Elektrische deken

Matrassen voor mensen met een huisstofmijtallergie, bestaat dat?

Date
25 jan, 2024
Posted By
Jürgen Swinnen

Bestaan er matrassen voor mensen met een huisstofmijtallergie?

Jazeker, heel wat materialen die gebruikt worden om matrassen te maken zijn geschikt om de huisstofmijt te weren. We overlopen ze graag en we gaan in dit artikel ook even dieper in op de matrashoezen. Die laatste kunnen, bijvoorbeeld als matrasbeschermer, ook je bestaande matras perfect omtoveren tot een antiallergiematras.

Wat is huisstofmijt en kan het kwaad?

Een huisstofmijt is een microscopisch klein diertje dat leeft in het stof in huis. Het onzichtbare mijtje voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren. Het beestje is totaal onschadelijk voor ons. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die bij heel wat mensen leiden tot een allergische reactie. Dat kan gaan van piepend ademen, slijmen ophoesten, jeuk in de neus en ogen tot een verstopte neus en vaak snotteren en niezen. Dit noem je een huisstofmijtallergie.

Je kan, bij de huisarts, een allergietest doen. Handig om te weten of je allergisch bent aan de allergenen die worden voortgebracht door de huisstofmijt. De arts kan dan antihistaminica voorschrijven. Dit zijn middelen die de allergische reacties onderdrukken.

Wat kan ik doen aan huisstofmijt in mijn huis?

Mijten hebben een prachtig leven in een vochtige, voedselrijke en liefst behaaglijk warme omgeving. De ideale plaats om te blijven en een groot gezin te stichten. En die oase van plezier vinden ze in tapijten, meubels, gordijnen, kussens en matrassen. Ventileer dus regelmatig, zeker je slaapkamer!

Laat je bed ’s ochtends open liggen. Zo kan het vocht verdampen. Is het te koud, verwarm dan je slaapkamer tot zo’n 18°C. Het vocht wordt dan opgenomen in de warmere lucht. Telkens als je kort verlucht, kan deze vochtige lucht naar buiten.

Was beddengoed zoals lakens, hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken minstens 1 keer om de twee weken op 60°C. Kies voor wasbare kussens en dekbedden. Als je zeer allergisch bent, is het aan te raden om ze iedere 6 tot 8 weken te wassen. Vervang ze dan ook tijdig want het wassen heeft een stevige impact op de levensduur ervan.

Welke matras kiezen wanneer je last hebt van een huisstofmijtallergie?

Een matras bestaat uit een matraskern en een matrashoes. Samen vormen deze onderdelen je matras. Sommige hoezen zitten onlosmakelijk vast aan de kern. Terwijl andere voorzien zijn van afritsbare hoezen, waardoor je deze ook apart kan onderhouden of vervangen indien nodig. Ze zijn gemaakt van soepel gebreide garens, strak geweven matrasstoffen of meubelstoffen in het geval van een gestoffeerde matras.

De matraskern

Laat ons eerst eens focussen op de matraskern. Matrassen met een volle kern, zoals bijvoorbeeld (natuur)latex, (traag)schuim of samengestelde kernen met bijvoorbeeld gel of elastische polymeren, zijn antiallergisch. De eigenschappen van deze specifieke materialen maken deze kernen zeer geschikt om te gebruiken voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Echter 100% uitsluitsel bestaat niet, want hoe langer een matras in gebruik is, hoe hoger de kans dat huisstofmijt zich alsnog nestelt. Volle kernen, in tegenstelling tot matraskernen met (pocket)veren, kunnen vaak wat warmer worden. Voeg vocht aan de mix en een goede voedingsbodem van bijvoorbeeld huidschilfers, en plots ontstaat er een ideale verblijfplaats voor huisstofmijten. Ondanks de allergiewerende materialen in de basis. 

Hoewel sommige specialisten beweren dat (pocket)veren matrassen minder geschikt zouden zijn, durf ik hier toch hardop aan te twijfelen. De lucht in de veren is constant in beweging en zorgt voor een actieve ventilatie. De afdekmaterialen die op de veren worden geplaatst, zijn dezelfde als die hierboven als volle kern werden beschreven. De eigenschappen veranderen niet plots. Dus wat mij betreft, maakt dat niet het grote verschil.

Persoonlijk denk ik dat de matraskern slechts een relatief beperkte rol speelt als het gaat over de impact op allergieën. Ook Amerikaans onderzoek wijst uit dat alle kussens en matrassen na 6 maanden gebruik allemaal allergenen bevatten.

allergie aanval in bed
foto by Freepik

De matrashoes of matrastijk

Dit brengt ons bij de matrashoes of tijk. Deze hoes vormt letterlijk een schil rondom de kern en is uitermate geschikt om het ontwikkelen van mijten te stoppen of tegen te gaan. De textielindustrie heeft hier echt enorme stappen vooruit genomen. 

HeiQ (hoofdzetel UK), BekaertDeslee (hoofdzetel België) of Devan (hoofdzetel België) hebben als producenten voor de industrie echt wel baanbrekend werk geleverd. Ze integreerden bijvoorbeeld probiotica in de garens en stoffen waarmee de matrastijken worden gemaakt. Waar deze probiotica tot voor kort in microplastics werden opgeslagen en aangebracht op de garens, is de recentste technologie 100% biologisch afbreekbaar of biobased.

Hoe werken die probiotica?

Het komt erop neer dat snel ontwikkelende probiotica kolonies vormen in de stof en zo de voedingsbodem van de huisstofmijten wegnemen. Terwijl dit gebeurt, zullen deze probiotica ook vocht verbruiken, waardoor je matras droger aanvoelt. De ideale omstandigheden voor de mijten verdwijnen, waardoor ze vertrekken uit je matras en andere oorden gaan opzoeken. Er komt dus geen gif aan te pas. 

Een extra coating en eliminatie van micro-organismen

Er zijn meerdere technologische hoogstandjes te benoemen, want Devan introduceerde als alternatief bijvoorbeeld Bi-Ome. Een technologie die als een coating op de stof wordt aangebracht. De coating trekt micro-organismen aan. Eens in contact wordt hun celmembraan doorprikt waardoor de aangroei stopt. Zo worden bacteriën en schimmels geëlimineerd die zich kunnen ontwikkelen. Ook Aegis werkt volgens deze methode. Stoffen behandeld met Bi-ome ruiken ook frisser.

Let op! Giftige coatings

Er zijn uiteraard ook biocide of giftige coatings die soelaas kunnen bieden. Echter hier raden we aan om op te letten, want ook onze huid wordt blootgesteld aan dit gif, weliswaar misschien in zeer beperkte mate, maar toch. Vooral als je lijdt aan een chronische huidziekte zoals psoriasis of eczeem, is ons advies om matrashoezen die behandeld zijn met biociden te vermijden. Of controleer via het Europees Agentschap voor Chemicaliën of het product toegelaten is. Better safe than sorry!


Extra hulp bij allergische klachten: 4 tips!

  1. Kies voor een afritsbare matrashoes die je kan wassen op minstens 60°C. Opgelet! Is je tijk voorzien van probiotica, dan was je deze hoes best op een lagere temperatuur. Je doodt namelijk anders ook de werkzame probiotica in je hoes.
  2. Koop meteen een goede matrasbeschermer en was deze regelmatig.
  3. Kies voor wasbare kussens en beddengoed. Zorg dat ze minstens wasbaar zijn op 60°C.
  4. Vermijd stof door kleerkasten goed te sluiten, stapels knuffels of kussens op je bed te vermijden, regelmatig te poetsen en dagelijks goed te verluchten.

Veelgestelde vragen: Matrassen voor huisstofmijtallergie

Hoe krijg je huisstofmijt uit matras?

Je kunt jouw matras reinigen tegen huisstofmijt met een stoomreiniger of door een huismoedertip te volgen, met een combinatie van zuiveringszout en etherische olie. Meng 50 gram zuiveringszout en 10 druppels etherische olie en breng dit aan op het matras. Wacht een uur. Daarna kan je het mengsel verwijderen.

Hoe vaak bed verschonen huisstofmijt?

Dit hangt af van jouw gradatie en allergie, en is bij iedereen anders. Je bed kun je het best één maal per week verschonen en het beddengoed op 60 graden wassen om de verspreiding van huisstofmijt tegen te gaan.

Kun je allergisch zijn voor een matras?

Je kunt een allergische reactie krijgen door een bepaalde stof in het matras, zoals latex. Veelal heeft dit echter te maken met een huisstofmijtallergie. Reinig je matras om vast te stellen of jouw allergische reactie van het matras of ander beddengoed komt.