Topsporters zouden erbij zweren: slapen met afgeplakte mond. Ook in de media wordt er behoorlijk veel gepost rond: slapen met afgeplakte mond om zo meer te focussen op neusademhaling. Het zou je helpen om beter te slapen. Beter alleszins dan met je mond open. De Amerikaanse tandarts en slaapdeskundige Dr. David E. Rye is in ieder geval duidelijk:
“Slaap met je mond dicht. Je mond is niet bedoeld om te ademen tijdens de slaap. Als je door je mond ademt, droogt je mond uit, wordt je keel geïrriteerd en heb je meer kans op snurken en slaapapneu.”
Maar klopt dat wel? Tijdens de coronapandemie riepen heel wat mensen moord en brand dat ze onvoldoende zuurstof kregen omdat ze een mondmasker moesten dragen. Waar is mondtape dan goed voor? Is het gezond? Waarom zou je je mond afplakken en met wat? Allemaal goede vragen. Tijd om er eens dieper in te duiken!
Hoe zorg je ervoor dat je ’s nachts door je neus ademt, tape?
Als je op zoek gaat naar echte fans van ‘mouth taping’ of het afplakken van je mond, lees je vaak verhalen van topsporters, performance coaches en tandartsen. Ze wijzen op de voordelen voor je gezondheid. Je dwingt jezelf om door je neus te ademen. Wat zijn de voordelen, volgens deze groep mensen?
- Meer rust: Ademen door de neus helpt om je lichaam te kalmeren en stress te verminderen.
- Minder snurken: Wanneer je gedwongen wordt om te ademen door je neus, kan je keel open blijven en verminder je de kans op snurken. Dit is een van de meest bekende voordelen van slapen met een afgeplakte mond.
- Betere slaapkwaliteit: Ademen door de neus zou je slaapkwaliteit verbeteren. Dit komt doordat het je helpt om dieper en langzamer te ademen, wat je lichaam meer zuurstof geeft en je helpt om te ontspannen.
- Minder droge mond: Mensen die met hun mond open slapen of altijd door hun mond ademhalen, zullen merken dat hun mond sneller uitdroogt. Door je neus ademen kan dit verminderen.
- Verminderde allergieën: Ademen door de neus filtert en verwarmt de lucht voordat deze in de longen terechtkomt. Dit kan helpen om de symptomen van allergieën te verminderen.
- Minder tandproblemen: Denk dan aan gaatjes, een slechte adem en tandvleesontstekingen. Als je vooral door je mond ademt, droogt je mond sneller uit en is er minder speeksel. De aanwezigheid hiervan beschermt op een natuurlijke manier je tanden.
Hoeveel mensen slapen met open mond?
Volgens Dr. Joanne Choi van de universiteit van Otago zouden 30% van de mannen en 5% van de vrouwen met open mond slapen. Ze deed een onderzoek naar de impact op de zuurtegraad in de mond. Haar team onderzocht of het slapen met een open mond impact zou hebben. Voor haar onderzoek gebruikte ze een clip om de neusademhaling te belemmeren, dus geen mondtape.
Naast de opgesomde voordelen kan je je afvragen of het wel zo verstandig is om met je mond afgeplakt te slapen? Het is zo dat door je neus ademen echt wel aangetoonde voordelen heeft. Echter je mond afplakken is wel drastisch en niet voor iedereen weggelegd. Dit zijn gegronde redenen om het vooral niet te doen:
- Onrustiger slapen: Sommige mensen vinden het hoogst oncomfortabel en soms zelfs beangstigend om met een afgeplakte mond te slapen.
- Problemen met ademhalen: Als je moeite hebt om door je neus te ademen, kan het afplakken van je mond je ademhaling belemmeren.
- Te weinig zuurstof inademen: Dat is ronduit gevaarlijk! Je mond helemaal dichtplakken is drastisch, onthou dat!
- Geïrriteerde huid: Gebruik hypoallergene mondtape en tape best verticaal. Zo vermijd je huidirritatie en pijnlijke lippen als je de tape verwijdert.
Overweeg je om met een getapte mond te slapen? Praat dan misschien best vooraf even met je arts. Die kan je namelijk als geen ander adviseren of het voor jou een geschikte optie is. Weet ook dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat het echt werkt. Ook al beweren topsporters uit het voetbal, tennis en wielrennen van wel. Vergeet niet dat ze bijna allemaal professionele en medische begeleiding hebben. Raadpleeg dus een professional bij twijfel! Merk je dat je problemen ervaart, stop dan onmiddellijk.
Welke tape om mond af te plakken?
Eerst en vooral is het belangrijk om te beginnen met korte periodes en de duur van het slapen met een afgeplakte mond geleidelijk te verhogen. Dit helpt om je lichaam aan de verandering te laten wennen. Gebruik zeker geen plakband of echte pleisters!
Er zijn speciale, huidvriendelijke en medisch verantwoorde mondkapjes, pleisters of tape te koop in de apotheek of drogisterij. Begin best verticaal, zo heb je nog wat ademruimte. Het kost je een beetje moed, voorbereiding en volharding. Dat is duidelijk.
Is mondtape gevaarlijk?
Het afplakken van je mond tijdens het slapen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit kan gebeuren als je lichaam te weinig zuurstof binnenkrijgt. Als je merkt dat je bijvoorbeeld gaat hyperventileren, of geen fijne ademhaling ervaart, stop dan direct met het afplakken van je mond tijdens het slapen.
Ook kan het zo zijn dat je lichaam niet voldoende koolstofdioxide kan afvoeren. Het uitademen van deze stof is zeer noodzakelijk. Als dit niet voldoende gebeurt, is dat gevaarlijk voor de gezondheid. Raak je benauwd, stop dan met het afplakken van de mond.
Wat gebeurt er als je met je mond open slaapt?
Slapen met een open mond heeft enkele gevolgen. Tijdens de nacht is het het beste om via je neus te ademen. Zo voorkom je dat je last krijgt van de volgende klachten die optreden als je via je mond ademt:
- Uitgedroogde mond
- Snurken
- Keelpijn
Sta jij wel eens op met deze klachten? Dan kan het tapen van de mond misschien een uitkomst bieden. Ook tandartsen kunnen dit aanraden, omdat het uitdrogen van de mond ervoor zorgt dat de beschermende laag speeksel uitdroogt. Zo kunnen bacteriën zoals tandplak schadelijk zijn.
Natuurlijk konden wij het niet laten om het slapen met afgeplakte mond zelf te proberen. Lees daarom ons testbericht: slapen met afgeplakte mond.
Hoe zorg je ervoor dat je ’s nachts door je neus ademt?
Neusademhaling heeft duidelijk voordelen. Echter het afplakken van je mond is misschien wel een beetje te drastisch voor jou. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs. Niets moet! Het is zelfs zo dat heel wat mensen een slechtere slaap ervaren.
Bovendien zijn er minder invasieve methodes dan mondtape. Denk aan een band over je hoofd en onder je kin (kinband of chin strap), een neusspreider, een neuspleister of specifieke oefeningen met hulp van een logopedist of fysiotherapeut. Een Belgische start-up ontwikkelde zelfs een ademhalingstool die je in de hand houdt om rustiger te ademen. Ook zij promoten met hun ‘Moonbird’ de neusademhaling.
Praat er zeker over met je (tand)arts. Vaak hebben zij meer dan voldoende ervaring om je een deskundig en goed advies te geven.
Ademen door je neus laat je toe dieper en langzamer te ademen. Je krijgt dus meer zuurstof. Ook wordt de lucht verwarmd en gefilterd vooraleer deze in je longen terechtkomt.
Gebruik nooit gewone plakband, altijd huidvriendelijke en gespecialiseerde pleisters of tape.
Daar is geen bewijs voor. Wel is het zo dat neusademhaling vele voordelen heeft ten opzichte van mondademhaling. Door bewust adem te halen via je neus en dit in te oefenen, kan je dit effect ook bereiken.