Elektrische deken

Wat is een goed dekbed? Welk dekbed kan jij het beste kiezen?

Date
2 mei, 2024
Posted By
Marco Achtereekte

Afhankelijk van de kwaliteit waarin je hebt geïnvesteerd sta je elke 5 tot 10 jaar opnieuw voor de keuze van een nieuw dekbed, maar wat is een goed dekbed? Binnen deze tijd kan er veel veranderen met je lichaam, met het huis waarin je woont of met je relatie bijvoorbeeld, om maar enkele elementen te benoemen.

Wat bepaalt je keuze voor een goed dekbed? 

Neem even de tijd vooraleer je verleid wordt door de ‘beste aanbieding’ of de ‘strafste prijs’. Ook belangrijke elementen in je keuzeproces hoor, echter wat heb jij of wat hebben jij en je slaapgenoot nodig? Daar willen we het in deze blog over hebben.

Welk dekbed past bij wie jij bent?

Om een dekbed te kiezen kijk je naar je slaapomgeving, naar jezelf als persoon en naar jouw wereldbeeld. Het samenspel tussen deze zaken bepaalt jouw keuze. Het perfecte dekbed bestaat als je even tijd neemt om aan zelfreflectie te doen.

Je dekbed en de slaapomgeving

De meeste mensen slapen in een bed en dat bed staat in een slaapkamer. Deze omgeving is ideaal zo rond de 18 graden Celsius. We weten allemaal dat theorie en praktijk vaak uit elkaar liggen. Dus heb je een koele slaapkamer die, ook in de zomermaanden, een redelijk constant temperatuurverloop kent?

Of slaap je in een slaapkamer die in de winter ijskoud is en in de zomer eerder op een sauna lijkt? Of ben je net verhuisd naar een nieuwbouw woning of appartement met een energiezuinige isolatieschil en is de temperatuur constant gecontroleerd? Slaap je met je raam open of dicht of heb je op de slaapkamer een airco?

Kortom, de temperatuur van je slaapomgeving doet er toe! De industrie heeft hier ook over nagedacht en in de Benelux worden dekbedden daarom veelal ingedeeld in 4 warmteklassen. In deze blog zijn we al eens dieper ingezoomd op de warmteklassen van dekbedden: Welk dekbed is het warmst?

Een warmteklasse bied je in ieder geval wat inzicht in de keuzemogelijkheden die je hebt bij welke temperatuur. Alleen heb je nog niet voldoende informatie om alleen op basis daarvan een keuze te maken.

Jouw persoonlijke voorkeuren

Wie ben jij in dit verhaal? En als je niet alleen slaapt dan check je best bij elkaar hoe jullie matchen. En als de antwoorden te ver uit elkaar liggen, geen nood! Kies dan echt voor twee aparte dekbedden. Het is misschien wat minder romantisch, akkoord. 

Warmtebeleving

Heb je het snel warm of heb je het graag heerlijk warm in je bed? Stel deze vraag nonchalant tijdens een familiefeest en het komende uur hoef je weinig te vertellen. Iedereen heeft zo wel zijn ervaringen en ideeën.

Wat weten we over temperatuur in ons lichaam? De kerntemperatuur van je lichaam daalt automatisch op aansturen van je bioritme in de avonduren en tijdens je slaap. Het laagste punt wordt zo tussen vier en vijf in de ochtend bereikt. Wanneer je slaapt is ook de huidtemperatuur best in balans met de kerntemperatuur. Dat is veilig en onbedreigd, want wanneer je het te koud krijgt of te warm gaat je lichaam reageren om organen en brein te beschermen. Dat werkt slaapverstorend.

De warmteregeling of thermoregulering van de vulling en de tijk een dekbed speelt dus een rol.

Ook het gewicht van het dekbed heeft een impact op de warmtebeleving. Gewicht kan bepaald worden door de vulling. Zo is zuivere dons lichter dan schapenwol bijvoorbeeld. Maar ook of je gebruik maakt van een dubbele of vierseizoenen uitvoering heeft impact op gewicht. Twee dekbedden op elkaar wegen, logischerwijze, meer. Ik ben niet echt een voorstander van een 4-seizoens uitvoering. Het lijkt de ideale oplossing maar in mijn beleving is het beter om te investeren in 2 toegesneden oplossingen voor zomer en winter.

voetjes uit dekbed
Foto by Freepik

Onderschat ook de soepelheid van de vulling en de tijk niet. Vulling en tijk die soepel rond je lichaam vallen zorgen voor een betere aansluiting en connectie met je dekbed. Een stuggere variant laat meer lucht circuleren en lekt als het ware warmte. Dat kan soms echt wel een warmteklasse verschil maken!

Ventilatie

Net zoals een woning gaan isolatie en ventilatie best hand in hand. Anders ontstaan er warmtepieken of vochtproblemen en word je wakker omdat je het te warm hebt of omdat je helemaal klam aanvoelt. 

De vochtregulerende eigenschappen van de dekbedtijk -en vulling neem je dus ook best mee in je beslissingsproces. Want transpiratie of het overmatig zweten onder een dekbed kan in behoorlijke mate worden voorkomen als je hier rekening mee houdt.

Hygiëne en allergie

Een behoorlijk groot aandeel van onze bevolking heeft een allergie aan de allergenen die worden voortgebracht door de huisstofmijt. Vaak wordt er geroepen dat je best voor een synthetisch en goed wasbaar dekbed kan kiezen. Want vanaf 60°C worden de allergenen gedood. Echter er zijn vandaag heel wat meer keuzes te maken. Wolvet of lanoline is een natuurlijk onderdeel van een wollen vulling en allergiewerend. Ook dons, zeker in de zuivere verhoudingen vanaf 90% dons, biedt een prima bescherming tegen huisstofmijt. 

Hygiëne wordt vaak in één adem genoemd met allergie. Goed verluchten of correct reinigen is voor een dekbed vaak meer dan voldoende. Wassen is niet altijd nodig en heeft ook wel impact op de levensduur van je dekbed. Let ook op de droogtijd! Want een goed gewassen maar slecht gedroogd dekbed lijkt hygiënisch maar is dat echt niet!

Het dekbed en je wereldbeeld

Vreemde titel? Dat klopt! Maar hoe belangrijk vind jij je ecologische voetafdruk? Hoe en waar word je dekbed gemaakt? Worden er containers ingevoerd uit verre landen of kies je voor lokale productie?

En wat gebeurt er met je dekbed als jij het wil weggooien? Vind je het belangrijk om onder plantaardige vezels te slapen zoals kapok, katoen of linnen? Heb je een voorkeur voor dierlijke vullingen zoals wol of kamelen -of geitenharen? Of hou je meer van hypermoderne en recycleerbare polyestervezels? 

ecologische voetafdruk
Foto Freepik

Er wordt heel veel energie en water verbruikt om katoen te maken of om bepaalde vullingen te reinigen. Net zoals bepaalde chemicaliën of bleekmiddelen een belangrijk onderdeel van het productieproces vormen. Heel wat bedrijven zetten in op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde productiemethode. Dat verschil ervaar je niet altijd in de kwaliteit maar zie je wel weerspiegeld in de prijs.

Milieu, ecologie en duurzaamheid spelen een grote rol in de industrie en productie. De regelgeving van landen en continenten wordt steeds strikter. Ook jij als consument kan hier bewuste keuzes maken, of niet…

Wat is een goed dekbed: Veelgestelde vragen

Is een 4 seizoenen dekbed kopen het best?

Ik ben niet echt een voorstander van een 4-seizoens uitvoering. Het lijkt de ideale oplossing maar in mijn beleving is het beter om te investeren in 2 toegesneden oplossingen als je slaapkamertemperatuur mee evolueert met het seizoen.

Is slapen met je raam open gezond?

Het slapen met een open raam is voordelig voor de luchtkwaliteit en de hoeveelheid zuurstof in de ruimte. En tegelijk is het echt wel belangrijk om de temperatuur van de ruimte ook in overweging te nemen. Het is een soort van balanceren tussen frisse lucht en een aangename temperatuur. Sluit ze dus overdag en open ze net voor je gaat slapen.

Is een echt donsdeken anti-allergisch?

Jazeker! Ook dons, zeker in de zuivere verhoudingen vanaf 90% dons, biedt een prima bescherming tegen huisstofmijt. Donstijken zijn luchtig en dicht geweven. Als je een Nomite label op het dekbed hebt, weet je dat de mijt er in ieder geval niet in kan. De allergen helaas wel. Maar wees gerust, een huisstofmijt houdt niet van deze omgeving.

Welk dekbed is het beste als je veel zweet?

Dekbedden met krachtige vochtregulerende eigenschappen zijn je beste keuze. Natuurlijke materialen zoals bamboe, wol, kamelenharen, kapok, linnen, kasjmier of zijde zijn puur of in de mix echt wel top keuzes. Liever synthetische vezels? Kijk dan naar hoog technologische, ultra fijne en holle (micro)vezels in polyester.