Elektrische deken

Mond afplakken tijdens het slapen: wat gebeurt er?

4 mrt, 2024
Jürgen Swinnen

Zelf uitgeprobeerd: mond afplakken!

De laatste tijd wordt er behoorlijk veel berichtgeving in de wereld gestuurd die de onwaarschijnlijke voordelen van je mond afplakken tijdens het slapen in de verf zet. De Belgische krant De Morgen, het Nederlandse RTL Nieuws, Linda.nl en Sleepfoundation schreven o.a. over de impact ervan op je slaap. Redenen genoeg om met Mindthebed.com ook aandacht te schenken aan het fenomeen ‘mond afplakken slaap’.

Waarom is slapen met afgeplakte mond beter?

Het afplakken van de mond tijdens het slapen is vooral bedoeld om de ademhaling tijdens de slaap te verbeteren. Als je slaapt, heb je tenslotte geen controle over de manier waarop je ademt. Door je mond af te plakken, forceer je dat de ademhaling door de neus gebeurt tijdens je slaap.

Ook kan het afplakken van je mond tijdens het slapen helpen met:

  1. Het verminderen van snurken
  2. Het verminderen van slijm in de keel
  3. Het tegenhouden van onbewust duimen bij kinderen

Slapen met mondtape: mijn eigen ervaring

Laat me beginnen met te schrijven dat het best wel spannend aanvoelt. Ik weet dat ik zelf tijdens de nacht meestal door mijn neus ademhaal. Niet omdat ik wakker lig, maar omdat ik in de ochtend dat bewust opmerk. Om gemakkelijker in te slapen, merk ik ook dat neusademhaling meer rust brengt. Maar OK, je mond afplakken door tape aan te brengen is natuurlijk niet hetzelfde.

De routine voor het slapen met mondtape gaat als volgt:

  • Maak je eerst volledig klaar voor het slapen
  • Breng de mondtape aan als je in bed bent
  • Probeer direct te gaan slapen met de mondtape
  • Verwijder de mondtape als je gezondheidklachten ervaart

Eerste sensatie: angstig!

Het slapen met een afgeplakte mond voelt best beklemmend. Ik lig in het donker, klaar om te slapen en de adrenaline gutst door mijn aderen. Spanning omdat er een tape over mijn lippen kleeft. En omdat ik er zo op let, voelt het best angstig. Wat als mijn neus verstopt tijdens de nacht of als ik te diep onder de lakens kruip?

Ik vind niet direct rust. En na een relatief korte tijd moet ik de tape ook afhalen. Het lijkt wel of ik ga hyperventileren. Mijn hoofd bonst en ik heb het gevoel dat ik niet diep genoeg kan ademen. Mijn partner zucht en vindt het ook maar niks, maar mijn experiment moet toch afgewerkt.

Tweede poging: verticale strip over de mond

Ik kom even tot rust en besluit dan om een verticale tape aan te brengen. Zo kan ik nog wat ademen via de mondhoeken. Dat voelt meteen heel wat beter aan. Ik val zelfs in slaap. Midden in de nacht word ik wakker en ontstaat er even paniek in mijn hoofd omdat ik mijn mond niet kan openen. Oeps, al vergeten dat er nog tape op zat. Ik besluit de tape eraf te nemen en val na een tijdje weer in slaap.

Bij het ontwaken merk ik weer op dat ik duidelijk door mijn neus ademhaal. Moet ik dan wel zo’n strip gebruiken om te slapen? Wel na één nachtje, enkele paniekmomenten en wat stress om in slaap te vallen, besluit ik dat het niet voor mij is. Much to do about nothing… zoiets?

Toegegeven, het was wel een zeer korte test. En begrijp me absoluut niet verkeerd, want de voordelen van neusademhaling zijn echt. Ook ik zoek bewust neusademhaling op als ik de slaap moeilijk kan vatten. Ik merk dat ik er rustiger van word en sneller de slaap kan vatten.

Echter voor mij blijft het zonder mondtape slapen, zo hou ik wat extra ademruimte achter de hand. Het geeft me een vrijer gevoel. Slapen met mondtape is dus niets voor mij.

Conclusie mond afplakken slaap: het werkt! Maar het is niets voor mij!

Bewust op mijn ademhaling letten als ik ga slapen, werkt voor mijzelf beter dan mijn mond afplakken met tape. En voelt voor mij vooral heel wat minder bedreigend aan. Als je kalm en rustig kan blijven, zal een mondtape best wel werken. En zeker als je snurkt, zal je partner het verschil wel merken.

Mond volledig dicht geplakt tijdens slaapBeangstigend, gevoel dat ik niet genoeg kan ademen
Mond verticaal afgeplakt tijdens slaapEen beter resultaat, ademen via de mondhoeken
Mond niet afgeplakt tijdens slaapVoor mij de beste manier

Tijdens ons onderzoek stoten we op extra interessante redenen om je mond af te plakken. Zo zou je adem frisser zijn en en je mond minder droog. Dat lijkt me wel vergezocht. In de praktijk poets je het gebit voor je gaat slapen en ook in de ochtend staat dit op het programma. Met redenen! En ook, als je door je neus ademt heb je droge lippen. Soms lijken ze zelfs aan elkaar te kleven. En dat zonder tape!

Laat ons zeker eens weten hoe het jou vergaat als je dit toepast of gaat toepassen? We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Het afplakken met je mond kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Als er iets niet goed voelt, stop dan direct met het afplakken van de mond. Het kan zijn dat de zuurstofinname of koolstofdioxideafscheiding verslechtert.

Het slapen met een pleister of stuk tape op de mond, kan de ademhaling verbeteren. Dit is omdat je je lichaam forceert door de neus te ademen tijdens het slapen. Ook kan je mond afplakken helpen tegen snurken.

Je kunt aan sommige symptomen merken dat je ’s nachts met je mond open slaapt. Zo kan het zijn dat je een droge mond hebt in de ochtend, of keelpijn en een slechte adem.