Elektrische deken

Hoe krijg je gele vlekken uit je kussen?

Date
24 nov, 2023
Posted By
Johnno van den Brink

Als je kussen geel wordt, is het verstandig om het schoon te maken. Je kunt het kussen bijvoorbeeld in de wasmachine wassen, maar je kunt de gele vlekken ook verwijderen met onder meer citroensap, witte azijn en zuiveringszout. Alle manieren om gele vlekken uit je kussen te krijgen, vind je in dit artikel!

Waardoor wordt een kussen geel?

Een kussen kan na verloop van tijd geel worden als gevolg van verschillende factoren. Deze factoren houden vaak verband met de ophoping van lichaamsvloeistoffen, oliën en andere stoffen. Hieronder noemen we ze:

  • Zweet: Tijdens je slaap produceert je lichaam zweet. Het kussen neemt dit op, waardoor er op den duur gele vlekken ontstaan.
  • Dode huidcellen: Je lichaam scheidt ook dode huidcellen af tijdens je nachtrust. Ze hopen zich op op je kussen, wat kan resulteren in een gele verkleuring.
  • Natuurlijke oliën: De natuurlijke oliën die je lichaam produceert, trekken in je kussensloop. Uiteindelijk dringen ze ook door tot je kussen. Hierdoor kan het vergelen.
  • Speeksel: Sommige mensen kwijlen veel tijdens het slapen. Hun speeksel kan gele vlekken op het kussen opleveren.
  • Make-up- en huidverzorgingsproducten: Het is niet verstandig om met make-up naar bed te gaan, aangezien dit ervoor kan zorgen dat je kussen vergeelt. Dit is ook het geval bij huidverzorgingsproducten.

De beste manieren om gele vlekken uit je kussen te krijgen

Als je kussen vergeeld is, hoef je niet onmiddellijk een nieuw exemplaar te kopen. Er zijn namelijk meerdere manieren om gele vlekken uit een kussen te krijgen. Is het kussen wasbaar? Dan is de beste strategie om drie kopjes warm water te mengen met een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een half kopje witte azijn, driekwart kopje zuiveringszout en de normale dosis van je wasmiddel.

Voeg dit mengsel samen met je kussen in de wasmachine en zet het apparaat aan. Als het goed is, verdwijnen de gele vlekken als sneeuw voor de zon en wordt je kussen dus weer helemaal wit. Werkt deze manier niet helemaal goed? Dan zijn nog meer geschikte methoden om de gele vlekken uit je kussen te krijgen. Dit zijn huis-, tuin- en keukentips, dus probeer het best altijd eerst op een klein stukje stof. En weet dat we geen garantie kunnen geven op succes. Maar dit zijn de extra tips:

ManierInstructies
Baking sodaMaak een pasta door zuiveringszout te mengen met een kleine hoeveelheid water. Verdeel de pasta over de vlek. Laat het minstens 30 minuten of langer inwerken. Schrob de vlek voorzichtig met een zachte borstel of een oude tandenborstel. Veeg de pasta weg met een vochtige doek.
Witte azijnMeng gelijke delen witte azijn en water. Dep de vlek met het mengsel. Laat het een paar minuten inwerken voordat je het met een schone doek afveegt.
CitroensapMeng gelijke delen citroensap en zout tot een pasta. Breng de pasta op de vlek aan en laat het 30 minuten intrekken. Spoel het gebied af met water.
Enzymatische reinigerGebruik een enzymatische reiniger die is ontworpen voor het verwijderen van vlekken uit stoffen. Volg voor het aanbrengen de instructies van het product.
Waardoor wordt een kussen geel

Kun je gele vlekken voorkomen? 5 tips

Je weet nu hoe je gele vlekken uit je kussen kunt krijgen, maar het is natuurlijk nog beter om ze volledig te vermijden. Voorkomen is immers beter dan genezen! Gelukkig zijn er diverse tips die op dit vlak helpen:

1. Was je kussensloop

Was je kussenslopen minstens één keer per week of vaker indien nodig. Dit helpt bij het verwijderen van opgehoopt zweet, olie en andere resten die tot gele vlekken kunnen leiden.

2. Gebruik een kussenbeschermer

Eigenlijk een no-brainer, maar overweeg het gebruik van kussenbeschermers. Dit zijn hoezen met of zonder ritssluiting die over je kussens gaan. Ze vormen een extra barrière tegen zweet, olie en andere stoffen, waardoor ze het kussen zelf niet kunnen bereiken. Een slaapspeciaalzaak heeft meestal meerdere modellen, afgestemd op de oorzaak van de vlekken.

3. Kies vochtafvoerende materialen

Kies voor kussenslopen en kussenbeschermers gemaakt van vochtafvoerende of vochtregulerende materialen. Ze verspreiden snel vocht en helpen om bijvoorbeeld zweet van je huid weg te trekken en de kans op gele vlekken te verkleinen. Want als vocht opdroogt, blijft het vuil achter en dat is de basis van de verkleuring in je kussensloop of de gele vlek.

4. Koop een hypoallergeen kussen

Overweeg het gebruik van hypoallergene kussens, omdat deze vaak zijn ontworpen om allergenen te weerstaan. De kussens zijn dan vaak wasbaar op hoge temperatuur, hebben een huisstofmijtdodende coating of behandeling zoals Bi-Ome® of worden voorzien van probiotica zoals Purotex®. Ze worden daardoor over het algemeen minder snel geel.

5. Verwijder make-up

Als je make-up draagt, zorg er dan voor dat je deze verwijdert voordat je naar bed gaat. Make-upresten kunnen immers bijdragen aan gele vlekken op kussenslopen, wat je dus kunt voorkomen door deze verzorgingsproducten van je gezicht te halen voordat je gaat slapen.


Hoe krijg je gele vlekken uit je kussen: veelgestelde vragen

Hoe krijg je een geel kussen weer wit?

Je kunt een geel kussen wassen in de wasmachine om het weer wit te krijgen. Meng hiervoor drie kopjes warm water met een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een half kopje witte azijn, driekwart kopje zuiveringszout en de normale dosis van je wasmiddel. Je gele kussen komt hierdoor weer wit uit de wasmachine!

Waarom vergelen kussens?

Kussens vergelen vanwege meerdere redenen. Zweet zorgt bijvoorbeeld voor deze verkleuring. Dit geldt ook voor dode huidcellen, haarproducten en natuurlijke oliën. Zelfs als je je kussensloop regelmatig wast, is de kans groot dat het kussens na verloop van tijd geel wordt.

Kan je een kussen in de wasmachine doen?

Kijk altijd op het etiket, maar over het algemeen is het zeker mogelijk om je kussen in de wasmachine te wassen. Als het kussen vergeeld is, doe je er goed aan om het te wassen met warm water en wasmiddel zodat je kussen weer schoon wordt door de wasmachine. Hardnekkige vlekken kan je aanpakken met baking soda, witte azijn, citroensap of enzymatische reiniger.

Conclusie

Een kussen met gele vlekken oogt natuurlijk niet bepaald fris en hygiënisch. Veel mensen kiezen er dan voor om een vervanger te kopen, maar dat is eigenlijk niet altijd nodig. Je kunt je gele kussen namelijk ook zelf schoonmaken.

Om de gele vlekken uit je kussen te krijgen, kun je diverse manieren gebruiken. De beste optie is echter om drie kopjes warm water met een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, ¾ kopje baking soda en een half kopje witte azijn te mengen. Voeg hier nog een standaard dosering van je wasmiddel aan toe en gooi je kussen met het mengsel in je wasmachine. Zet de wasmachine aan.

Na de wasbeurt zou je gele kussen weer helemaal wit moeten zijn. Een kind kan de was doen!