Elektrische deken

Last van nachtzweten?

4 jul, 2023
Jürgen Swinnen

Overmatig transpireren tijdens de slaap of nachtzweten is een veelvoorkomend symptoom dat door veel mensen wordt ervaren en verschillende oorzaken kan kennen.

Wat is nachtzweten?

Nachtzweten is overmatig zweten tijdens het slapen en kan leiden tot natte nachtkleding en vochtig beddengoed. Veel transpireren kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De meest voorkomende zijn bijvoorbeeld: medicatie, medische aandoeningen en omgevingsfactoren die je lichaamstemperatuur de hoogte in jagen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat nachtzweten is en hoe het kan worden aangepakt.

Waarom we overmatig zweten?

Nachtelijk zweten komt relatief veel voor en kan er voor zorgen dat een persoon zich ongemakkelijk voelt en een verstoorde slaap ervaart. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden, geslachten en gezondheidsniveaus, al hebben sommige vrouwen in de overgang een verhoogde kans. Want ook tijdens de nacht kan een daling van het  oestrogeengehalte opvliegers veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van nachtzweten?

Er zijn verschillende factoren die een impact kunnen hebben. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken van zweten tijdens de nacht:

  1. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en medicijnen tegen koorts en infecties zoals aspirine en paracetamol, kunnen als bijwerking ervoor zorgen dat je koud van het zweet wakker wordt.
  2. Hormonale veranderingen: Nachtzweten kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die optreden bij vrouwen in de menopauze en tijdens de puberteit bij zowel jongens als meisjes.
  3. Infecties: midden in de nacht wakker worden kan ook als gevolg van een infectie worden getriggerd.
  4. Omgevingsfactoren: Last van overmatig zweten tijden de nacht kan ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals een te warme slaapkamer of een te warm dekbed of bedtextiel of omdat je te veel dekens op elkaar legt.
  5. Mentale factoren: angst en stress leiden tot nachtelijk zweten net zoals sommige nachtmerries.

Hoe vermijd je zweten tijdens je slaap?

De behandeling van nachtzweten hangt af van de onderliggende oorzaak. Hieronder staan enkele behandelingen die kunnen worden gebruikt om de gevolgen te verminderen:

  1. Veranderingen in levensstijl: Het verminderen van omgevingsfactoren zoals het verlagen van de kamertemperatuur of het gebruik van minder dekens kan helpen bij het verminderen van nachtzweten.
  2. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om continu zweten te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door medicatie die wordt ingenomen.
  3. Hormoontherapie: Hormoontherapie kan worden voorgeschreven aan vrouwen die last hebben van opvliegers die vaak als gevolg van hormonale veranderingen optreden.
  4. Behandeling van onderliggende aandoeningen: Als transpiratie wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals een infectie, zal het behandelen van die aandoening.

Alleen last van nachtzweten tijdens warme zomerdagen? Lees dan:


Het gebruik van alcohol of cafeïne kunnen een oorzaak zijn van nachtzweten. Ook kan nachtzweten duiden op een stressvolle levensstijl. Ook kan een infectie de oorzaak zijn van nachtzweten.

Verbeteringen van gezondheid en levensstijl kunnen nachtzweten tegengaan. Meditatie kan voor u een oplossing zijn. Vermijd tevens het gebruik van teveel dekens.

Last van nachtzweten: Conclusie

Overmatig zweten tijdens de nacht kan een ongemakkelijk symptoom zijn dat kan leiden tot vermoeidheid en slechte slaapkwaliteit. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak  te identificeren en te behandelen om de symptomen te verminderen. Als u weet heeft van onderlinge aandoeningen, raadpleeg dan uw arts om de oorzaak te bepalen en de juiste behandeling te krijgen. Bovendien zijn er enkele algemene tips die u kunt volgen zoals het dragen van lichte en ademende slaapkleding, denk daarbij aan merinowol of katoen.  

Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan want het is algemeen geweten dat je regelmatig wakker wordt en sneller zweet van beide.  Tijdens warme zomers is het nemen van een lauwe of warme douche voor het slapengaan aan te raden. De warmte van het water zorgt ervoor dat je bloedvaten sterker openstaan waardoor je makkelijker lichaamswarmte kan verliezen. In tegenstelling tot wat je verwacht zorgt dat ervoor dat je lichaam afkoelt.