Elektrische deken

Is een boxspring goed voor je rug?

Date
2 nov, 2023
Posted By
Johnno van den Brink

Veel mensen hebben tegenwoordig last van hun rug, wat diverse oorzaken kan hebben. Ook een slecht bed kan voor rugpijn zorgen. Een boxspring kan goed voor je rug zijn en dus deze klachten voorkomen, al moet het bed dan wel goed bij je lichaam passen. Is een boxspring goed voor je rug? Daarover lees je in dit artikel meer.

Wat is een boxspring?

Word je ’s ochtends regelmatig wakker met rugpijn? Dan is of je bed aan vervanging toe, of je mag ervan uitgaan dat het bed niet goed bij je lichaam past, wat ook bij een boxspring helaas het geval kan zijn. Maar wat is dit type bed eigenlijk? De basis van een boxspringset is de bodem en die wordt gebouwd met stalen veren.

Dit materiaal zit dus niet alleen in de matras. Als je boxspring letterlijk uit het Engels vertaalt, lees je ‘verenbox’. Een met veren gebouwde onderbak die vaak fraai gestoffeerd is en voorzien is van poten en een hoofd- en voetbord als vervanging van het bedkader. Hierop wordt je matras gelegd en in Nederland komt daar vaak ook nog een topper bij.

Een boxspring is een bijzonder bed omdat het dus uit meerdere onderdelen bestaat. De naam is ontleend aan de bedbodem. Dat is de eigenlijke boxspring. Ben je nog mee?

Is een boxspring beter voor je rug dan een lattenbodem?

Oké, je weet nu wat een boxspring is, maar is zo’n bedbodem beter voor je rug dan een lattenbodem? Nee, een bed moet gewoon echt goed bij je lichaam en je voorkeuren passen. Anders kun je, net zoals bij een lattenbodem, ook bij een boxspring rugpijn krijgen. Is je bed oud en aan vervanging toe? En ontwaak je de laatste tijd vaak met (lage) rugpijn? Dan is een nieuw bed echt wel aan de orde.

Hoe maak je een boxspring goed voor je rug?

Er is niet één bed dat al je rugproblemen ineens verhelpt. Toch kun je wel een boxspring kopen die goed voor je rug is. Het is hierbij belangrijk om te letten op de volgende factoren.

Hardheid

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze gezonder af zijn met een hard bed. Jammer genoeg klopt dat niet: het kan voor problemen zorgen als het gaat om je rug. Je schouders en heupen krijgen op zo’n bed namelijk onvoldoende ruimte om in te zinken, waardoor ze te weinig ruimte krijgen. Je ideale slaaphouding vinden wordt moeilijker en je ervaart veel druk op botten en gewrichten. Zeker als je licht gebouwd bent, kan dat voor rugklachten zorgen. Een te zacht bed is echter ook niet altijd ideaal. Je lichaam zakt dan juist te veel weg, alsof je in een hangmat ligt. Dan heeft je wervelkolom te weinig ondersteuning en slaap je niet prettig.

Wat is dan de perfecte hardheid van de boxspring en de matras? Dat hangt volledig van jouw lichaamsbouw, -lengte-en -gewicht af. Deze elementen hebben hier namelijk heel veel invloed op, net als je slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. We raden je aan om zelf matrassen te checken, uit te proberen en op basis hiervan de perfecte hardheid te bepalen. Een ervaren professional met vakkennis kan je zeker helpen!

Ondersteuning

Daarnaast moet je bij het kopen van de boxspring ook rekening houden met de ondersteuning. Als je op je zij slaapt, is het belangrijk dat je rug, vanaf je heupen, in een rechte lijn met je nek ligt. Anders krijg je namelijk last van je rug als je wakker wordt. Dat komt omdat je ruggengraat krom heeft gelegen.

Een goede boxspring biedt je voldoende ondersteuning. De matras helpt hierbij en zal de druk die je lichaam uitoefent, proberen te verdelen. Bij sommige bedden wordt deze druk nog eens extra verlaagd omdat er met zogenaamde drukverlagende materialen wordt gewerkt. Zo krijg je waar nodig extra drukverlaging en ondersteuning om rugpijn te voorkomen.

Materiaal

We raden je ook aan om op het materiaal te letten als je een boxspring wilt kopen die goed voor je rug is. Wat zijn goede materialen voor een boxspring?

  • Bonellvering of binnenvering is een constructie van metalen veren die je kan herkennen van een goed gemaakte ouderwetse bank of stoel. De veren zijn met elkaar verbonden en kunnen dus niet zo gemakkelijk onafhankelijk van elkaar veren. Een duurzame keuze maar minder ergonomisch dan een variant met pocketveren.
  • Pocketvering: Bij een boxspring met pocketvering merk je dat de veren onafhankelijk van elkaar veren en zo je lichaam beter ondersteunen. Kies je voor het beste? Ga dan voor een exemplaar met meerdere ergonomische zones. Iedere zone – denk aan schouders, lenden en heupen – krijgt een aangepaste ondersteuning, waardoor je geen last van je rug krijgt tijdens je nachtrust.
  • Persoonlijke instelling: Een boxspring met persoonlijke instelling wordt volledig op basis van je voorkeuren samengesteld en is daardoor perfect voor je lichaam, wat rugproblemen voorkomt. Let wel op om de instelling te corrigeren als je gewicht verandert. Klinkt omslachtiger dan het is, maar is wel zeer belangrijk!

Welke boxspringmatras is geschikt en goed voor je rug?

  • Pocketveren: Net als bij een boxspring kunnen matrassen ook met deze individueel reagerende veren worden uitgerust. Deze pocketmatrassen worden meestal gecombineerd met een boxspring. Kies voor een exemplaar dat je hele lichaam goed ondersteunt. Er zijn heel wat keuzemogelijkheden wanneer je kiest voor deze populaire pockets. Denk aan de hoeveelheid veren in de matras, de verschillende veerhardheden en de impact van de gebruikte vormen. Zijn er dan verschillende vormen? Ja hoor, er zijn rechte veren, tonvormige veren, soft touch exemplaren en zelfs veren in veren. En dan zijn er nog de combinaties met verschillende afdeklagen. Deze lagen liggen op de pocketveren en zijn meestal uit schuim, latex of visco (of traagschuim) vervaardigd. Ze beïnvloeden in sterke mate verluchting, ondersteuning en comfortgevoel. Heel veel keuze, heel veel aanbod en dus is goed testen echt wel raadzaam.
  • Traagschuim: Dit materiaal wordt ook wel NASA schuim genoemd en wordt al in veel boxspringmatrassen gebruikt als afdeklaag. Je kan de matras ook kiezen zonder de veren. Dit noemen we een volkernmatras in het vakjargon. Bij dit matras worden verschillende schuimlagen gecombineerd en zelfs voorzien van insnijdingen op de voor de hand liggende ergonomische zones. Traagschuim verdeelt je lichaamsdruk zeer goed. Dit geeft je lichaam dus een goede ondersteuning, waardoor je ’s ochtends niet met een pijnlijke rug uit bed stapt.
  • Gel: Ook dit materiaal heeft, net zoals traagschuim, sterk drukverlagende eigenschappen. Alleen is je bewegingsvrijheid nog wat groter en werkt het materiaal ook warmteregulerend. Je lichaamswarmte wordt verspreid waardoor je het minder snel te warm hebt en dat is aangenaam om te slapen.
  • Latex: Latex kan worden gemaakt uit aardolie of gewonnen uit tropische rubberbomen. Meestal worden ze gemixt om een duurzame matras te maken. Latex heeft zeer ondersteunende eigenschappen en is zeer elastisch. Ook dit materiaal wordt als afdeklaag voor een pocketmatras ingezet, maar je kan het ook als volle kern kopen.
Materiaal traagschuim boxspring

Heeft de bedbodem ook invloed op je rugklachten?

Veel mensen denken dat het matras het enige is dat je slaapkwaliteit bepaalt. Toch is dat helemaal niet het geval. Als je een boxspring als complete set koopt, moet je namelijk ook op de eigenschappen van de bedbodem letten. Waarom? Leg je matras maar eens op de grond, zonder bedbodem, en probeer er maar op te slapen. Dat is beslist anders en vaak geen pretje.

Je lichaam moet goed ondersteund worden om rugproblemen te voorkomen. Dat gebeurt pas als het matras goed samenwerkt met de bedbodem. Gelukkig is dat bij boxsprings over het algemeen zeker het geval, omdat het matras en de bodem meestal samen ontworpen zijn. Op dit vlak heeft een boxspring dus een (klein) streepje voor op het normale bed.

Lees ook: Slaapt een boxspring beter dan een normaal bed?

Zorgt veroudering van het matras voor rugpijn?

Inmiddels hebben we al een paar factoren benoemd die voor rugklachten zorgen of ze juist verhelpen. Toch willen we wat extra aandacht schenken aan de veroudering van je bed. Zodra een matras of een boxspring doorgelegen is, merk je hoe dan ook dat je last krijgt van lage rugpijn. Een oude boxspring is dus echt funest voor je rug en moet je zo snel mogelijk vervangen.

Maar, wanneer is een matras dan precies te oud? Over het algemeen kun je het tien jaar gebruiken. Het is verstandig om dan een vervanger te kopen, puur en alleen al zodat je slaapcomfort optimaal blijft. Het matras is dan bovendien intens gebruikt en vaak onhygiënisch geworden. Een boxspring die kwalitatief is gebouwd, gaat meestal twee matrassen mee vooraleer hij aan vervanging  toe is. Een duurzame investering dus.

Een boxspring bestaat, zoals we al aangaven, tegenwoordig meestal niet alleen uit een bodem en matras, maar natuurlijk heb je ook nog een topper. Helaas gaat zo’n topmatras minder lang mee. Dit moet je na circa zeven jaar al vervangen. Dat is vooral nodig als je de volgende symptomen aan een oude topper ziet:

KuilvormingDe topper is helemaal doorgelegen en zorgt voor rugklachten.
VlekkenOntstaan tijdens je slaap door bijvoorbeeld zweet.
SchimmelvormingKan gevaarlijk zijn. Vervang je topper dus zo snel mogelijk.
Onaangename geurenJe zweet ’s nachts, wat in een topmatras kan gaan hangen. Het is dan wel prettig om de topper te vervangen.

Conclusie: is een boxspring goed voor je rug?

Dus is een boxspring goed voor je rug? Een boxspring kan goed voor je rug zijn, mits je de juiste koopt. Let hierbij op de hardheid, het materiaal en de ondersteuning. Als je de perfecte boxspring voor je lichaam koopt, ervaar je sowieso dat je rugpijn vermindert! Toch is dit type bed niet van zichzelf goed voor je rug. Laat je vooral adviseren en besef dat je rug een goed bed verdient.

Is een boxspring goed voor je rug? Meestgestelde vragen:

Is een boxspring beter dan een normaal bed?

Een boxspring is niet per se beter voor je rug dan een normaal bed. Dit hangt namelijk echt van de boxspring af. Wel is het fijn dat dit type bed een hogere in- en uitstap heeft. Ook vinden de meeste mensen dat een boxspring er mooier uitziet dan een normaal bed.

Wat is het beste bed voor je rug?

Als je last hebt van je rug, kan dit komen doordat je op een slecht of te oud bed slaapt. Koop dan een nieuw exemplaar, waarbij je het beste kunt kiezen voor een matras dat zich vormt naar je lichaam, waardoor je rugproblemen vaak voorkomt.

Wat is het voordeel van een boxspringbed?

De meeste boxsprings ondersteunen je lichaam zeer goed. Dit komt door het verende gedeelte in de bodem. Daarnaast zorgt dit ook voor een goed ligcomfort, wat al helemaal het geval is als je kiest voor een matras die aangepast is aan je lichaam. Heb je ’s ochtends vaak lage rugpijn? Deze klacht wijst vaak op een verouderd bed. Denk eens goed na over vernieuwing.