Elektrische deken

Kan een hoofdkussen in de droger?

22 nov, 2023
Johnno van den Brink

Is je hoofdkussen wasbaar? En heb je je hoofdkussen in de wasmachine gewassen? Dan wil je het kussen vervolgens het liefst in de frisse lucht laten drogen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk door de weersomstandigheden. Gelukkig kun je het hoofdkussen vaak ook in de droger drogen. In dit artikel lees je er meer over en gaan we er wat praktischer op in.

Richtlijnen voor je hoofdkussen in de droger – Stappenplan

Een hoofdkussen was je best niet te vaak, gebruik een kussenbeschermer die je wel regelmatig wast. Ben je na een periode van ziek zijn of na een hele zweterige zomer er toch aan toe? Dan kan je het hoofdkussen wassen, als dit mogelijk is. Over het algemeen is het vaak mogelijk om je kussen erna in de droger te drogen. We raden je aan om hierbij een paar handige richtlijnen op te volgen. Zo weet je zeker dat jouw hoofdkussen optimaal droogt zonder schade:

1. Controleer het label

Allereerst is het verstandig om het label te lezen. Hierop staan diverse instructies voor het wassen en drogen van je hoofdkussen. Sommige kussens kunnen volgens de instructies van de fabrikant bijvoorbeeld alleen met de hand worden gewassen of moeten op een lagere temperatuur worden gedroogd. Er is een internationale afspraak met betrekking tot waslabels. Op cleanpedia vind je een overzicht met een handige extra toelichting.

2. Voeg tennisballen toe

Het kan gebeuren dat de vulling van je hoofdkussen tijdens het drogen klontert of in grote brokken samenkoekt. Voorkom dit door enkele tennisballen bij het kussen te plaatsen in de droger. Ze kloppen de vulling eigenlijk op en zorgen er ook voor dat je hoofdkussen gelijkmatig droogt. Gebruik je gekleurde tennisballen? Stop de tennisballen dan in een dichtgebonden washandje om te vermijden dat er mogelijke kleuruitwisseling ontstaat. Vermijd wel om te hoge toeren in te stellen, zo vermijd je te snelle slijtage van de vezels of de donsveertjes in het kussen.

3. Gebruik drogerballen

Een andere optie is om drogerballen toe te voegen aan de lading in je droger. Deze helpen bij het opkloppen van de vulling en verminderen de droogtijd. Ook dragen ze bij aan het gelijkmatiger drogen van je hoofdkussen. Er zijn heel wat types drogerballen verkrijgbaar: zo kan je kiezen voor plastic varianten of voor een compleet natuurlijke set gemaakt van wol. Vaak wordt er bij de aankoop een (katoenen) zakje meegeleverd om de ballen in te stoppen vooraleer je ze in de wastrommel stopt.

4. Was op een lagere temperatuur

Daarnaast is het verstandig om op een lagere wastemperatuur te wassen en ook de droger op een lagere temperatuur in te stellen. Te hoge temperaturen kunnen de vulling beschadigen of doen krimpen. Heb je last van een allergie en wil je de allergenen van de huisstofmijt echt wegwassen, dan is het belangrijk dat het waslabel van je hoofdkussen kookwas (tot 95 graden) aangeeft of dat het kussen tenminste wasbaar boven de 60°C is.

5. Kies de juiste droogtijd

Je moet je hoofdkussen niet te lang drogen, want dit kan namelijk resulteren in oververhitting. Controleer het kussen daarom regelmatig om ervoor te zorgen dat het niet te heet wordt. Het is belangrijk, zeker als je een donskussen hebt, dat het kussen echt droog is vooraleer je het terug in gebruik neemt. Als het nog licht vochtig blijft in de kern, kan je schimmel en onaangename geurtjes krijgen. En dat wil je na een was-en droogbeurt net vermijden, toch?

Hoelang kussen in de droger?

Je weet nu dus dat het vaak mogelijk is om je kussen in de droger te drogen, maar alsnog kan dit misgaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je hoofdkussen niet snel genoeg uit het apparaat haalt. Hierdoor wordt het kussen te warm, waardoor het bijvoorbeeld kan krimpen of oververhitten.

Zorg er daarom voor dat je het kussen op tijd uit de droger haalt. Maar hoelang duurt dit ongeveer? Wel, dat hangt van een aantal factoren af. De ingestelde droogtemperatuur heeft hier bijvoorbeeld invloed op, net als het gebruik van tennis- of drogerballen. Ook het formaat en materiaal van het hoofdkussen beïnvloeden de droogtijd.

Alsnog kunnen we wel een schatting maken van hoelang je kussen in de droger moet:

Soort kussenDroogtijd
Veren kussensVeren kussens hebben vaak een lange droogtijd van 1 tot 2 uur. Soms duurt het zelfs langer.
Donzen kussensDonzen kussens hebben ongeveer dezelfde droogtijd als veren kussens.
Synthetische kussensSynthetische kussens drogen doorgaans sneller. Vaak zijn ze binnen een uur al droog.

Ook al weet je nu hoelang je kussen ongeveer in de droger moet, is het alsnog verstandig om dit regelmatig te controleren. Doe de droger bijvoorbeeld elk half uur even open om te checken of je hoofdkussen al helemaal droog is.

Hoe lang hoofdkussen in de droger

Kunnen alle kussens in de droger?

Nee, helaas kun je niet alle hoofdkussens in de droger drogen. Dit geldt wel voor veel exemplaren, maar sommige materialen en typen zijn niet geschikt voor dit apparaat. Hieronder vind je ze:

  • Traagschuim kussens: Dit materiaal kan vervormen of zelfs vergaan als het aan een hoge temperatuur blootgesteld wordt. Het hoofdkussen loopt dan dus schade op. Het kussen is niet geschikt om te wassen, maar kan je niet anders? Laat een traagschuim kussen dan altijd op de natuurlijke manier en lang drogen.
  • Latex kussens: Ook latex kussens zijn niet wasbaar. Ze worden heel zwaar omdat ze het water opslorpen. Je kunt ook schade aanrichten aan je latex hoofdkussen door het in de droger te drogen. Kan je niet anders? Laat ze dan heel lang en op een natuurlijke manier drogen. Leg ze niet op een verwarming, ze drogen dan te snel en korrelen helemaal weg.
  • Gelgevulde kussens: Ook deze kussens zijn niet wasbaar. Moet je het toch wassen? Ook hoofdkussens met een gelvulling kun je beter aan de lucht laten drogen. De hitte van de droger kan de gel namelijk aantasten.
  • Delicate kussens: Sommige hoofdkussens zijn voorzien van decoratieve elementen of gemaakt van delicate stoffen. Plaats ze dan niet in de droger aangezien ze beschadigd kunnen worden door de bewegingen van het apparaat. Het is veiliger om dergelijke kussens op een zachtere manier te laten drogen.
  • Speciale coatings: Heeft je hoofdkussen een speciale coating? Plaats het dan niet in de droger om schade aan deze behandeling te voorkomen. De coating kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het kussen waterafstotend, antimicrobieel en/of allergievriendelijk is.

Al deze kussens zijn over het algemeen niet geschikt om te wassen en dus ook niet voor de droger, maar alsnog is het verstandig om dit even te controleren. De fabrikant geeft hierover instructies op het waslabel. Lees dit dus eerst voordat je bepaalt hoe je het hoofdkussen droogt.


Kan een hoofdkussen in de droger: veelgestelde vragen

Hoelang je kussen in de droger moet, durven we niet echt te zeggen. Dit hangt namelijk van je type hoofdkussen af. We raden je daarom aan om elk half uur even de droger te openen om te kijken of het kussen goed droogt.

Als je je hoofdkussen hebt gewassen, moet het natuurlijk vervolgens drogen. Hiervoor kun je je kussen het beste op een droge plaats in de buitenlucht neerleggen zodat de frisse lucht het droogt. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Kies er in dat geval voor om het kussen te drogen in je droger.

Het is zeker mogelijk om een kussen in de wasmachine te wassen. We raden je aan om hierbij de instructies van de fabrikant op te volgen. Kijk hiervoor altijd op het label. Hierdoor weet je zeker dat je het hoofdkussen goed wast en geen schade aanricht.

Conclusie

Kan een hoofdkussen in de droger? Het is dus zeker mogelijk om je kussen in de droger te drogen als de weersomstandigheden niet gunstig zijn. We raden je aan om hierbij droog- of tennisballen in de droger te plaatsen. Daarnaast kun je de droger het beste op een lage temperatuur instellen. Dit verlengt de droogtijd wel, maar zorgt er ook voor dat je hoofdkussen niet beschadigd raakt.

Het is ook belangrijk om te controleren of je hoofdkussen daadwerkelijk in de droger kan. Dit hangt namelijk van het materiaal af. Lees dus het label voordat je je droger inschakelt om je kussen te drogen. Hierop staat mogelijk ook de droogtijd, wat opnieuw onder meer van het materiaal afhangt.