Elektrische deken

Is ASMR goed voor je slaap?

22 mrt, 2023
Jürgen Swinnen

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, ofwel rustgevende filmpjes en geluiden. Sommige mensen luisteren hier graag naar om beter in slaap te vallen. Maar is dat goed voor je slaap? In deze blog leggen we het uit.

Wat is ASMR?

ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Hiermee bedoelen we rustgevende filmpjes en geluiden die een reactie in je hersenen opwekken. Het is een fenomeen dat sinds 2010 in opmars is en razend populair werd dankzij ontelbare online ASMR video’s.

ASMR wordt omschreven als een fijn gevoel, meestal rondom de hersenen, en wordt vaak opgewekt door zachte geluiden of fluisterende stemmen.

ASMR video’s kunnen over van alles gaan, maar draaien vrijwel altijd om interessante geluiden, vaak dichtbij de microfoon. Denk bijvoorbeeld aan gefluister, tikken of wrijven op de microfoon, of zelfs nagespeelde scènes zoals kappersbezoeken.

Het doel van de video’s is het opwekken van het ASMR gevoel. Niet iedereen kan dit voelen, toch zijn de video’s ook bij deze personen populair. Ze worden namelijk vaak als ontspannend ervaren.

Er zijn inmiddels enkele studies gedaan naar ASMR video’s, maar echt harde bewijzen zijn er nog niet. Ook als het gaat om een placebo-effect, kan het ervoor zorgen dat je beter slaapt.

asmr

Kan ASMR helpen om in slaap te vallen?

De reactie op ASMR is zeer persoonlijk. Ook als je geen fysieke reactie voelt, kan een ASMR video je helpen om in slaap te vallen. Het is niet erg om het een tijdje uit te proberen. Wat voor soort ASMR je beluistert, kan ook een groot verschil maken.

De ervaringen gaan van een tintelend gevoel dat over je lichaam via je rug lijkt te kruipen, algemene rust, rare kriebels, een relaxed gevoel in je hoofd tot minder stress.

Voor sommigen gaat het wat gemakkelijker, terwijl anderen de voordelen niet als ontspannend ervaren, eerder geïrriteerd raken en aangeven dat het zelfs stress veroorzaakt. Het lijkt er dus op dat je wel of niet gevoelig kan zijn voor ASMR.

Of het helpt en of onze hersenen er echt baat bij hebben, zal de komende jaren zeker nog verder worden onderzocht. In ieder geval staan er genoeg video’s op YouTube om je uit te leven en te ontdekken of jij bij die mensen hoort die ASMR als een zegen ervaren.

Is ASMR gezond voor mijn slaap?

Terwijl de effecten van schermen en de impact van blauw licht op het inslapen intussen onderzocht en, weliswaar niet overtuigend, aangetoond zijn, is het vreemd om ASMR te zien opduiken als een rustgevend alternatief om de slaap te vatten.

Zou er een verband zijn met de digitale tijdgeest? Waardoor de oplossing en de bedreiging van een gezonde nachtrust in dezelfde hoek worden gezocht? Wie zal het zeggen …

Wil jij je zintuigen graag laten kennismaken met ASMR en de gedachten in je hoofd even grondig afleiden?

Open je internet, surf naar YouTube en gebruik ASMR als zoekterm of volg misschien deze shortlist die je wordt aangereikt door Mien De Vriendt. Zij schreef op 18 februari 2021 in de krant De Standaard een artikel over ASMR. Het artikel met als titel ‘Slaapverwekkend zalig’ kan je nalezen.

Populaire ASMR kanalen

5 populaire ASMR kanalen

  • Gibi ASMR Een van de populairste ‘ASMRtists’ die zich voornamelijk toelegt op het soft spoken-rollenspel (3 miljoen volgers).
  • ASMR Darling Ook een van de populairste kanalen, maar dan voor liefhebbers van het fluisterende rollenspel (2,5 miljoen volgers).
  • Ephemeral Rift Kafkaësk kanaal dat een ware cultstatus heeft bereikt, balancerend tussen ASMR en comedy.
  • 959mari Kanaal dat zich specialiseerde in … zeep schillen. De ene zeep blijkt de andere niet te zijn. Zonder spraak, vrij hypnotisch.
  • ASMRSurge Kruising tussen ASMR en doe-het-zelf-tv met focus op handwerk.

Alternatief: White Noise of witte ruis

Geen zin om filmpjes te kijken maar te luisteren? Dat kan ook … want er bestaat zoiets als ‘witte ruis’ of ‘white noise’ sensatie.

Alle hoorbare frequenties vallen als het ware samen, net zoals wit licht. Zo zou white noise voor sommige mensen een soort deken van geluid vormen, waardoor je gemakkelijker in slaap zou kunnen vallen.

Vooral in situaties waarbij vreemde geluiden of een vreemde omgeving het inslapen bemoeilijken, bijvoorbeeld de eerste nachten in een hotel of bij een ziekenhuisopname, kan het nuttig zijn om ontspanning te vinden.

Ook baby’s en jonge kinderen schijnen er positief op te reageren. Andere geluidskleuren bestaan ook, zoals ‘pink noise’, en blijken zelfs nog effectiever te zijn.

Bij pink noise hoor je een mengeling van meer intense lage tonen en zachte hoge tonen. Omdat het menselijke oor gevoeliger is voor hoge tonen, vinden veel mensen pink noise aangenamer.

Pink noise zou ook een impact hebben op de hersengolven tijdens je slaap. Je brein wordt namelijk minder actief naargelang de verschillende NREM-slaapfases worden doorlopen, zo blijkt uit onderzoek.


Val je beter in slaap door geluid?

Het ismogelijk dat je door muziek, ASMR, white noise of een ander soort geluid beter slaapt. Niet alleen val je misschien sneller in slaap, het kan ook zijn dat je een betere slaapkwaliteit ervaart.

Tijdens de slaapfasen ontstaan de zogenaamde ‘sleep spindles’: ze zorgen onder meer ervoor dat je brein zich kan ‘afsluiten’ van de buitenwereld, waardoor de geluiden in de omgeving je niet wakker maken.

Een monotoon of ritmisch geluid zou dan als een extra deken kunnen dienen. White noise of pink noise kan je vinden via streamingdiensten zoals Spotify.

Volgens Sleep Foundation bestaan er zelfs apparaten die deze geluiden specifiek voor een bepaalde doelgroep kunnen afspelen.

Val je beter in slaap door geluid

Beste apparaten om mee in slaap te vallen

Conclusie

ASMR is een term die wordt gebruikt voor video’s met aparte geluiden die je brein prikkelen en een rustgevend gevoel kunnen opwekken. Het werkt niet voor iedereen, maar proberen kan uiteraard altijd. ASMR video’s zijn niet schadelijk voor je slaapkwaliteit.

Je kunt ook andere geluiden proberen zoals muziek, white noise of pink noise. Dit kan je helpen om in slaap te vallen, vooral op nieuwe plekken of in onzekere situaties.

Meestgestelde vragen

Wat is de betekenis van ASMR?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en beschrijft een gevoel dat sommige mensen ervaren in de hersenen bij het luisteren naar bepaalde geluiden.

Welke mensen zijn gevoelig voor ASMR?

Ongeveer 20% van de mensen is gevoelig voor ASMR. Sommige mensen kunnen juist niet tegen het geluid, en vinden het naar klinken. Ervaar jij een fijn lichamelijk gevoel als je luistert naar bepaalde geluiden? Dan ervaar je dus ‘ASMR’.

Is ASMR goed voor je?

ASMR kan zorgen voor een vermindering van stress en angst.