Elektrische deken

Kan je slapen met lenzen in?

22 dec, 2023
Jürgen Swinnen

Het is je vast wel eens gebeurd: je wordt wakker en komt erachter dat je lenzen nog in zaten. Is het verstandig om met lenzen te slapen? Wel laat ons kort alvast zeggen dat of je nu daglenzen, weeklenzen of maandlenzen draagt, het is niet de bedoeling om ze 24/7 te dragen. In dit artikel leggen we alle details uit rondom het slapen met lenzen.

Slapen met lenzen: verstandig of niet?

Laten we beginnen met het antwoord:

Je kunt beter niet met je lenzen in gaan slapen.

Het is niet de bedoeling om met je lenzen in te gaan slapen. Je moet deze voor het slapengaan uitdoen. Slapen met contactlenzen kan zelfs gevaarlijk zijn voor je ogen. Welke soort lenzen je ook draagt, het is schadelijk om ze ‘s nachts in te houden. Er is één uitzondering: extended wear lenzen. Later in het artikel lees je meer over deze categorie van lenzen.

slapen met lenzen is dat verstandig

Nadelen wanneer je in slaap valt met je lenzen in!

De nadelen van slapen met lenzen zijn echt vele malen groter dan de voordelen. Overdag of als je wakker bent, knipper je 15 tot 20 keer per minuut met je ogen. Dankzij het knipperen komt er via het traanvocht zuurstof tussen de lens en het hoornvlies.  Zo blijven onze ogen vochtig en schoon.

Als je 6 tot 8 uur met lenzen in slaapt, krijgt je hoornvlies minder zuurstof. Logisch, want je hebt je ogen dicht en je knippert dus niet. Hierdoor raken je ogen beschadigd.

Omdat je niet knippert als je in slaap valt, is het een natuurlijke reactie van je ogen om de bloedvaten te vergroten om ze toch van zuurstof te voorzien. Je lenzen kunnen tijdens het slapen dan worden vastgezogen aan je hoornvlies. Dit kan leiden tot irritatie, droge ogen en zelfs infecties.

Is slapen met lenzen gevaarlijk?

Ja, laat ons kort zijn. Er is geen reden te bedenken waarom slapen met reguliere, voor daggebruik geschikte contactlenzen goed kan zijn voor je. Het voordeel is minuscuul, terwijl de gevolgen groot kunnen zijn.

De grootste risico’s zijn:

  • Keratitis: Dit is een ontsteking van het hoornvlies, die pijnlijke, rode en tranende ogen kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan keratitis zelfs leiden tot blindheid.
  • Infecties: Als je lenzen niet goed schoon zijn, kunnen bacteriën zich ophopen en (hoornvlies)infecties veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn, roodheid en zwelling van je ogen.
  • Verslechtering van de oogafwijking: Als je met lenzen in slaapt, kan je oogafwijking verslechteren. Dit komt doordat je lenzen je oog uitlijnen en je oog zich minder aanpast aan de omgeving.

Wat te doen als je in slaap valt met lenzen in?

We raden je af om met lenzen in te slapen als je geen dag- en nachtexemplaren gebruikt.  Maar wat doe je als je, per ongeluk een keer, je lenzen hebt ingehouden tijdens het slapen? 

  1. Doe niet meteen je lenzen uit. Je kan je hoornvlies beschadigen.
  2. Masseer rustig en voorzichtig je ogen, zo produceren ze traanvocht.
  3. Ga voorzichtig druppelen met lenzenvloeistof, een zoutoplossing of oogdruppels om je lenzen en je ogen weer vochtig te maken. 
  4. Voelen je ogen minder droog? Probeer dan voorzichtig en rustig je lens uit te doen.
  5. Laat je lenzen best een langere periode uit en gebruik enkele dagen een bril.
nadelen slapen met lenzen

Close up shot van een vrouw die oogdruppels druppelt in een rood en geïrriteerd oog.

Toch slapen met lenzen in: Extended Wear lenzen

Er is een uitzondering: de zogenaamde extended wear lenzen. In tegenstelling tot daily wear lenzen kan je deze wel aanhouden, ook ’s nachts. Echter vooraleer je deze extended wear lenzen aanschaft, maak je best een afspraak bij je contactlensspecialist of je oogarts. Zeker als je weet dat je gevoelige ogen hebt.

Want niet iedereen kan deze zeer zachte lenzen verdragen. De meeste zijn geschikt om dag en nacht en 7 dagen non-stop te dragen. Al zijn er ook sets te verkrijgen die tot wel 30 dagen kunnen gedragen worden.

Interessant als je een onvoorspelbare job uitoefent, zoals (dieren)arts, brandweer, politie of militair, en je vaak en onverwacht uit bed gehaald wordt. Ook mensen met een bijzonder slecht zicht voelen zich vaak beter op hun gemak, vooral bij het onverwachts wakker worden tijdens de nacht.

Waarom zou je gaan slapen met lenzen in?

Er zijn in theorie een paar voordelen aan slapen met lenzen in. Zo hoef je je ’s ochtends niet druk te maken om je lenzen in te doen. Ook is het handig als je in bed nog even wat wilt lezen of kijken. Toch moeten ze echt uit zodra je gaat slapen.

Slapen met gewone contactlenzen is zelfs best gevaarlijk voor je ogen. Je ogen drogen uit en ze kunnen rood, pijnlijk en dik aanvoelen. Dus lees vooral de nadelen, en kijk ook wat je kan doen als het onverhoopt dan toch eens gebeurt!

En niet vergeten! Ook contactlenzen hebben onderhoud nodig.


waarom slapen met lenzen

Met welke lenzen kan ik slapen?

Alleen extended wear lenzen zijn geschikt om mee te slapen. Ook bestaat er zoiets als nachtlenzen. Dit zijn harde lenzen die geen sterkte hebben. Deze doe je overdag dan ook weer uit.

LenssoortGeschikt voor slapen
DaglenzenNee
14-dagenlenzenNee
MaandlenzenNee
MaatwerklenzenNee
Extended wear lenzenJa
NachtlenzenJa

Conclusie

Je kunt niet gaan slapen met lenzen in. Slapen met lenzen is schadelijk voor je ogen en wordt ten strengste afgeraden. Mocht je toch een keer gaan slapen met lenzen in, doe ze dan niet gelijk uit als je wakker wordt. Zorg eerst dat je ogen voldoende vochtig zijn.

Als je veel baat hebt bij het slapen met lenzen in, bijvoorbeeld omdat je je anders niet veilig voelt, of je hebt een baan waardoor je uit je bed gezet kan worden, kun je informeren naar extended wear lenzen bij je oogarts.

Kan je slapen met lenzen in: meestgestelde vragen

Het is niet erg om een kort dutje te doen met lenzen in. Na ongeveer een half uur zal het traanvocht dermate opdrogen dat irritatie kan optreden.

Slapen met lenzen is schadelijk voor de ogen en wordt sterk afgeraden. Wanneer je een nacht je lenzen in hebt gehad, moet je direct je ogen druppelen voordat je de lenzen verwijdert.

Bij de meeste lenzen kun je een maximale draagtijd aanhouden van 12 uur. ‘s Nachts moeten de lenzen sowieso uit.