Elektrische deken

Kun je slapen met je ogen open?

19 jan, 2024
Johnno van den Brink

Normaal gesproken slapen mensen met hun ogen dicht. Toch zijn er zeldzame gevallen waarin mensen wel met hun ogen open slapen, wat vaak komt door een slaapstoornis. Dit is dan ook geen normaal verschijnsel, aangezien de oogleden normaliter sluiten door een natuurlijke reflex.

Is het normaal om met open ogen te slapen?

Nee, het is niet normaal om met open ogen te slapen, wat je net eigenlijk ook al hebt gelezen. Als iemands oogleden niet helemaal sluiten tijdens de nachtrust, dan komt dit vaak door een slaapstoornis. Slaapwandelen kan namelijk de veroorzaker zijn van de open ogen, net als andere slaapgerelateerde bewegingsstoornissen.

Je kunt dus toch met je ogen open slapen, al komt dit heel weinig voor. Vaak wordt het ook geassocieerd met abnormale slaapgedragingen, die dus mogelijk worden veroorzaakt door een medische aandoening.

Als je met je ogen open slaapt, dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts of slaapspecialist. Deze expert kan je grondig evalueren en vervolgens advies geven waardoor je mogelijk toch met je ogen dicht kunt slapen. De kans is groot dat dit voordelig is voor je nachtrust en algehele gezondheid.

Waarom doe je je ogen dicht als je slaapt?

Je ogen sluiten normaliter vanzelf door een natuurlijke reflex. Dit draagt bij aan een gezonde en rustgevende slaap, en heeft te maken met de volgende redenen:

  • Bescherming: Het sluiten van de oogleden beschermt de ogen tegen externe invloeden, zoals stof, vuil en fel licht. Dit draagt bij aan het behoud van de gezondheid van de ogen.
  • Hydratatie: Tijdens het slapen neemt de frequentie van knipperen af, wat normaal gesproken helpt bij het verspreiden van traanvocht over het oogoppervlak. Het sluiten van de ogen zorgt ervoor dat de ogen vochtig blijven, waardoor uitdroging wordt voorkomen.
  • Ontspanning: Het sluiten van de ogen draagt bij aan de algehele ontspanning van het lichaam. Het verminderen van visuele prikkels helpt het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor de overgang naar de slaapfase gemakkelijker wordt.
  • Donkere omgeving: Een donkere omgeving stimuleert de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Het sluiten van de ogen draagt bij aan het creëren van deze donkere omgeving, wat het bioritme reguleert en de slaapkwaliteit verbetert.

Kortom, het sluiten van de ogen tijdens de slaap is een natuurlijke en beschermende reactie die het welzijn van de ogen ondersteunt en de algemene slaapomstandigheden bevordert.

Hoe zitten je ogen als je slaapt?

Je nachtrust bestaat uit diverse stadia. Tijdens deze periodes veranderen je ogen qua positie en beweging, waarover je hieronder meer leest.

Het stadiumJe ogen
RemslaapJe ogen bewegen snel in diverse richtingen. Je droomt tijdens je remslaap. De visuele activiteit in deze dromen zijn vaak de veroorzakers van je snelle oogbewegingen.
Niet-remslaapJe ogen bewegen tijdens de niet-remslaap minder snel. Ook zijn de patronen rustiger. Je ogen blijven al met al redelijk stil in dit stadium.
OogpositieAls je in een rustige slaapfase zit, staan je ogen meestal stil. Ze zijn naar voren gericht in een ontspannen positie.

Hoewel deze oogbewegingen en -posities normaal zijn onder mensen, zijn er toch ook wat verschillen. Niet iedereen ervaart namelijk dezelfde oogbewegingen en -posities tijdens de slaap. Er bestaan dus individuele variaties.

hoe zitten je ogen als je slaapt

Waarom slapen sommige mensen met hun ogen open?

Hoewel het normaal is om met je ogen dicht te slapen, zijn er dus wel sommige mensen die de ogen open hebben tijdens hun nachtrust. Dit komt vaak door een aandoening genaamd lagophthalmos. Dit verwijst naar het onvermogen om de oogleden tijdens de slaap geheel te sluiten. Lagophthalmos heeft meerdere potentiële oorzaken:

  • Neurologische oorzaken: Schade aan de nervus facialis, oftewel de gezichtszenuw, kan lagophthalmos veroorzaken.
  • Trauma: Verwondingen aan de zenuwen en/of spieren in je ogen of gezicht kunnen ervoor zorgen dat je je oogleden niet helemaal kunt sluiten.
  • Ooglidspierzwakte: Een tekort aan spierzwakte in je oogleden kan komen door neurologische problemen, aangeboren afwijkingen en andere aandoeningen. Myasthenia gravis (wisselende spierzwakte) is hier een voorbeeld van.
  • Operaties: Ook oogoperaties kunnen resulteren in problemen met het sluiten van je oogleden. Lagophthalmos kan dan tijdelijk, maar ook permanent optreden.

Veelgestelde vragen over: Kun je slapen met je ogen open

Waarom kan je niet met je ogen open slapen?

Als we slapen, doen we onze ogen dicht. Dit komt doordat onze spieren verslappen, waardoor ons lijf niet meer in staat is om onze oogleden open te houden. Ze sluiten daardoor dus volledig, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om met je ogen open te slapen.

Wat is indifferente slaap?

Indifferente slaap komt alleen bij baby’s voor die niet ouder dan drie maanden zijn. Het is een stadium van slaap waarin ze wakker lijken, maar toch echt slapen. Wel hebben ze hun ogen open en verschijnt er ook een zogenoemde engelenlach op hun gezicht. De baby slaapt dan dus met de ogen open.

Wat gebeurt er met je ogen als je slaapt?

Het is normaal dat je ogen dicht zijn als je slaapt, maar toch doen ze veel. Tijdens de remslaap bewegen je ogen namelijk flink. REM staat dan ook voor ‘rapid eye movement’, oftewel snelle oogbewegingen. Je hersenen zijn dan actief, wat dus ook voor je ogen geldt.

Conclusie

Je kunt op zich wel met je ogen open slapen, maar dit is niet normaal. Vaak komt dit namelijk door een medische aandoening, waarbij je vooral moet denken aan slaapstoornissen. Toch is dit behoorlijk zeldzaam, de meeste mensen slapen dan ook gewoon met hun ogen dicht. Dit bevordert de kwaliteit van je nachtrust.