Elektrische deken

Is veel draaien in je slaap normaal?

Date
23 jan, 2024
Posted By
Jürgen Swinnen

Van slaaphouding veranderen tijdens de slaap is absoluut normaal. We bewegen, keren en draaien wel 40 tot 50 keer per nacht, maar is veel draaien in je slaap normaal? Naarmate je ouder wordt, neemt die intensiteit af. In normale omstandigheden merk je er zelf weinig tot niets van. Je hebt er dus niet veel impact op omdat je slaapt.

En dat is het verschil met woelen, want meestal slaap je dan niet of nog maar zeer licht. Woelen in bed verstoort niet alleen de nachtrust van je bedpartner, ook jij hebt er last van. Vaak gaan woelen en piekeren hand in hand. Stress van je werk of problemen in je persoonlijke leven malen door je hoofd waardoor jij letterlijk je draai niet kunt vinden. 

Eten en drinken voor het slapengaan

Heb je nog laat gegeten en ligt er nog iets op je maag? Of zit die hoeveelheid cafeïne van dat laatste glas cola, kopje thee of koffie je slaap in de weg? Ook dan ga je draaien in bed omdat je de slaap niet kan vatten. Net zoals je moeite hebt om in slaap te vallen na een intense sporttraining laat op de avond. In die gevallen kan je beter gewoon weer opstaan en rustig ontspannen tot de vermoeidheid weer toeslaat.

Een te harde matras of een slechte slaaphouding kunnen je dwarszitten tijdens je slaap. Te hard slapen kan je bloedcirculatie beperken of drukkende pijn veroorzaken, waardoor je van de ene zij op de andere gaat rollen. 

Draaien in bed
Ruglig
draaien in bed
Buiklig

Wat is een goede slaaphouding voor mij?

We weten intussen dat we tijdens de slaap regelmatig van positie wisselen en vaak tussenhoudingen aannemen. Hier hebben we weinig vat op. Hoe we in slaap vallen bepalen we wel bewust zelf.

Vaak heb je al een voorkeur en zul je zelf ook die slaaphouding zoeken om de nacht in te gaan. Fysiotherapeuten (kinesisten) en wetenschappers die actief zijn in het bestuderen van de menselijke ergonomie, verkiezen ruglig als slaaphouding. Echter, zoals voor alles in deze wereld bijna, is voor iedere slaaphouding wel iets te zeggen. Laat ons de verschillende houdingen snel overlopen:

1. Slapen op je rug

Ergonomisch gezien is deze slaaphouding het meest rustgevend voor een gezond lichaam. Dat beweren tenminste vele fysiotherapeuten (of kinesisten) en slaapwetenschappers. Voor baby’s is ruglig in de eerste maanden zelfs strikt aangeraden om de kans op wiegendood te beperken. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel: Wat moet je doen als je baby niet slaapt?

Er is ook een nadeel want mensen die snurken tijdens de nacht, zullen wel gemerkt hebben dat ruglig niet ideaal is. Ook voor mensen met slaapapneu wordt deze houding afgeraden.

2. Slapen op je zij

Heb je last van slaapapneu of ben je een getalenteerd snurker? Dan is zijlig de ideale slaaphouding. Ook als je wakker ligt van lage rugpijn, kun je beter in slaap vallen op je zij. Als je de houding aanneemt, strek je lichaam dan voldoende uit. Vermijd een te opgerolde foetushouding, zo kan je rug van staartbeen tot hals ontspannen.

Kies een medium tot zacht matras als zijlig je favoriete slaaphouding is. Zo vermijd je drukplekken en beknelde bloedvaten, zeker ter hoogte van je schouders en heupen.


3. Slapen op je buik

Ergens las ik ooit over een onderzoek dat concludeerde dat slechts een zeer beperkt percentage van het totale aantal buikslapers echt notoire buikslapers zijn. Vaak kunnen ze als baby en kleuter nauwelijks van deze houding gewisseld worden.

Er zou, volgens die bewuste onderzoekers, een link zijn met de basisreactie vluchten en bevriezen. Door zich af te keren van de buitenwereld, lijken deze buikslapers in zichzelf rust te vinden. Mooi verhaal, toch?

Het grootste gedeelte van de groep buikslapers heeft vaak simpelweg een te hard matras gekozen. Slapen is ook een gewoonte en dus gaat je lichaam zich naar die gewoonte aanpassen. Vaak bewegen ze heel veel met de benen, van een tussenhouding met opgetrokken been links naar een been rechts. De druk op de onderrug wordt hoog en je lichaam anticipeert. Het gaat vaak wel ten koste van je slaapkwaliteit omdat je slaapfasen telkens worden onderbroken.

Feit is dat je rug -en nekwervels het behoorlijk lastig krijgen in deze slaaphouding. Kies best voor een lager of zelfs geen hoofdkussen als je toch op je buik slaapt.

Problematisch veel bewegen of rusteloze benen

Wanneer het bewegen problematisch wordt, kan er sprake zijn van een slaapprobleem, beter gekend als het Rusteloze Benen Syndroom (RBS, of Restless Legs Syndrome RLS). Hoe kan je dit weten?  

  • Je benen voelen regelmatig vervelend of rusteloos aan?
  • Het lucht je op als je benen beweegt?
  • Als je zit neemt het gevoel toe?
  • Het voelt precies intenser tijdens de avond of de nacht?

Als je merkt dat je regelmatig zit mee te knikken en je jezelf herkent, neem dan zeker contact op met je huisdokter. Slaap je niet alleen, dan heeft je bedpartner waarschijnlijk al wel eens verteld dat je veel beweegt. RLS is erfelijk en kan met medicijnen worden behandeld. Deze medicijnen worden ook ingezet voor mensen met Parkinson.

Veelgestelde vragen over draaien in je slaap:

Wat betekent het als je veel draait in je slaap?

Veel draaien in je slaap kan duiden op stress of onrustig in slaap vallen. Het is echter gebruikelijk om tientallen bewegingen per nacht te doen. Dit stimuleert de bloedcirculatie. Overmatig draaien en woelen in je slaap kan duiden op RBS (Rusteloze Benen Syndroom).

Hoe voorkom je draaien in bed?

Voorkom draaien in je slaap door jouw bed goed af te stellen op jouw ligging. Zo draai je niet ongewenst d.m.v. de zwaartekracht. Dit resulteert vaak ook in een reactie van het lichaam, waardoor je meer beweegt en onrustiger slaapt.

Wat te doen tegen veel bewegen in slaap?

Zorg voor een laag stressniveau voor het slapengaan en let op wat je consumeert voor je onder de dekens kruipt. Bewegen in je slaap is volkomen normaal. Bij overmatig bewegen dien je je bed opnieuw af te stellen, de avondroutine te verbeteren en je dieet aan te passen.

Is veel draaien in je slaap normaal – conclusie

Veel draaien in je slaap is normaal, maar woelen in bed kan wijzen op stress, een slechte spijsvertering of een verkeerde matras.

Je slaaphouding kan ook invloed hebben op je gezondheid en je slaapkwaliteit. De beste slaaphouding is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar sommige houdingen hebben meer voordelen of nadelen dan andere. 

Als je problematisch veel beweegt of last hebt van rusteloze benen, kan dat duiden op een slaapstoornis die behandeling vereist.