Steeds vaker leggen mensen een topper op hun matras, maar wat zijn de voordelen van een topper? En is een matrastopper goed voor je rug? Met een topdekmatras verhoog je jouw slaapcomfort, terwijl je ook de levensduur van je matras verlengt. Bovendien kan een topper goed zijn voor je rug, al hangt dit wel van het exemplaar af.
Wat is een topper?
Een topper ziet eruit als een normaal matras, maar dan veel dunner. Je legt dit topmatras dus boven op het matras, wat voor meer slaapcomfort zorgt. Dit komt omdat de topper eigenlijk een extra laagje is, waardoor het matras vaak nog comfortabeler wordt.
Een boxspringset wordt, vooral in Scandinavische landen en in Nederland, vaak voorzien van een meegestoffeerde matras boven op de bedbodem. In dat geval gebruik je ook een topper. Bij een reguliere bedset lig je vaak op een matras voorzien van een normale matrashoes en geen gestoffeerde uitvoering, maar het is dus mogelijk om hier nog een topmatras aan toe te voegen. Dit is niet altijd nodig, omdat het matras van zichzelf al voldoende comfortabel ligt. Vooral in de Belgische markt zie je dat laatste opvallend meer en is de topper dus iets minder populair.
4 voordelen van een topper
Nu je weet wat een topper is, wil je uiteraard weten of het een goed idee is om zo’n topdekmatras te kopen. Meestal is het aan te raden door de onderstaande voordelen.
1. Comfortabelere nachtrust
Het grootste pluspunt van een topper is het hogere slaapcomfort dat dit dun matras je geeft. Dit heeft een paar redenen. Allereerst lig je simpelweg lekkerder op het topmatras dan op je gewone matras. Je ligt dan ook op een extra laag.
Daarnaast zorgt het ervoor dat de drukpunten van je lichaam zacht gedempt worden. Hierdoor heb je vaak minder last van je rug, nek en schouders. Uiteraard heeft dit een positieve werking op je slaapcomfort. En als je lekker slaapt, verbetert ook je humeur en eigenlijk je algemene gesteldheid als je weer wakker wordt.
2. Geen naad
De meeste tweepersoonsbedden zijn uitgevoerd met twee aparte matrassen en zo ontstaat in het midden een naad, wat de meeste mensen vervelend vinden. Ook heeft het vaak een negatief effect op je slaapcomfort. Los dit probleem op door een topmatras te kopen. Een topmatras is namelijk hetzelfde formaat als je bed, maar bevat geen naad.
Je kunt de spleet van je bed dus gemakkelijk wegwerken door een topmatras te kopen, al moet je er dan wel voor zorgen dat dit groot genoeg is voor je bed. Anders zul je je er mogelijk alsnog aan irriteren.
3. Eenvoudige verschoning
Het verschonen van je bed is absoluut niet het leukste klusje, daar zijn we het allemaal over eens. Toch is dit een noodzaak. Gelukkig maakt een topper de verschoning wat gemakkelijker. Dit komt doordat je met een topmatras alleen maar het bovenste deel hoeft te verschonen.
Het is daarnaast prettig dat de topdekmatras zeer licht is, vooral in vergelijking met het matras. Hierdoor kun je het gemakkelijker optillen bij het verschonen van je bed. Superhandig!
4. Langere levensduur van je matras
Er zijn nog meer voordelen, want een topdekmatras zal namelijk ook de levensduur van je matras verlengen. Dat klinkt misschien vreemd, toch is het eigenlijk heel logisch. Je ligt immers op de topper en daardoor zal je matras veel minder impact hebben wanneer je zweet of transpireert bijvoorbeeld. Ook zullen vuil en stof niet in grote mate op het matras komen, maar juist op het topmatras.
Maak je topdekmatras dus regelmatig schoon. We raden je aan om te kiezen voor een wasbare hoes met een ritssluiting. Hierdoor kun je de hoes gemakkelijk verwijderen en in de was doen. Of kies voor natuurlijke materialen die vochtregulerend werken waardoor je topdek beter ventileert. Hang je topdekmatras dan regelmatig in de wind en laat hem goed uitwaaien. Gebruik altijd een matrasbeschermer in combinatie met je matrastopper. Zo blijft je bed hygiënisch en fris.
Is een topper goed voor je rug?
Door de bovenstaande voordelen zijn er veel mensen die ervoor kiezen om een topdekmatras te kopen. Dit geldt vooral voor Belgen en Nederlanders die elke ochtend opstaan met een pijnlijke rug. Je wilt dan uiteraard weten of het goed voor je rug is. In principe is dat het geval als het topmatras je lichaam voldoende ondersteunt en dempt.
Het is daarom heel belangrijk om de juiste topper te kiezen. We raden je aan om te kiezen voor een topmatras in een van de volgende materialen:
- Traagschuim: Veel topmatrassen zijn van traagschuim of NASA schuim gemaakt. Dit materiaal vormt zich naar je lichaam en verbetert hierdoor de uitlijning van je rug en nek. Zo voorkom je rugpijn. Het fijne aan memoryfoam is bovendien dat het lijkt alsof het de vorm van je lichaam onthoudt, dus je ervaart dit voordeel iedere avond. Als je graag diep in een materaal wegzakt, is dit een prima keuze. Ook als je het graag warm hebt, is traagschuim de beste keuze.
- Latexschuim: Latex past zich mooi aan je lichaamsvorm aan. Een topmatras van dit materiaal verlicht je rugklachten dan ook fantastisch. Ook de prima verluchting is aangenaam. Sowieso is het materiaal relatief goed ademend. Als je in detail naar de kern kijkt, zie je meestal zogenaamde ‘pin core’ gaten. Deze gaatjes zijn verdeeld over het volledige oppervlak en zijn een overblijfsel van de vulkanisatie of uitharding van deze latex kernen tijdens de productie. Al worden ze soms ook opzettelijk achteraf aangebracht en volgen ze zelfs de contouren van je lijf voor meer comfort en ondersteuning.
- Koudschuim: deze toppers zijn vaak redelijk stevig, geven veel bewegingsvrijheid en worden minder warm rondom je lichaam dan traagschuim. Hierdoor is dit materiaal geschikt als je het snel warm hebt of veel zweet ’s nachts. Koudschuim is ook voor zwaardere mensen zeer geschikt.
Lees ook: Is een boxspring goed voor je rug?
Wat is de meerwaarde van een topper?
Een topper biedt veel meerwaarde, vooral voor mensen die veel rugpijn hebben als ze ’s ochtends wakker worden op een te hard bed. Dit komt doordat zo’n topmatras je lichaam goed ondersteunt en vooral op de drukpunten verzacht. Je slaapcomfort verbetert zodoende flink.
Toch heb je niet altijd een topper nodig, vooral als je al op een goed matras ligt. Hieronder vind je een overzicht om dan wel óf niet een topmatras te kopen.
Redenen om wel een losse topper te kopen | Redenen om geen losse topper te kopen |
Een losse topper verlengt de levensduur van het matras. | Een losse topper is geen oplossing voor een oud of doorgezakt matras. Je moet dan gewoon een nieuw matras kopen. |
Met een los topmatras heb je geen last van de spleet tussen je matrassen. | Een topmatras kan verschuiven, vooral bij een éénpersoonsbed. |
De topper kan je slaapcomfort verbeteren, al hangt dit van je matras af. | Een topper is kostbaar en dus niet altijd nodig als je al een hoogwaardig matras hebt. |
Wat zijn de voordelen van een topper: conclusie
We raden je zeker aan om een topdekmatras te gebruiken in combinatie met je huidige matras. Bij een 3-delige of continental boxspring doe je dit in principe sowieso, maar ook als je een bed met een lattenbodem hebt, doe je er soms goed aan om een topmatras te kopen. Het opdekmatras zorgt ervoor dat je weer lekker op bed ligt, wat natuurlijk alleen maar voordelen oplevert voor je nachtrust.
Wat is het nut van een topper?
Een topper geeft meer comfort aan je matras, een upgrade dus. Dit is het geval bij een standaardbed, maar ook bij een boxspring. Zelfs als je matras gloednieuw is, kan een topmatras er alsnog voor zorgen dat je lekkerder op je bed ligt.
Wat is beter een topper of een matras?
Een topmatras kan eventueel alleen gebruikt worden, maar dit raden we niet aan. Het is juist beter om de topper te combineren met een matras. Je krijgt zo nog meer slaapcomfort, wat je nachtrust ten goede komt. Eventueel kun je je matras ook los gebruiken, maar met een topper ligt je bed nog beter.
Welke topper is goed voor je rug?
Als je je ligcomfort wilt vergroten omdat je ’s ochtends vaak met rugpijn wakker wordt, dan kan een topper helpen. Je moet dan wel het juiste topmatras kopen. Hierbij kun je een exemplaar van traagschuim overwegen. De topper vormt zich dan naar je lichaam, waardoor de uitlijning van je nek en rug verbetert.