Elektrische deken

Hoe vaak moet je je kussensloop vervangen?

12 sep, 2024
Johnno van den Brink

Een kussensloop vervang je één keer per week om gele verkleuringen en een broeinest van bacteriën te vermijden. Vervang een kussensloop vaker, tot wel 2 of zelfs 3 keer per week als je last hebt van acne, overvloedig zweten of als je huisdieren op bed laat slapen. Een schone, hygiënisch frisse kussensloop is essentieel voor een betere nachtrust.

Kussensloop vervangen hoe vaak en welke regelmaat

Waarom één keer per week vervangen?

Na een week slapen op je kussensloop neemt de groei van bacteriën op een hoofdkussensloop exponentieel toe. Tot zelfs ruim 17.000 méér bacteriën dan op een toiletbril volgens de National Sleep Foundation. De meeste van deze bacteriën zijn totaal onschadelijk, maar het risico op schadelijke infecties neemt wel toe. Vermijd dus dat je een kussensloop lange tijd om een hoofdkussen laat zitten, zeker als je geen extra kussenbeschermer gebruikt.

Hoelang gaan kussenslopen mee?

Kussenslopen vervagen, verslijten of er komen vlekken op. Vlekken ontstaan vaak door het inwerken van zweet, stof en dode huidcellen. Een kussensloop gaat gemiddeld 2 tot 4 jaar mee afhankelijk van de kwaliteit en de was- en gebruiksfrequentie.

Toch blijven slapen op een gele of vergeelde kussensloop…

Een vergeelde kussensloop ziet er gewoon niet aantrekkelijk uit. Zeker als je weet dat de vlekken een indicatie zijn van de inwerking van bacteriën op vocht en dode huidcellen. Niet echt een fijn idee wanneer je gaat slapen.

Ook duidt vergeling vaak op een oud kussensloop, en dan kan je het beter vervangen.

Voor- en nadelen van een kussensloop vaak verschonen

VoordelenNadelen
Kussen wordt minder snel geelJe geeft iets meer geld uit aan nieuwe
Minder kans op schadelijke bacteriën, hygiënischerIets hoger energieverbruik door vaker wassen
Betere nachtrustPrint en kleuren vervagen

Wat als je je kussensloop niet vervangt?

Het niet vervangen van een kussensloop heeft een ophoping van bacteriën tot gevolg. Er kunnen zich bacteriën vormen die schadelijk voor ons lichaam zijn. Als je een gevoelige huid hebt, loop je het risico dat je huid sneller last heeft van oneffenheden (puistjes, ophopingen). Het vuil kruipt in de poriën wanneer een kussensloop wekenlang niet verschoond wordt.

Waarom 2 kussenslopen om een kussen doen?

We zien regelmatig verhalen over het verdubbelen van kussenslopen. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Minder schade aan het kussen en de kussenvulling
  • Geen open kant aan één van beide zijden
  • Kleinere kans op gele aanslag op het hoofdkussen

Het nadeel ervan is dat je meer was hebt, zeker bij een groot gezin en wanneer je de kussenslopen tweemaal per week wast. Een alternatief is het gebruik van een kussenbeschermer. Ze zijn vaak dikker en voorzien van een specifieke behandeling om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan. Wil je echt zeker zijn? Kies dan voor een kookvaste kussenbeschermer en was deze consequent op temperaturen hoger dan 60 °C.

Hoe komen er bacteriën op een kussensloop?

Bacteriën vind je overal en dus ook op je bedtextiel. Zonder bacteriën kunnen we gewoonweg niet leven. Wat je wil vermijden is dat er concentraties ontstaan die ons lichaam kunnen schaden. We willen geen bacteriën die ons ziek maken of die allergische reacties opwekken.

Dode huidcellen, schilfers, lichaamsvocht en olie zijn de voornaamste oorzaken van de veelheid aan bacteriën op je textiel.

Dode huidcellen

Elk uur verliezen we zo’n 30.000 tot 40.000 dode huidcellen. Ze blijven achter in je bed, en dus ook op je kussensloop, zonder dat je er erg in hebt. De ophoping hiervan gecombineerd met lichaamsvochten zoals zweet creëert een ideale basis voor een snelle aangroei van bacteriën.

Lichaamsvocht

Via onze ademhaling blazen we tot 300 à 400 milliliter vocht per 24 uur in de ruimte, vaak via onze sloop. Reken dus op zo’n 100 à 130 milliliter tijdens je slaap. Gecombineerd met zweet, slijm, speeksel en tranen komt er een heleboel lichaamsvocht vrijwel direct in aanraking met een hoofdkussensloop.

Huidverzorging

Veel huidverzorgingsproducten hebben een positief effect op de huid, maar een negatief effect op de duurzaamheid van een kussensloop. De olie die wordt gebruikt om een huidverzorgingsproduct enigszins vloeibaar te houden, creëert soms gele vlekken op een kussensloop en kussen.

Huisdieren

Hoe lief onze huisdieren ook zijn, op het bed ontstaat er al snel een bron aan bacteriën van onze viervoeters. Ook hier geldt dat het grootste deel onschadelijk is voor ons. Als je huisdier vaak in aanraking komt met het bed, is het verstandig om je kussensloop minimaal tweemaal per week te verschonen.

huisdieren in bed bacterien

Hoe krijg je een routine om je kussensloop te verversen?

Stel jezelf eerst de vraag wie er in jouw gezin last heeft van acne of wie veel zweet tijdens het slapen. Verschoon de kussensloop van deze personen vaker, liefst tweemaal in de week. Zijn er huisdieren die op het bed klimmen of bij jou in bed slapen? Ververs dan alle kussenslopen om de paar dagen.

Voorbeeld: vervang op dinsdag, donderdag en zaterdag de kussensloop om ophoping van bacteriën, huidschilfers, talg en oliën tegen te gaan. Dit verbetert de hygiëne in de slaapkamer, niet te verwarren met slaaphygiëne.

Hoe vaak kussensloop vervangen – Conclusie:

Je verschoont je kussensloop best eenmaal per week. Ververs het kussensloop 2 tot 3 keer per week wanneer je last hebt van acne of overmatig zweten. Ook als je huisdieren op de slaapkamer komen of je samen met ze slaapt, ververs je ze best twee- tot driemaal per week.

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak kussensloop wassen?

Het wassen van een kussensloop gebeurt idealiter minimaal 1 maal per week. Wanneer er huisdieren op het kussen komen of je last hebt van acne, was je een kussensloop minimaal 2x per week.

Waarom hebben mannen vaker een gele kussensloop?

Mannen zweten in de nacht sterker dan vrouwen per zweetklier. Hierdoor wordt het kussen van een man sneller geel dan dat van een vrouw.