

 1. Kies een hoofdkussen wat past bij je slaaphouding.
 2. Kies voor meer ondersteuning als je een hoger lichaamsgewicht hebt.
 3. Zorg dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn liggen in zijlig.
 4. Kies het juiste materiaal, zoals een hypoallergeen kussen als je allergisch bent.

Conclusie

Je kan je hoofdkussen gemiddeld best na 2 tot 3 jaar vervangen. Het tijdig vervangen van je hoofdkussen is goed voor de hygiëne en ondersteuning. Je slaapt elke nacht op je kussen, dus het is een belangrijk onderdeel van goede slaap. Wanneer je je kussen vervangt is het verstandig om goed onderzoek te doen. Met andere woorden, als het kan, test dan in de beddenwinkel vooraf je nieuwe kussen en vraag voldoende informatie.

Meest gestelde vragen