Elektrische deken

Beter slapen Nick Littlehales: lezen of niet?

Date
19 nov, 2023
Posted By
Jürgen Swinnen

Sportcoach Nick Littlehales verdiende zijn sporen in sales & marketing bij de Britse slaapwinkelketen Slumberland. Tijdens het verloop van zijn carrière kwam hij in contact met de sportieve staff van Manchester United. En dat in een tijd dat de impact van slapen op topprestaties veel minder tot niet werd gemonitord. Hij begreep snel dat de club de 3 pijlers voor een gezond leven, namelijk voeding, beweging en slaap, wel promootte, maar vooral de slaap-pijler niet efficiënt benutte. Gaandeweg werd deze man hun topadviseur over deze topic. Later deed hij dat ook voor het, intussen opgeheven, wielerteam Team Sky in het wielrennen.

Inmiddels noemt de auteur van Beter Slapen Nick Littlehales zich de slaapcoach van topsporters. Hij promoot slaapkennis en is de grondlegger van zijn eigen R90 herstelprogramma.

Beter slapen Nick Littlehales

Littlehales richt zich vooral op mensen die regelmatig rusteloze nachten ervaren en daar iets aan willen veranderen. Hij wil je slimmer laten slapen en aantonen dat je slaap kan gebruiken als een prestatiebevorderaar.

De 7 sleutelfactoren voor slaapherstel

Het boek is opgevat in 2 delen. In het eerste deel worden de 7 sleutelfactoren voor slaapherstel gepresenteerd. De auteur benoemt dit als de ‘slaapwaardeketen’. Die elementen draaien rond slaap, chronotypes, slaapfases, temperatuur, dutjes, de slaapkit en de herstelruimte. Het moet gezegd: het boek leest vlot en beschrijft informatie, die soms droog en saai wordt gedeeld, op een eenvoudig te begrijpen manier. De man is overtuigend en erg Amerikaans (hoewel Brits :-)) in zijn manier van schrijven en sommige elementen worden daardoor heel scherp uitgelicht.

De R90 methode

Het tweede deel van het boek vertelt Nick Littlehales over de R90 methode. De mythe van 8 uur slapen stelt de auteur hiermee in vraag. De aanname dat een complete slaapfase bestaat uit 90 minuten, laat toe om slaap niet meer te benaderen vanuit het x-aantal uur per nacht maar vanuit x-aantal slaapfasen of -cycli. Dit gegeven breidt de auteur uit naar het aantal slaapcycli per dag en per week. Het idee klinkt logisch en schept ook heel wat rust in je hoofd. Vooral als je gefixeerd bent op het aantal slaapuren. 

Onze mening?

Er is echter ook een kritische stem nodig in dit debat, want 90 minuten is een gemiddelde tijd van een slaapcyclus en met gemiddelden ben je best altijd voorzichtig. Zo is de gemiddelde volwassen Nederlander bijvoorbeeld 170,9 cm lang volgens de statistische gegevens. Maar dat staat in contrast met wat je ziet in het straatbeeld. Gemiddeld neemt een slaapfase tussen de 90 en 120 minuten in beslag: 5 slaapfases duren dus net zo goed 7,5 tot 10 uur. Een groot verschil in tijd.

De benadering die Littlehales hanteert, legt te veel nadruk op het fenomeen dat de mens slaap ziet als manipuleerbaar en in te passen in zijn drukke leventje. Terwijl eenieder van ons een circadiaans ritme kent, een bepaald bioritmisch chronotype in zich draagt en slaap gewoonweg ons mens-zijn en ons mentale functioneren compleet maakt.

Slaapcirkel – bron De Maakbare Mens

Boek lezen of niet lezen?

Lezen! Tuurlijk, zelfs als je met een kritische blik het boek leest, haal je nog veel nuttige tips uit het boek. En zoals gezegd, het leest verrassend vlot. En een man die goed rusten minstens zo belangrijk acht als gezond eten en regelmatig bewegen, wil je echt wel een (klein) platform geven. Het is geen must-read en als dit boek je enige bron van wijsheid is, zou ik persoonlijk andere boeken aanraden. Maar als je graag over slapen en slaaptips leest, dan kan je er plezier aan beleven.

Het boek heeft als originele titel ‘Sleep’ uitgegeven bij Peguin Books Ltd in Londen. In het Nederlands vertaald door Nele Jacobs en uitgegeven bij Deltas, België – Nederland. ISBN 978-90-447-4925-0