Elektrische deken

Mag ik een hoofdkussen wassen in de wasmachine?

21 dec, 2023
Jürgen Swinnen

Je hoofdkussen is een belangrijk onderdeel van je slaapcomfort. Om ervoor te zorgen dat je kussen hygiënisch en fris blijft, is het belangrijk om het af en toe te wassen.

Maar kan je elk hoofdkussen wassen in de wasmachine? Wat moet je doen om een hoofdkussen te wassen en waar moet je op letten? In deze blog bespreken we alle details rondom het wassen van je kussen.

Kan ik mijn hoofdkussen wassen?

Om te weten of je je hoofdkussen kan wassen, kijk je op het label. Een eerste logische stap, want hier staan de wasinstructies beschreven. De meeste hoofdkussens zijn te wassen en voor hygiënische redenen moet je dat ook af en toe doen.

Kan ik mijn hoofdkussen wassen

Ben je niet zeker of je je hoofdkussen kan wassen? Bijvoorbeeld omdat er geen wasinstructies meer aanwezig zijn of omdat de labels onleesbaar zijn? Mocht je je kussen willen wassen, zonder dat je dus zeker weet of dat kan, is een handwas de veiligste optie. Over het algemeen is de volgende tabel van toepassing:

Type kussenHoe te wassen
Dons of verenHandwas of wasmachine max. 30°C, fijnwasmiddel of shampoo
SynthetischDirect in de wasmachine, fijnwasmiddel
WolZeer goed luchten of alleen koude handwas
NeksteunkussensAltijd eerst neksteun verwijderen
Vormkussens (gel, visco of schuim)Handwas en goed verluchten

De meeste hoofdkussens, zowel donzen als synthetische, zijn wasbaar in de wasmachine. Het is echter wel belangrijk om de wasinstructies op het label te volgen. Deze instructies kunnen verschillen per vulling en type kussen.

Bij een ergonomisch neksteunkussen is de neksteun vaak apart te verwijderen vooraleer je het wast. Vormkussens gemaakt van traagschuim, latex of gel kun je meestal niet (goed) wassen. Ze zuigen het water op en worden heel zwaar waardoor je ze tijdens het centrifugeren kan beschadigen. Laat deze varianten dus goed verluchten en gebruik altijd een goede kussenbeschermer die je vaak wast.

Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen?

Als je hoofdkussen wasbaar is volgens het ingenaaide label, is het aan te raden om het minstens één keer per jaar te wassen. Zo worden zweet, huidschilfers en dergelijke uit je hoes(tijk) en vulling gespoeld.

Om je hoofdkussen te beschermen tegen vuil, maar ook tegen slijtage, is een goede en extra beschermende kussensloop van groot belang. De kussensloop dient ook tijdig gewassen te worden, minimaal één keer per week.

Als je heel veel transpireert of last hebt van allergieën, kan het nodig zijn om je kussen vaker te wassen. Je kussen zal sowieso sneller aan vernieuwing toe zijn, maar zo vermijd je lelijke en onhygiënisch ogende gele vlekken. Wil je jouw hoofdkussen wassen om gele vlekken te verwijderen, lees dan eerst:


Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen

7 tips voor het wassen van je hoofdkussen

Over het algemeen kun je een hoofdkussen wassen. Het kan dus goed zijn dat het je eerste keer is. Vandaar dat we een lijst met tips hebben samengesteld om je hoofdkussen te wassen.

 1. Haal de kussensloop en eventuele kussenbeschermer van het kussen.
 2. Stop het kussen in de wasmachine. Let op het vulgewicht van je toestel, maar stop maximaal twee kussens tegelijk in de wasmachine.
 3. Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was. 
 4. Was het kussen op een lage temperatuur. Volg de aangegeven temperatuur.
 5. Gebruik een zacht wasprogramma voor fijne was of delicate stoffen.
 6. Laat het kussen, niet te hard, maar lang genoeg centrifugeren om het water eruit te krijgen.
 7. Laat het kussen door en door drogen voordat je het weer gebruikt.

6 tips om je donskussen te wassen

Dons- en verenkussens zijn vaak wat gevoeliger voor wasbeurten dan synthetische kussens. Het is daarom belangrijk om ze voorzichtig te wassen. Volg de volgende extra tips voor het wassen van een donzen kussen in de wasmachine:

 • Gebruik een waszak om het kussen in te wassen. Dit voorkomt dat het kussen beschadigd raakt.
 • Voeg een kleine hoeveelheid fijnwasmiddel of gewone haarshampoo toe aan de wasmachine.
 • Een donzen hoofdkussen wassen doe je op maximaal 30 graden.
 • Gebruik een zacht wasprogramma of als je twijfelt, doe een handwas.
 • Laat het kussen rustig centrifugeren om het water eruit te krijgen. Voeg eventueel een extra zakje met tennisballen toe.
 • Laat de donsveertjes 100% drogen voordat je het kussen weer gebruikt.

Ben je onzeker? Vaak bieden slaapspeciaalzaken een speciale service voor donskussens aan. Dan wordt het kussen door een professional gereinigd.

Dons in een kussen

Kussen wassen voor huisstofmijt

Heb je last van allergieën? Dan is dit voor jou, want je ligt urenlang met je hoofd op en je neus soms in je kussen terwijl je slaapt. Daarom is het uiterst belangrijk dat er geen allergische reacties ontstaan omwille van allergenen in je hoofdkussen.

Huisstofmijt is één van de meest voorkomende allergieën. Deze beestjes vind je onder andere in je beddengoed, je matras en dus ook je hoofdkussen. Daarom moet je een hoofdkussen best wassen. Was je hoofdkussen voldoende vaak om klachten te voorkomen en je slaap te verbeteren.

De huisstofmijt verspreidt allergenen waar jij allergisch voor bent. Om de allergenen weg te wassen, moet je minimaal op 60 graden Celsius wassen. En ook de huisstofmijten zelf worden bij 60 graden Celsius gedood.

Kan je kussens met wol wassen?

Net zoals dons is wol een natuurproduct. Wol is zeer gevoelig om sterk te krimpen als je het wast op temperatuur. Hoe komt dat? Wel, kleine, getande schubben bedekken het oppervlak van wolvezels. Als wol in de machine wordt gewassen, kunnen deze schubben in elkaar grijpen, waardoor de wol gaat vervilten en krimpen. Om die verstrengeling te voorkomen, wordt wol meestal chemisch gereinigd, gestoomd of met de hand gewassen met een wolwasmiddel.

Kun je een kussen met wol wassen

Heb je een kussen gevuld met wol? Weet dan dat je dit prima kussen best zeer goed verlucht! Wol houdt vuil ook veel minder vast, dus hang het gerust eens buiten op een bewolkte dag met wat wind.

Dankzij de lanoline in de wol wordt je hoofdkussen op een natuurlijke manier beschermd tegen huisstofmijten. Antiallergisch dus! Wil je het, ondanks deze waarschuwingen, toch in de wasmachine proberen te reinigen? Gebruik dan altijd een wolwasmiddel, hou het toerental extreem laag en was op zeer lage temperatuur. 

Bestaat er wasbare wol?

Een kussen met wol wassen is mogelijk als er bijvoorbeeld een speciale behandeling op de wol heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld de Hercosett behandeling. Deze behandeling maakt de wol wasbaar. Je kan dan echter niet meer spreken van een 100% natuurlijk product.

Ook het bekende merk Patagonia heeft hier al over bericht: volg de link naar een statement van dit bedrijf. Eerst wordt de wolvezel blootgesteld aan chlorine en daarna behandeld met Hercosett 125, een polyamide-epichloorhydrine polymeer.

Bestaat er wasbare wol

Een bijkomend probleem is het afvalwater dat uiteindelijk overblijft aan het einde van het proces. Chloor reageert met koolstofverbindingen en zo ontstaan er giftige dioxines die in het afvalwater aanwezig blijven. Dit afvalwater kan worden gezuiverd, maar dat is niet zonder risico’s. Meer weten over dit verhaal? Via deze link kan je, in het Engels, nog wat meer informatie ophalen.

Conclusie

De meeste hoofdkussens kun je in de wasmachine wassen. Let goed op de wasinstructies die je vindt op het label. Het wordt aangeraden om je hoofdkussen minimaal één keer per jaar te wassen. Laat het kussen na het wassen goed luchten en drogen.

Mag ik een hoofdkussen wassen in de wasmachine: meestgestelde vragen

Of je een kussen met vulling kan wassen, hangt van de vulling af. Lees het label van je hoofdkussen goed om uit te vinden of en hoe deze te wassen is.

Kussens worden geel vanwege vuil en vocht. Vocht verdampt en het vuil blijft in een kring hangen. Je kunt deze weer wit krijgen door te wassen met wat wasmiddel of -poeder en een klein beetje bleekmiddel.

Lees de wasinstructies van je hoofdkussen goed. Een synthetisch kussen kun je meestal wassen op 60 graden. Kies altijd een voorzichtig wasprogramma zoals fijne was of wolwas.