Elektrische deken

Welke hoofdkussen vulling is de beste?

21 okt, 2023
Ilona Migdalski

Vind jij de binnenkant ook belangrijker dan de buitenkant? Groot gelijk! En al helemaal de zuivere waarheid als het gaat om jouw hoofdkussen vulling.

Het aanbod van vulmaterialen is zo groot dat kiezen vaak een hele klus blijkt te zijn. Daarom zetten we de meest voorkomende opties voor je op een rij. We maken een onderscheid tussen natuurlijke en synthetische vullingen.

Wat is de beste vulling voor mijn hoofdkussen?

Voor je hoofdkussen kun je kiezen uit allerlei materialen. Deze hebben allerlei voor- en nadelen. Allereerst moet je kiezen of je een synthetisch of natuurlijk materiaal wilt. Natuurlijke materialen zullen wat meer kosten, maar zijn over het algemeen vaak beter dan synthetische materialen.

NatuurlijkGemiddeld duurderAdemendDuurzaam
SynthetischGemiddeld goedkoperVormvastMakkelijk schoon te maken

Stel je de vraag: heb je het graag warm of heb je het gewoon altijd (te) warm? In vergelijking met een natuurlijke vulling, is een synthetische versie over het algemeen iets minder vochtregulerend. De kunstmatige materialen ademen minder goed. Dat is bijvoorbeeld niet wenselijk als je veel zweet tijdens je slaap.

Kies in dit geval voor een natuurlijke, goed ventilerende variant die je mogelijk ook kan wassen. Toch hoeven synthetische kussens zeker niet onder te doen op het vlak van kwaliteit. Hun ondersteunend vermogen staat buiten kijf. En er zijn wel degelijk synthetische vezels die de eigenschappen van natuurlijke vezels benaderen. Bijvoorbeeld Thinsulate (TM) is zo een straffe kunstvezel. En er zijn ook natuurlijke producten die minder straf zijn in vochtregulatie, denk bijvoorbeeld aan dons. Een ijzersterke isolator maar minder krachtige vochtregelaar. Goed onderzoeken wat je koopt is dus wel zeer zinvol.

verschillende hoofdkussen vulling

Ook goed om weten: ga in je zoektocht nooit zomaar af op de prijs. Hoofdkussens met een lager prijskaartje – vaak de synthetische vullingen – zijn daarom niet van mindere kwaliteit. En duurdere modellen zijn niet per definitie beter. Prijs heeft meestal te maken met het soort materiaal, de beschikbaarheid, het verwerken tot gebruiksvriendelijk product, de productieprocessen en de producteigenschappen.

Kijk vooral of het kussen al jouw vereisten afvinkt: let daarbij op je slaaphouding, lichaamsgewicht, eventuele nek- en schouderklachten en persoonlijke voorkeuren.

Heel wat slaapwinkels bieden vaak, soms mits een waarborg, een testperiode. Dit stelt je in staat om het testkussen thuis in alle rust gedurende enkele nachten uit te proberen.

Welke natuurlijke hoofdkussen vulling past bij mij?

  • Dons en veren
    Kussens met een mix van dons en veren, meestal van eenden of ganzen, zijn bijzonder zacht en comfortabel. Je kan ze lekker opschudden en ze nemen gemakkelijk de vorm van je hoofd en nek aan. Zo heb je minder snel last van nek- en schouderklachten.

Bovendien houden ze goed de warmte vast (lees: ze isoleren super). Ook mensen met een huisstofmijtallergie kunnen slapen op een donzen kussen. Omdat ze opgesloten in een donsdichte tijk zitten, is de vochtregulatie iets minder. Echter met een goede kussenbeschermer kan je dit verhelpen. Let wel:
– kies een sterke kwaliteit kussentijk zodat scherpe veerpennetjes er niet doorprikken
– Een verhouding met meer veertjes dan dons is logisch voor een donskussen, veertjes geven namelijk meer ondersteuning
– laat het donskussen na het wassen zeer goed aan de lucht drogen

dons in hoofdkussen
  • Wol
    Het grote pluspunt van een wollen kussen is de enorme veerkracht. De wolvezels veren altijd terug in hun originele vorm en geven je hoofd een superieure ondersteuning. Ideaal voor wie graag op een steviger kussen slaapt.

Wol is ook uitermate ventilerend en zeer vochtabsorberend zodat het niet klam aanvoelt, ideaal voor warme slapers dus. Wol bevat wolvet, ook wel lanoline genoemd. Dit laagje maakt het hoofdkussen van nature geschikt voor mensen met allergieën, zoals aan huisstofmijten. Er zijn heel wat wolsoorten, denk aan schapenwol, geitenwol en zelfs wol van kamelen. Hoe fijner de wol en hoe hoger de kroezing des te beter de kwaliteit. Vaak merk je dat ook aan het prijskaartje.

  • Katoen
    Katoen blijft een klassieker dankzij zijn degelijk karakter: vochtopnemend, vochtregulerend en ventilerend. Als dit nog niet overtuigend genoeg is: je kan katoen op een zeer hoge temperatuur wassen, zelfs tot 95 graden! Zo geniet je telkens weer van een zuiver en fris kussen.
katoen als hoofdkussenvulling
  • Kapok
    Deze 100% natuurlijke vezel is afkomstig van de kapokboom, die in tropische klimaatgebieden groeit. Het pluisachtige laagje rond de zaden is zacht maar toch stevig. Daardoor is het een uitstekend vulmiddel dat goed ventileert.

Maar let op: wassen gaat niet omdat je dan de vezels beschadigt. Als je kussen aan veerkracht verliest, koop je best een navulling kapok.

Welke synthetische vulling voor je hoofdkussen

  • Polyester
    De synthetische kern is meestal gemaakt van kleine bolletjes of langvezelige polyester. Ze kunnen zacht of stevig zijn naargelang het materiaal en het vulgewicht. Hun grote voordeel? Vaak is er een ritssluiting aan het kussen. Je kan de vulling gemakkelijk zelf aanpassen en eventueel wat wegnemen als je bijvoorbeeld een dunner kussen verkiest. Daarnaast zijn polyestervullingen prima wasbaar en drogen ze ook snel.
  • Schuim
    Traagschuim of viscoschuim vormt zich langzaam naar jouw hoofd en nek, afhankelijk van de uitgeoefende druk op het kussen. Als je opstaat, neemt het kussen opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan. Omdat het zich perfect aan jouw vorm aanpast, geniet je van een optimale ondersteuning en groot comfort. Ook houdt het goed de warmte vast. Let wel:
    – draaien in je slaap gaat iets moeilijker, zeker als je hoofd diep in het kussen ligt. Traagschuim heeft namelijk enige tijd nodig om zich opnieuw aan te passen.
    – in een koude slaapkamer voelt het kussen, afhankelijk van de schuimsoort, nog hard tot stevig aan als je naar bed gaat. Maar dit gevoel verdwijnt snel als je het kussen opwarmt met je hoofd.
  • Latex
    Er bestaat naast natuurlatex ook een synthetische variant van latex die uit aardolie wordt gewonnen. Dit vulmateriaal geeft je niet alleen een goede ondersteuning en drukverdeling, maar is ook erg duurzaam. Goed verluchten na een nacht slapen is belangrijk. Zo vermijd je dat de de latex stilaan afbrokkelt en vergaat.
  • Gel
    Dat de ontwikkelingen in de slaapindustrie niet stilstaan, bewijst het gelkussen. Deze innovatie heeft vele voordelen: gel werkt drukverlagend, net als traagschuim, maar is ook elastisch en flexibel. De warmte wordt extreem goed verdeeld waardoor het kussen als je gaat slapen heerlijk koel aanvoelt. Uiteraard is er wel een minimale geldikte nodig. Anders is het contactoppervlak snel verzadigd. Het gelkussen blijft niet koel, het neemt langzaam je lichaamswarmte over. Dat voelt zeer comfortabel en zo slaap je rustiger blijkt uit studies.

Benieuwd welk hoofdkussen het best past bij jouw lichaam & slaaphouding? Lees dan ons eerder geschreven artikel:


hoofdkussenvulling de beste

Conclusie

Welke hoofdkussen vulling je kiest heeft niet alleen een impact op je comfort, maar ook de kwaliteit van je nachtrust en de gevolgen op je lichaam. Zo moet je bijvoorbeeld letten op allergieën die je hebt, op welke manier je slaapt, en of je lichamelijke klachten ervaart.

Welke hoofdkussen vulling is het beste: Veelgestelde vragen

Wat is het beste kussen voor een zijslaper?

Als zijslaper heb je behoefte aan een iets dikker kussen om je schouderbreedte uit te vullen. Zo ervaar je voldoende ondersteuning, kies dus niet te zacht. Beoordeel goed welke hoofdkussen vulling het best past bij jou.

Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

Een hoofdkussen gaat gemiddeld 2 tot 3 jaar mee. Daarna is het aan te raden om te vervangen. Doe je dat niet, dan komt de hygiëne in het geding. Leg het kussen op je hand, valt het als een pudding naar beneden? Dan is de steun verdwenen…

Wat is het beste hoofdkussen voor nek- en schouderklachten

Heb je een zere nek of rug na het slapen? Dan heb je misschien een vormvast kussen nodig, met nekondersteuning. Deze worden voornamelijk van synthetische materialen gemaakt.