Elektrische deken

Slaaptips om je door warme nachten te helpen.

16 okt, 2023
Jürgen Swinnen

De zomers lijken steeds warmer te worden, dus dringt de vraag zich op: hoe kun je een goede nachtrust krijgen in die hoge temperaturen en tijdens warme nachten? Met deze slaaptips bieden we je wat verkoeling!

Te warm om te slapen?

Ze zijn heerlijk die zwoele zomeravonden. Lekker lang buitenzitten en genieten van een ondergaande zon. Heerlijk! Tot het tijd is om te gaan slapen. Het is vaak te warm en dan slaap je duidelijk heel wat moeilijker in… herkenbaar?

Op zich is de situatie die ik beschrijf niet vreemd, want temperatuur is één van de belangrijkste elementen als het gaat om slapen. En er zijn heel wat processen die de temperatuur in je lichaam regelen.

ventilator om beter te slapen

Je kerntemperatuur beschermt je organen en je hersenen en is meestal zo rond de 36 tot 37 graden Celcius. Deze temperatuur daalt met ongeveer 1 graad naarmate het slaapmoment dichterbij komt. Zo verbruikt je lichaam minder energie. Naarmate je dieper slaapt kruipt ook je huidtemperatuur dichterbij de kerntemperatuur van je lichaam. Daarom straalt je lichaam warmte af als je slaapt.

Naarmate de nacht vordert en je dichterbij het punt van ontwaken komt, zal de afstand tussen beiden weer toenemen, je kerntemperatuur normaliseert en je huid koelt langzaam af. Een boeiend spel dat zich iedere dag opnieuw herhaalt. Een proces dat trouwens plaatsvindt binnen het zogenaamde ‘circadiaans ritme’. Het woord is ontleend aan de Latijnse taal en betekent ongeveer een dag (circa dia).

In de zomer is het echter niet meer zo eenvoudig om de kerntemperatuur van je lichaam te laten dalen. Het is soms te warm in je slaapkamer en dus ook in je bed. Om af te koelen zal je lichaam transpireren of met andere woorden: je krijgt last van nachtzweten.

Hoe kan je beter slapen tijdens de zomer? 4 tips!

Goed slapen tijdens de zomer kan een uitdaging zijn, vooral als overdreven warmte je nachtrust verstoort. Gelukkig zijn er een paar trucs en tips om beter te slapen tijdens warme nachten.

Tip 1: Een lauwe douche voor het slapen gaan

Een lauwe douche net voor je gaat slapen kan helpen om je lichaamstemperatuur naar beneden te regelen en je helpen ontspannen voordat je naar bed gaat. Je bloedvaten verwijden en je lichaam zal je lichaamswarmte zo willen verminderen.

Zorg er ook voor dat je kiest voor ademend beddengoed. Bijvoorbeeld gemaakt van:

  • katoen
  • tencel
  • bamboe
  • linnen

Zo wordt de warmte-opbouw in bed verminderd. Gebruik dunne, lichte en zeer warmteregulerende dekbedden of haal de vulling uit het overtrek en slaap enkel onder je beddengoed.

Tip 2: Houd je slaapkamer koel

Uiteraard is een airconditioning installeren een ideale oplossing, echter je kan ook koelen door een ventilator te gebruiken. Hang eventueel een ijszak voor de ventilator.

Raam open voor ventilatie slapen

Laat een raam op een kier staan voor de luchtcirculatie. Al is het belangrijk dat in dat geval de buitentemperatuur niet hoger is dan die in je slaapkamer. Verduisterende gordijnen zijn dan wel aan te raden. Ze helpen om het daglicht buiten te houden, vooral in de vroege ochtenduren.

Tip 3: Houd je vaste slaapritme aan

Het is verleidelijk om langer op te blijven, het blijft nu eenmaal langer licht. Of misschien wacht je tot het ‘s avonds afkoelt. Echter, onze biologische klok houdt van regelmaat. Zo blijft je slaap-waakritme onveranderd en komt de productie van melatonine bijvoorbeeld ongeveer op hetzelfde moment.

Het is belangrijk om consistent te zijn met je slaaproutine, zodat je lichaam gewend raakt aan een bepaald slaappatroon, ook in de zomer.

Tip 4: Vermijd alcohol en cafeïne

Nog lekker even een wijntje op de warme avond. Heerlijk om een dag af te sluiten. Jammergenoeg is het voor een goede nachtrust vaak funest. Vermijd (veel) alcohol en cafeïne, vooral in de avond, vlak voor je gaat slapen. Beide stoffen worden tijdens je slaap door je lichaam afgebroken, kunnen je slaap verstoren en ervoor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te komen.

Warme avond voor slapen

Welke temperatuur is te warm om te slapen?

In de zomer is het al snel te warm om een goede nachtrust te hebben. Dat komt omdat ons lichaam graag afkoelt tijdens de nacht om energie te besparen. Het afkoelen van ons lichaam helpt om een goede nachtrust te hebben. Bekijk ook de gemiddelde temperatuur per maand om te weten welke nachten het warmst worden.

Voor de juiste nachtrust moet je kamer eigenlijk de volgende temperatuur hebben. Heb je airconditioning? Dan kun je de temperatuur ‘s zomers op deze temperaturen instellen:

17 gradenGoed
18 gradenPerfect
tot 20 gradenGoed
Boven 20 gradenTe warm

De ideale slaapkamertemperatuur is gekoppeld aan je dekbedkeuze. Is je slaapkamer warm? Kies dan voor een zomeruitvoering, een extra dun zomerdekbed of slaap enkel onder je overtrek zonder vulling. Slaap je met airco, dan kan je dekbed altijd hetzelfde blijven.,

Waarom heb je in de zomer minder slaap nodig?

Wel de blootstelling aan natuurlijk licht speelt hierin een belangrijke rol. In de ochtend is het eerder licht en tijdens de avonduren blijft het in de zomer langer licht. Daardoor start de aanmaak van de slaapstarter melatonine ook later. Het duurt dus langer voordat je slaperig wordt. Volgens slaaponderzoekers zou je daardoor tot 10 minuten minder slapen per nacht.

Sommige mensen ervaren dit meer dan anderen. Ze vragen zich af waarom ze slecht slapen in de zomer. Vaak maakt het zonlicht hen in de ochtend actiever, terwijl ze in de avond moeite hadden om in slaap te vallen. Zo ontstaat een tijdelijk slaaptekort, door de ogenschijnlijk actieve ochtenden is het wat gemaskeerd, maar je voelt je mogelijk wel vermoeid na verloop van tijd. Goede verduistering op je slaapkamer en het aanhouden van regelmaat is meestal een goede oplossing. Sta best consequent rond hetzelfde tijdstip op, ook al sliep je wat moeilijker in. Het in slaap vallen wordt na enkele dagen steeds gemakkelijker.

Conclusie

Onthoud dat een goede nachtrust essentieel is voor je algehele welzijn, vooral in de zomer wanneer warme nachten de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Met deze tips en trucs kun je hopelijk genieten van een verfrissende en herstellende slaap, zelfs tijdens de zwoele zomeravonden.

Ga goed voorbereid de zomer in en zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt om je lichaam en geest te helpen ontspannen en goed te kunnen slapen. Laat die zomerse warmte geen obstakel zijn om goed uit te rusten!

Slaap beter tijdens warme nachten

Slaaptips warme nachten: Veelgestelde vragen

Hoe krijg je het snel koud in bed?

Als het ‘s nachts warm is, en je hebt geen airconditioning, kun je bijvoorbeeld een ijszak achter de ventilator hangen. Ook kun je wat lauw water op je lichaam aanbrengen om af te koelen.

Is slapen met airco gezond?

Slapen met een airco is geen probleem. Vermijd koude lucht die direct naar je lichaam toestroomt, de tocht kan lichte klachten veroorzaken zoals hoesten of spierpijn van een koude hals of rug. Zorg ook dat de airco unit niet stoffig of vies is.

Is een warme slaapkamer gezond?

Het is niet goed om in een te warme slaapkamer te slapen. Ons lichaam moet namelijk ‘s nachts afkoelen voor een goede nachtrust. Je kunt het beste slapen in een kamer rond de 18 graden. Te warm is niet direct ongezond, slecht slapen is dat wel.