Elektrische deken

Welk hoofdkussen biedt de beste ondersteuning?

19 nov, 2023
Jürgen Swinnen

Op zoek naar een nieuw hoofdkussen? Dan is het zaak dat jij het juiste kussen kiest dat perfect bij je past. Welk hoofdkussen biedt de beste ondersteuning? Of beter gezegd, welk kussen biedt jouw hoofd en nek een optimale ondersteuning tijdens je slaap? Een verkeerde keuze kan namelijk rug- en nekklachten veroorzaken. Welk kussen jij precies nodig hebt, heeft niet alleen te maken met je persoonlijke voorkeuren, maar ook met je lichaamsbouw en slaaphouding.

Hoofdkussens in vele vormen

Word je ook overrompeld door de overvloed aan opties? Grofweg onderscheiden we vier vormen van hoofdkussens:

 1. Puntkussens (klassieke vorm)
  Bij dit ‘klassieke’ kussen lopen de 4 hoeken gelijk af in een punt. Vaak is het gevuld met dons, bolletjesvezel of microvezel en geschikt voor elk type slaper.
 2. Boxkussens
  Dit kussen heeft een opstaande rand aan de zijkanten. Je schouders sluiten dus beter aan op het kussen en je nek en hoofd worden goed ondersteund. Niet direct aanbevolen voor notoire buikslapers.
 3. Neksteunkussens
  Dit kussen heeft een extra stevige rand of nekrol onderaan en heeft in het hoofdgedeelte de look van een regulier kussen. Vooral interessant voor wie schouder- en nekklachten ervaart en tegelijk een goede en manipuleerbare ondersteuning wenst. Typisch is het ‘balkje’ in schuim of latex onderaan het kussen dat apart wordt gestikt. De rest van het kussen is opgevuld met natuurlijk of synthetisch materiaal. Belangrijk is dat deze extra ondersteuning ‘als gegoten’ past in de ruimte tussen het hoofd en de schouders. Sommige van deze kussens bestaan aan het hoofdgedeelte uit verschillende, individueel aanpasbare, kamers. Zo kan je, dankzij de handige rits, vulling wegnemen indien je het wat te veel vindt.
 4. Vormkussens
  Vaak worden kussens in traagschuim, gel of latex in een bepaalde anatomische vorm gegoten. Zo ontstaan bijvoorbeeld dikkere golven onder de hals en dunnere golven voor het hoofdgedeelte. Of er worden typische maan- of sikkelvormige randen voorzien zodat de schouderzone gemakkelijker aansluit bij het hoofd en de nek.

Wat is jouw favoriete slaaphouding?

 • Rugslaper
  Als jij meestal op je rug in slaap valt, mag je hoofd niet hoger of lager dan je wervelkolom liggen. Afhankelijk van de hardheid van je matras kies je over het algemeen een zachter kussen. Ook een aanrader is een maanvormig hoofdkussen dat aan de onderkant gebogen is: zo sluiten je schouders nog beter aan.
 • Zijslaper
  Zijslapers letten er vooral op dat hoofd en nek goed worden ondersteund. Een dikker en steviger kussen ontlast de nekspieren. Hoe dik? Dat hangt ook af van de breedte van je schouders. Logisch eigenlijk. De regel: je ruggengraat en nekwervels vormen een perfect horizontale lijn als je op je zij ligt. Opgelet, deze regel is niet van toepassing als er bijvoorbeeld abnormale zijwaartse krommingen aan de wervelkolom of scoliose aan je rug zijn vastgesteld.
 • Buikslaper
  Van alle posities is de buiklig het minst aanbevolen. De nekwervels komen hierbij flink onder druk te staan. Toch een hardnekkige en onbekeerde buikslaper? Dan kies je best een dun en zacht kussen om een onnatuurlijke slaaphouding te vermijden.

Uiteraard slaap je niet urenlang in dezelfde houding. Je favoriete slaaphouding staat niet in steen gebeiteld. Vaak ontwaak je ’s morgens in een heel andere positie dan je bent gaan slapen. Volstrekt normaal! Om het juiste kussen te kiezen, houd je best rekening met de houding waarin je het liefst in slaap valt. Wist je trouwens dat we tijdens onze slaap om de 10 tot 15 minuten draaien? Dat is al snel zo’n 40 keer per nacht. Bewegen in onze slaap is goed voor de bloedcirculatie en ontlast onze gewrichten. Ben jij echter een meester-woelmuis? Dan is er vaak meer aan de hand. Een te harde matras  of een slecht hoofdkussen (!)  kunnen ervoor zorgen dat je overmatig beweegt tijdens je slaap. En dat is nefast voor een kwalitatieve nachtrust. In de blog ‘moet een matras hard of zacht zijn? (alle voor- en nadelen)‘ geven we je heel wat tips.

Hard of zacht: welk hoofdkussen biedt de beste ondersteuning?

Naast je slaaphouding speelt ook je lichaamsgewicht een rol. Ben je zelf een pluimgewicht en slaap je op een hard kussen? Dan is de kans groot dat je hoofd te hoog ligt. Andersom geldt hetzelfde principe: heb je een stevig postuur en is je hoofdkussen een zacht, dun exemplaar? Dan zakt je hoofd te zeer door. In beide gevallen ligt je wervelkolom niet in een rechte lijn met je nek. We onthouden: hoe forser de lichaamsbouw, hoe steviger het kussen. En ook: het beste kussen voor je buurvrouw of beste vriend(in) is misschien niet het beste hoofdkussen voor jou. Ga op pad en test welk kussen het best bij jou past.

En de vulling van je hoofdkussen?

Hier geeft jouw persoonlijke voorkeur de doorslag. Je kan kiezen uit natuurlijke vullingen zoals dons, veren, latex, wol, kapok of katoen. Maar ook op het vlak van synthetische vullingen heb je keuze te over. Denk maar aan polyestervezels, koudschuim, traagschuim of latexschuim. Meer informatie over de verschillende voor- en nadelen lees je in de blog ‘welke hoofdkussenvulling is de beste?’

Kan je hulp gebruiken bij de keuze van jouw ideale hoofdkussen? In de blog ‘hoe kies ik het perfecte hoofdkussen‘ helpen we je kiezen.