Elektrische deken

Hoe kies ik het perfecte hoofdkussen?

13 aug, 2023
Jürgen Swinnen

Een hoofdkussen speelt een cruciale rol als het gaat om de slaapkwaliteit. Naast ons bed, het matras, je dekbed en de temperatuur van  de omgeving waarin wij slapen, is het kiezen van het juiste hoofdkussen cruciaal.

Een goed hoofdkussen draagt bij aan een goede slaaphouding, voorkomt nek- en schouderklachten en is van groot belang voor een goede nachtrust.  Maar hoe kies je het juiste hoofdkussen? En hoe kan je het goed onderhouden? In dit artikel beantwoorden wij deze vragen. 

Hoe kies je het juiste kussen?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van het perfecte hoofdkussen:

  1. Slaaphouding: het perfecte kussen is sterk afhankelijk van je slaaphouding dus zijslaper, rugslaper of buikslaper. Wat voor type slaper je bent, hangt af van de houding waarmee je het liefst in slaap valt.
  2. Lichaamsgewicht: je lichaamsgewicht speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste kussen. Over het algemeen hebben mensen die zwaarder zijn bijvoorbeeld meer ondersteuning van een kussen nodig dan mensen die lichter zijn. Dit komt doordat er meer impact is op de vervorming van de matras.
  3. Lichamelijke klachten: heb je last van rug- of nekklachten? Dan is dit belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Een kussen dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn houdt kan bijvoorbeeld helpen om pijn en stijfheid in hals en schouders te verminderen. Let goed op de hoogte want een te hoog kussen verhoogt de druk op je onderrug en overstrekt je hals. Een te laag kussen zet extra veel druk op je schoudergewrichten.
  4. Materiaal: tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal van het kussen. Heb je last van veel allergieën? Kies dan voor een compleet wasbare variant bijvoorbeeld.

Welk hoofdkussen past bij mij?

Welke dikte kussen je kiest, hangt voornamelijk af van je slaaphouding. Of beter gezegd: Welke houding je het liefst mee in slaap valt. Eenmaal in slaap beweeg je namelijk tot wel 30 keer per nacht. In het algemeen spreken we van drie soorten slapers: rugslapers, zijslapers, en buikslapers.

Rugslapers hebben een kussen van gemiddelde dikte nodig. Ook kun je kiezen voor een vormkussen, later meer hierover. Je kunt kiezen voor een hard of zacht kussen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Zijslapers hebben een dik kussen nodig, om het hoofd te ondersteunen als je op je zij ligt. Kies een kussen wat niet te zacht is, anders heb je alsnog te weinig ondersteuning. Vormkussens zijn ook verkrijgbaar voor zijslapers.

Buikslapers hebben baat bij een dun kussen. Zo lang het kussen dun genoeg is, kun je kiezen voor hard of zacht, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Een vormkussen is geen goede keuze voor een buikslaper. Sommige buikslapers prefereren om geheel zonder kussen te slapen.

Soorten hoofdkussens

Om het perfecte hoofdkussen voor jezelf te vinden, is het belangrijk om te weten dat er een aantal verschillende varianten zijn. Bij het kiezen van jouw perfecte hoofdkussen hou je dus best rekening met je persoonlijke voorkeuren, je (in)slaaphouding en eventuele rug -en nekklachten.

Hoofdkussens komen grofweg meestal in vier verschillende varianten voor:

Soort kussenWasbaarKostenGeschikt voor
PlantaardigSomsGemiddeldAlle soorten slapers
SynthetischJaLaagAlle soorten slapers
VormkussenNeeHoogRugslapers en zijslapers
Dierlijk (dons)JaHoogAlle soorten slapers

Kussens gevuld met plantaardige materialen

De vulling van deze hoofdkussens bestaat uit natuurlijke materialen van plantaardige oorsprong. Denk hierbij aan vezels die worden gewonnen uit eucalyptus (Lyocell) , kokos of kapok. Of bamboe of katoen.

Vaak vullingen die sterk presteren met betrekking tot het reguleren van de temperatuur en vocht. Niet alle vezels zijn gemakkelijk wasbaar, dus raden we sowieso een kussenbeschermer aan.

Kussens met plantaardige materialen

Synthetische kussens

Deze kussens worden gevuld met synthetische, vaak polyester, vezels. Daarom zijn ze een goedkoper alternatief voor donzen of natuurlijke kussens. Ze zijn licht en makkelijk te onderhouden.

Deze kussens passen zich aan de vorm van je hoofd aan, echter vaak heeft de vulling veel meer veerkracht dan dons. Meestal is de kussenhoes of tijk voorzien van een rits om de vulling er uit te halen. Zo kan je gemakkelijk thuis corrigeren en kunnen ook buikslapers een dun kussen maken.

Vormkussens (gelkussens & traagschuimkussens)

Vormkussens hebben een vaste vorm en kunnen worden gemaakt in traagschuim, HR schuim, latex of met gel. Traagschuim is een speciaal soort schuim dat reageert op druk en warmte. Dit zorgt ervoor dat het zich aanpast aan de vorm van je hoofd en nek. Hierdoor bieden ze een uitstekende ondersteuning.

Schuimkussens

Dit schuim heeft iets meer isolerende eigenschappen, waardoor ze sneller warm aanvoelen. Een voordeel als je het snel koud hebt. Of kies voor latex vulling: latex is of natuurlijk of synthetisch rubber en biedt een goede ondersteuning aan je hoofd en nek. Ze zijn duurzaam en gaan lang mee.

Vaak worden deze kussentypes aangeboden in maanvorm (sikkelvorm) of met een glooiende halsondersteuning. Als thermoregulering voor jou belangrijk is kijk dan zeker eens naar gelkussens. Let wel op, want een minimale geldikte is echt wel vereist. Anders is het contactoppervlak met je huid zeer snel verzadigd.

Kies je voor vormkussens weet dan dat er verschillende diktes verkrijgbaar zijn. Ideaal om je schouderbreedte in lijn te brengen met de hardheid van je matras. Zo kies je een kussen waarop je hoofd in lijn ligt met je ruggengraat.

Kussens met dierlijke materialen

Denk hierbij aan vullingen in wol, dons en veren. In deze categorie vind je de donskussens terug. Deze kussens zijn gevuld met een mix van zachte dons en veren van eenden of ganzen. Hierdoor zijn ze zacht en erg comfortabel.

De veren passen zich goed en gemakkelijk aan de vorm van je hoofd en nek aan. Je schudt het dus in de vorm die je zelf graag hebt. Hierdoor sluiten nek en hoofd mooi aan en krijg je minder snel last van nek- en schouderklachten.

Donzen kussens zijn ook geschikt voor mensen met allergieën. Check wel altijd goed of het kussen voor jou de juiste ondersteuning biedt. Want achteraf kan je dit niet eenvoudig aanpassen.

Ook wollen kussens komen in heel wat varianten voor. Denk aan wol van schapen, geiten of kamelen. Wol bevat lanoline, wat zorgt voor een natuurlijke antibacteriële werking. De vochtregulerende en warmte regulerende eigenschappen van wol zijn zeer krachtig. Ideaal voor mensen die snel transpireren dus.

Hoe onderhoud je een hoofdkussen?

Een kussen gaat, afhankelijk van de kwaliteit, gemiddeld tot 5 jaar mee. Hoe beter je een kussen onderhoudt, hoe langer je ervan kunt profiteren. Daarnaast heeft het onderhouden van je kussen ook veel hygiënische voordelen. Je kunt je kussen op verschillende manieren onderhouden:

  1. Ten eerste is het belangrijk om het regelmatig (jaarlijks) te wassen om stof, bacteriën en mijten te vermijden. Raadpleeg echter altijd het label voor specifieke wasinstructies. Gebruik altijd een kussenbeschermer onder je sloop. Die kan je namelijk vaak wassen en beschermt je kussen tegen zweet, oliën van achtergebleven make-up of andere lichaamsvloeistoffen. Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar is ook extra hygiënisch.
  2. Het is belangrijk om regelmatig (dagelijks) te verluchten om vocht en geurtjes te verminderen. Laat het perfecte hoofdkussen, als je kan, minstens één keer per week even buiten luchten.

Kussens hebben een gemiddelde levensduur van 3 tot 5 jaar. Zorg dat je je kussen gedurende die tijd goed onderhoudt. Hangt je kussen slap op je hand en is alle steun verdwenen? Vervang het dan onmiddellijk voor een nieuw exemplaar.

Hoe onderhoud je een hoofdkussen

Conclusie

Je kussen heeft een grote invloed op je slaapkwaliteit. Een goed kussen draagt bij aan een goede nachtrust en voorkomt lichamelijke klachten, zoals een stijve nek en schouders. Het is echter wel belangrijk om er één te kiezen dat goed bij je past.

Hou bij het aanschaffen van een kussen daarom rekening met je slaaphouding, je lichaamsgewicht, eventuele lichamelijke klachten en het materiaal.

Heb je het perfecte kussen gevonden? Top! Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk profijt van hebben. Dit doe je door het kussen goed te onderhouden. Was je kussen als het kan, laat het regelmatig buiten luchten en gebruik een kussenbeschermer om je kussen te beschermen tegen zweet, oliën en andere lichaamsvloeistoffen.

Hoe kies je het perfecte hoofdkussen? Meest gestelde vragen

Wat is het beste kussen voor nek- en schouderklachten?

Als je last hebt van je schouders, nek, of rug, wordt een vormkussen geadviseerd. Deze geven de juiste ondersteuning aan je nek- en rugwervels.

Wat is beter, een hard of een zacht kussen?

Hoe hard of zacht je kussen moet zijn hangt af van je slaaphouding. Ook is de hardheid van je matras een factor. Bij een zacht matras is een hard kussen aan te raden, en vice versa.

Hoe vaak moet je een hoofdkussen vervangen?

Een hoofdkussen gaat ongeveer drie tot vijf jaar mee. Daarna dien je je hoofdkussen te vervangen.