Elektrische deken

Kun je slapen met tampon in?

16 jan, 2024
Johnno van den Brink

Tijdens je menstruatie gebruik je mogelijk een tampon, maar kun je slapen met een tampon? Het is dan belangrijk om deze te verwijderen voordat je naar bed gaat. Over het algemeen kun je namelijk beter niet met een tampon slapen. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Waarom is het beter om niet met een tampon te slapen?

Experts raden je dus aan om niet met een tampon te slapen. Dit komt doordat ze geschikt zijn om maar een beperkte tijd gebruikt te worden. Vaak kan een tampon namelijk niet langer dan 8 uur in je lichaam blijven.

Als je een tampon toch langer inhoudt, kun je TSS ontwikkelen. Dit staat voor toxische shock syndroom. Deze aandoening is zeldzaam, maar zorgt voor veel problemen. TSS wordt overigens veroorzaakt door bacteriële toxines oftewel bepaalde bacteriën die je lichaam vergiftigen.

Wat is TSS?

TSS staat voor toxische shock syndroom en kan veroorzaakt worden door het te lang inhouden van een tampon. Het komt dan eigenlijk omdat specifieke bacteriën zich snel vermenigvuldigen en bepaalde giftige eiwitten gaan uitscheiden. Deze bacteriën zitten overigens al in kleine hoeveelheden in ons lichaam.

De volgende symptomen komen veel voor bij mensen met TSS:

 • Braken
 • Lage bloeddruk
 • Uitslag
 • Koorts

Als je deze symptomen ervaart, is het verstandig om snel contact op te nemen met een arts. Het is uiteraard nog beter om te voorkomen dat je TSS krijgt. Verwissel je tampons daarom regelmatig en draag ze niet langer dan de aanbevolen tijd. Eventueel kun je ’s nachts een andere manier van bescherming dragen tijdens je menstruatie, waarover later meer.

Hoelang kun je met een tampon slapen?

Het wordt dus niet aangeraden om te slapen met een tampon. Toch zijn er vrouwen die hier wel voor kiezen. Het is dan belangrijk om maximaal 8 uur te slapen terwijl je je tampon draagt. Deze moet vervolgens verwisseld worden, wat dus nodig is om TSS te voorkomen.

Kun je echt niet met je tampon in slapen?

Als je je eigenlijk alleen comfortabel voelt bij het dragen van een tampon ’s nachts, kun je ervoor kiezen om dit te blijven doen. Het kan namelijk gewoon veilig zijn om met je tampon in te slapen, zolang je niet meer dan acht uur slaapt. Ook is het belangrijk om voor het slapengaan een nieuwe tampon te plaatsen, die je dus direct moet verwisselen als je wakker wordt.

Tips voor het gebruik en slapen met tampon

Wil je beslist een tampon dragen tijdens je menstruatie? We raden je dan aan om de volgende tips toe te passen:

 • Gebruik de tampons alleen wanneer je menstrueert. Verwacht je ongesteld te worden? Wacht dan dus nog even met het inbrengen van een tampon. Dit is volgens experts beter aangezien de tampon anders de natuurlijke vloeistoffen van je vagina absorbeert.
 • Gebruik bovendien het juiste type tampon. Dit hangt af van je bloedverlies. Bloed je minimaal? Gebruik dan een minder absorberende tampon. Als je juist kiest voor tampons die extreem goed absorberen tijdens een minimale bloeding, verhoog je je kans op TSS. De tampon absorbeert dan namelijk meer vloeistoffen dan zou moeten.
 • Verwissel de tampon op tijd. De meeste tampons kun je maximaal acht uur lang gebruiken. Verwijder deze dan en plaats direct een nieuwe. Dit is ook verstandig als je merkt dat je tampon vol is. Door het product niet op tijd te verwisselen, verhoog je het risico op toxische shock syndroom. 
kun je slapen met tampon in

Wat zijn goede beschermingsopties voor ’s nachts tijdens je menstruatie?

Je kunt dus beter niet met een tampon in slapen tijdens je menstruatie. Gelukkig zijn andere opties wel geschikt, waarover je hieronder meer leest:

OptieUitleg
Nachtelijke tamponEr zijn tampons ontworpen die speciaal voor de nacht zijn bedoeld. Alsnog moet je ze regelmatig wisselen en niet langer dan 8 uur dragen.
Nachtelijk maandverbandMaandverbanden die speciaal voor de nacht zijn ontworpen, zijn vaak langer en bieden extra absorptie. Zo voorkomen ze lekken tijdens je slaap.
MenstruatieondergoedMenstruatieondergoed bevat absorberende lagen waardoor ze grote hoeveelheden menstruatiebloed kunnen opvangen tijdens je nachtrust.

Er zijn ook nog vrouwen die ervoor kiezen om een combinatie van deze producten te gebruiken voor extra bescherming. Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat niet alle opties voor alle vrouwen even goed werken. Probeer uit wat voor jou werkt en ontdek welke manier het beste past bij jouw behoeften en comfort.


Kun je slapen met een menstruatiecup?

Een andere goede optie om bescherming te bieden voor het slapen tijdens je menstruatie is de menstruatiecup. Je kunt dit product tot wel 12 uur dragen, waardoor ze geschikt zijn om te gebruiken tijdens je nachtrust. Ook loop je dan geen risico op het krijgen van TSS, wat dus wel het geval is bij een tampon.

Wil je slapen met een menstruatiecup? Lees dan de volgende tips:

 • Leeg de cup voor het slapengaan: Zorg ervoor dat je de menstruatiecup voor het slapengaan leegt om maximale capaciteit te bieden en lekken te voorkomen.
 • Plaats de cup correct: Zorg ervoor dat de menstruatiecup correct is ingebracht volgens de instructies van de fabrikant. Een goede plaatsing zorgt voor een goede afdichting en voorkomt lekkage.
 • Controleer de capaciteit: Als je menstruatiecup een hoge capaciteit heeft, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over lekken tijdens de nacht. Maar als je menstruatiecup een kleinere capaciteit heeft, moet je misschien vaker controleren en legen, afhankelijk van je menstruatiepatroon.
 • Comfortabel positioneren: Sommige mensen vinden het comfortabeler om de menstruatiecup lager in te brengen tijdens de nacht. Experimenteer met de plaatsing om te zien wat voor jou het meest comfortabel is.

Veelgestelde vragen over: Kun je slapen met tampon in?

Hoewel het in principe mogelijk is om te slapen met een tampon, wordt dit niet aangeraden. Dit komt doordat je een verhoogd risico loopt op TSS, oftewel toxische shock syndroom. Voorkom dit door je tampon in ieder geval binnen acht uur te verwisselen.

Je kunt eventueel met een tampon in slapen, al gelden hier wel een paar regels voor. Zo is het belangrijk om deze in te brengen vlak voordat je op bed gaat. Daarnaast is het ook essentieel om de tampon niet langer dan acht uur te dragen. Als je je hieraan houdt, is het dus mogelijk om met een tampon te slapen.

Controleer of je tampon vol is door voorzichtig aan het koordje te trekken. Beweegt je tampon? Vervang dan best. Dit is niet nodig als de tampon goed blijft zitten en dus helemaal niet beweegt. Het product is dan nog niet vol en kan dus nog even gebruikt worden.

Kun je slapen met tampon in? Conclusie

Op zich kun je ervoor kiezen om met een tampon in te slapen. Toch is dit niet altijd verstandig, vooral als je van plan bent om uit te slapen. Je mag de tampon namelijk niet langer dan 8 uur dragen voordat je deze moet vervangen. Als je dit niet doet, loop je namelijk het risico dat je toxische shock syndroom (TSS) krijgt.

Er zijn een paar producten die je ’s nachts kunt dragen tijdens je menstruatie waardoor je deze aandoening niet kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een menstruatiecup, maar ook aan menstruatieondergoed en een nachtelijk maandverband.