Elektrische deken

Slaapt een boxspring beter dan een normaal bed?

18 jun, 2023
Jürgen Swinnen

Wat is een boxspring?

Boxsprings zijn al jaren heel populair in Nederland en België en stilaan ontdekken ook andere Europese landen de voordelen van een boxspring bed. Ze zijn comfortabel, stijlvol en bieden veel voordelen ten opzichte van een normaal bed. Overweeg jij het kopen van een boxspring? Dan is het wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. In dit artikel gaan wij dieper in op wat boxsprings zijn, waarom ze zo populair zijn en waar je op kan letten bij het kopen.

Een boxspring is een bedbodem of onderstel dat grotendeels bestaat uit (stalen) veren. De naam is afgeleid uit Engels, namelijk box: bak en spring: veer. Het is dus letterlijk vertaald een bak met veren. Deze veren zorgen voor een verhoogd slaapcomfort. Vaak zijn boxsprings gevuld met pocket- of bonellveren. Boxsprings zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Enerzijds omdat dit een typisch hotelbed is en mensen na een deugddoende vakantie op zoek gaan naar dat vakantiebed. En omdat ze kunnen worden samengesteld met verschillende kleuren en materialen kun je ze eenvoudig aanpassen naar jouw eigen stijl.  Zo creëer je een bed dat volledig is afgestemd op de sfeer in je slaapkamer. In theorie bedoelen we enkel het onderstel maar in de praktijk wordt de term boxspring gebruikt om de drie lagen te beschrijven. Want een matras en een topdekmatras maken een boxspring compleet. De matras heeft echter wel een grote invloed op het slaapcomfort van een boxspring. De verende bedbodem in combinatie met een comfortabel boxspring matras biedt namelijk een goede ondersteuning voor het hele lichaam. Dit zorgt voor een goede nachtrust en voorkomt rug- en nekklachten. Je kunt een nieuwe boxspring ook kopen met een topper of topdekmatras voor extra comfort. Hou je van soepel slapen dan is dat een logische keuze. Lig je liever wat steviger dan kun je prima kiezen voor een boxspring met matras en een topmatras weglaten. Er bestaan goedkope boxsprings en luxe modellen. Gekende merken met boxsprings in collectie zijn: Sleepy, Eastborn, Pullman, Velda, Auping, Hästens, ViSpring, Jensen, EcoLife, Serta, Beka of Nillspring.

Waarom zijn boxsprings zo populair?

Het slaapcomfort van een boxspring speelt dus een grote rol in het succes van deze bedbodem. Dat is echter niet de enige reden voor zijn populariteit. Ze zijn namelijk ook vaak gekozen omwille van hun opvallende uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen. Zo vind je er altijd één die goed bij jouw interieur past. Boxsprings zijn vaak ook een stuk hoger dan normale bedden. Dit maakt het een stuk makkelijker om in en uit bed te stappen. Bovendien is een boxspring meestal duurzamer dan een gewoon bed. Ze zijn namelijk gebouwd om lang mee te gaan. Ook boxsprings zijn ook verkrijgbaar als elektrisch verstelbare bedbodem. Dit draagt bij tot een meer ergonomisch slaapcomfort en de optimale ondersteuning in de onderbenen werkt vaak erg ontspannend na een lange werkdag. Kies in dat geval je boxspring extra lang in de lengte. Uiteraard kan je ook kiezen voor een vlakke variant.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

Als boxsprings zijn gemaakt van hoogwaardige materialen bieden ze vaak beter slaapcomfort dan andere bedbodems. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een boxspring gaat kopen. Een van de meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een boxspring, is dat mensen uitgaan van het advies van iemand anders. Misschien heeft een collega je vorige week verteld hoe blij hij is met zijn nieuwe bed en kan je niet wachten om precies hetzelfde bed aan te schaffen. En hoewel dit bed ook de ideale optie voor jou kan zijn, is er een grote kans dat jij niet dezelfde positieve ervaringen hebt met deze specifieke boxspring. Ieder lichaam is namelijk een beetje anders en heeft daarom een andere ondersteuning nodig. De kans dat jij en je collega precies hetzelfde bed nodig hebben is daarom vrij klein. Deskundige medewerkers van een slaapspeciaalzaak bieden je vaak de keuze uit verschillende soorten boxsprings, matrassen en toppers. Ze houden daarbij rekening met jouw lichaamslengte, lichaamsgewicht en lichaamsvormen.

Het is daarom allereerst belangrijk om te kijken welke boxspring voor de juiste lichaamsondersteuning zorgt. Welke lichaamsondersteuning je nodig hebt, hangt onder andere af van je lichaamsvorm, je lichaamsgewicht, je slaaphouding en eventuele rug- en nekklachten. We raden je daarom sterk aan je te laten adviseren door een expert voordat je overgaat tot een aankoop. Ga naar een winkel waar je verschillende boxsprings kunt uitproberen. Neem vooral je tijd om het juiste bed voor jou samen te stellen en vaak ben je dan ook verzekerd van een professionele montage. Ook ben je vaak verzekerd van garantie en daarnaast kun je door te lokaal te winkelen bij jou in de buurt heel wat onnodige verplaatsingen uitsparen.

Het is natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van het bed. Meet daarom eerst de afmetingen van de kamer op. Boxsprings bestaan in 1-persoons, denk aan 90×200 of 100×200 of als twijfelaar. Een kleine tweepersoonsmaat is 140×200 want intussen zijn de maten 160×200 en vooral 180×200 echt wel populair.

Tenslotte is het belangrijk om te kijken naar het materiaal. Je kunt kiezen uit een houten of metalen frame. De houten bedden zijn vaak duurzamer en lichter, terwijl metalen frames onder steviger zijn en bij een elektrische variant noodzakelijk. Boxsprings worden vakkundig gestoffeerd in meubelstoffen. Deze stoffen kunnen ook lederen of kunstlederen materialen zijn. De kunst van het stofferen is een vak apart en dikwijls zie je meteen of een vakman aan je bed heeft gewerkt of dat je een bandwerk model hebt gekocht. Je slaapt er niet meteen beter door maar het oog wil soms ook wat… toch? En ja daar betaal je dan ook voor. Let ook op het matras die bij het bed geleverd wordt. Kies een matras die echt past bij jouw slaapwensen. Gelukkig passen zowel verenmatrassen als volkernmatrassen, zoals memoryfoam, prima op het onderstel van een boxspring.

Dus waarom zou je een boxspring kopen?

De populariteit van de boxspring is dus onder andere te danken aan hun slaapcomfort en stijlvolle uitstraling. De veren in de bedbodem zorgen voor een goede lichaamsondersteuning, waardoor rug- en nekklachten voorkomen kunnen worden. Houd wel rekening met een aantal dingen bij het aanschaffen van een goede boxspring. Test ten eerste altijd een aantal opties uit, zodat je zeker weet welke het beste is voor jou. Let er ook op dat je je slaaphouding nooit helemaal kunt nabootsen in een winkel en dat je dus voor een verkoper kiest met kennis van zaken. Tenslotte is het belangrijk om bij het kopen van een boxspring rekening te houden met de afmetingen van je slaapkamer en de look en feel die je voor ogen hebt. Gelukkig vind je boxsprings in alle prijsklassen dus stel jouw boxspring samen en hopelijk hebben onze tips je hierbij kunnen helpen!