Elektrische deken

Is ASMR goed voor je slaap?

22 mrt, 2023
Jürgen Swinnen

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, ofwel rustgevende filmpjes en geluiden. Sommige mensen luisteren hier graag naar om beter in slaap te vallen. Maar is dat goed voor je slaap? In deze blog leggen we het uit.

Wat is ASMR?

Asmr is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response oftewel rustgevende filmpjes en geluiden die een reactie in je hersenen opwekken. Het is een fenomeen dat sinds 2010 in opmars is en razend populair werd dankzij ontelbare ASMR video’s online.

ASMR wordt omschreven als een fijn gevoel, meestal rondom de hersenen, en wordt vaak opgewekt door zachte geluiden of fluisterende stemmen.

ASMR video’s kunnen over van alles gaan, maar draaien vrijwel altijd om interessante geluiden, vaak dichtbij de microfoon. Denk bijvoorbeeld aan gefluister, tikken of wrijven op de microfoon, of zelfs nagespeelde scènes zoals kappersbezoeken.

Het doel van de video’s is het opwekken van het ASMR gevoel. Niet iedereen kan dit voelen, toch zijn de video’s ook onder deze mensen populair. Ze worden namelijk vaak als ontspannend ervaren.

Er zijn inmiddels enkele studies gedaan naar ASMR video’s, maar echt harde bewijzen zijn er nog niet. Ook als het gaat om een placebo-effect, kan het ervoor zorgen dat je beter slaapt.

asmr

Kan ASMR helpen om in slaap te vallen?

De reactie op ASMR is zeer persoonlijk. Ook als je geen fysieke reactie voelt, kan een ASMR video je helpen om in slaap te vallen. Het is niet erg om het een tijdje uit te proberen. Wat voor soort ASMR je beluistert, kan ook een groot verschil maken.

De ervaringen gaan van een tintelend gevoel dat over je lichaam via je rug lijkt te kruipen, algemene rust, rare kriebels, een relaxed gevoel in je hoofd en  sommige mensen ervaren minder stress.

Voor de een gaat het wat gemakkelijker terwijl sommigen de voordelen niet als ontspannend meemaken en eerder geïrriteerd raken en aangeven dat het zelfs stress veroorzaakt. Het lijkt er dus op of je wel of niet gevoelig kan zijn voor ASMR.

Of het helpt en je hersenen er echt mee aan de slag gaan zal de komende jaren zeker nog verder worden onderzocht. In ieder geval staan er genoeg video’s op youtube om je uit te leven en te ontdekken of jij bij die mensen hoort die ASMR ervaren als een zegen.

Is het gezond voor mijn slaap?

Terwijl de effecten van schermen en de impact van blauw licht op het inslapen de laatste tijd intussen onderzocht en, weliswaar niet overtuigend, aangetoond zijn, is het vreemd om ASMR te zien opduiken als een rustgevend alternatief om de slaap te vatten.

Zou er een verband zijn met de digitale tijdgeest? Waardoor de oplossing en de bedreiging van een gezonde nachtrust in dezelfde hoek worden gezocht? Wie zal het zeggen…

Wil jij je zintuigen graag laten kennismaken met ASMR en je gedachten in je hoofd even grondig afleiden?

Open je internet, surf naar YouTube en gebruik ASMR als zoekterm of volg misschien deze shortlist die je wordt aangereikt door Mien De Vriendt, zij schreef op 18 februari 2021 in de krant De Standaard een artikel over ASMR. Het artikel, met als titel: ‘slaapverwekkend zalig’ kan je nalezen.

Populaire ASMR kanalen

5 populaire ASMR kanalen

  • Gibi ASMR Een van de populairste ‘ASMRtists’ die zich voornamelijk toelegt op het soft spoken-rollenspel (3 miljoen volgers).
  • ASMR Darling Ook een van de populairste kanalen, maar dan voor de liefhebbers van het fluisterende rollenspel (2,5 miljoen volgers).
  • Ephemeral Rift Kafkaësk kanaal dat een ware cultstatus heeft bereikt, balancerend tussen ASMR en comedy.
  • 959mari Kanaal dat zich specialiseerde in … zeep schillen. De ene zeep blijkt de andere niet te zijn. Zonder spraak, vrij hypnotisch.
  • ASMRSurge Kruising tussen ASMR en doe-het-zelf-tv. Focus op handwerk.

Alternatief: White Noise of Witte Ruis

Geen zin om filmpjes te kijken maar te luisteren? Dat kan ook… want er bestaat ook zoiets als ‘witte ruis’ of ‘white noise’ sensatie.

Alle hoorbare frequenties vallen als het ware samen, net zoals wit licht. Zo zou white noise voor sommige mensen een soort deken van geluid vormen, waardoor je gemakkelijker in slaap zou kunnen vallen.

Vooral in situaties waarbij vreemde geluiden of een vreemde omgeving het inslapen bemoeilijken, bijvoorbeeld de eerste nachten in een hotel of bij een ziekenhuisopname, kan het mogelijk wel nuttig zijn om ontspanning te vinden.

Ook baby’s en jonge kinderen schijnen er positief op te reageren. Andere geluids kleuren bestaan ook, zoals bijv. ‘pink noise’ en blijken zelfs nog effectiever te zijn.

Bij pink noise hoor je een mengeling van meer intense lage tonen en zachte hoge tonen. Omdat het menselijke oor gevoeliger is voor hoge tonen vinden veel mensen pink noise aangenamer.

Pink noise zou ook een impact kunnen hebben op de hersengolven tijdens je slaap. Je brein wordt namelijk minder actief naargelang de volgorde van de verschillende NREM slaapfases wordt doorlopen blijkt uit onderzoek.


Val je beter in slaap door geluid?

Het kan zijn dat je door muziek, asmr, white noise, of ander geluid ook beter slaapt. Niet alleen val je misschien sneller in slaap, het kan ook zijn dat je betere kwaliteit slaap ervaart.

Tijdens de slaapfasen ontstaan de zogenaamde ‘sleep spindles’, ze zorgen onder meer dat je brein zich kan ‘afsluiten’ van de buitenwereld, waardoor de geluiden in de omgeving je niet wakker maken.

Een monotoon of ritmisch geluid ervaren zou dan als een extra deken kunnen dienen. White noise of pink noise kan je vinden via bijvoorbeeld streamingdiensten als Spotify.

Er bestaan volgens Sleep Foundation zelfs apparaten die ze specifiek voor een bepaalde doelgroep kunnen afspelen.

Val je beter in slaap door geluid

Beste apparaten om mee in slaap te vallen

Conclusie

ASMR is een term die wordt gebruikt voor video’s met aparte geluiden die je brein prikkelen, en kunnen leiden tot rustgevend gevoel. Het werkt niet voor iedereen, maar proberen is niet erg. ASMR video’s zijn niet schadelijk voor je slaapkwaliteit.

Je kunt ook andere geluiden proberen zoals muziek of white noise en pink noise. Het kan je helpen om in slaap te vallen, vooral op nieuwe plekken of in onzekere situaties.

Meest gestelde vragen

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en beschrijft een gevoel wat sommige mensen ervaren in de hersenen bij het luisteren naar bepaalde geluiden.

Ongeveer 20% van de mensen is gevoelig voor ASMR. Sommige mensen kunnen juist niet tegen het geluid, en vinden het naar klinken. Ervaar jij een fijn lichamelijk gevoel als je luistert naar bepaalde geluiden? Dan ervaar je dus ‘ASMR’.Is ASMR goed voor je?
ASMR kan zorgen voor een vermindering van stress en angst.