Elektrische deken

Het belang van een ergonomisch hoofdkussen

Date
2 feb, 2024
Posted By
Marco Achtereekte

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het helpt je om te ontspannen, je energieniveau op peil te houden en je immuunsysteem te versterken. Maar wist je dat je slaapkwaliteit ook wordt beïnvloed door je hoofdkussen?

Een goed ergonomisch hoofdkussen is erop gericht om de natuurlijke uitlijning van je nek en ruggengraat te ondersteunen tijdens de slaap. Dit kan helpen om nekklachten, rugpijn en andere wekprikkels te voorkomen. De juiste keuze hangt echter af van je slaaphouding, persoonlijke voorkeuren en eventuele lichamelijke problemen. We sommen graag enkele algemene richtlijnen en tips op om je te helpen als je op zoek bent.

Wat is een goed ergonomisch hoofdkussen?

Een goed ergonomisch hoofdkussen laat je hoofd en je hals op een ergonomisch verantwoorde manier rusten in iedere slaaphouding. Want je weet vaak of je rugslaper, zijslaper of buikslaper bent, toch? Tenminste, je denkt dat je zo altijd slaapt! Want je beweegt tot wel 40 keer (!) per nacht en je slaaphouding wisselt dus wel eens. En vaak heb je dat niet eens door omdat jij in dromenland bent.

Welke slaaphouding heb jij?

De slaaphouding die je aanneemt om in slaap te vallen:

  • Rugslapers zoeken over het algemeen een wat dunner kussen dan zijslapers. 
  • Zijslapers hebben een iets dikker kussen nodig om de ruimte tussen hun schouder en hoofd op te vullen. Dit helpt om de natuurlijke kromming van de nek te ondersteunen.
  • Buikslapers hebben vaak een zeer dun kussen nodig of zelfs helemaal geen kussen. 

Welk kussen moet ik kiezen?

De beste manier om het juiste hoofdkussen voor jouw hoofd en nek te vinden, is om verschillende kussens uit te proberen. Ga naar een beddenzaak en vraag om advies van een verkoper. Vaak hebben slaapspeciaalzaken een breed gamma aan hoofdkussens in de winkel om te testen. Kruip er niet zomaar op een bed, maar ga bij voorkeur liggen op een matras van een soortgelijke hardheid als bij je thuis.

Als je tijdens je slaap last van ongemakken hebt, zoals constante nekpijn, aanhoudende rugpijn of slaapapneu, is het belangrijk om advies te vragen aan je behandelende arts of een fysiotherapeut. Zij kunnen je helpen om een kussen te vinden dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften.

Ga je op pad samen met je partner of een vriend(in)? Laat ze dan even meekijken. Bij een goede keuze komt het cervicale gedeelte of halsgedeelte van je wervelkolom, ten opzichte van je onderrug, in een rechte lijn als je op je zij ligt. In ruglighouding ligt je kin best niet te hoog of te laag ten opzichte van je borst. Lig je goed, dan voel je de ontspanning in je hals en schouders.

Een handige checklist in 7 punten:

  1. Materiaal: Waar wil jij op slapen? Wat voelt comfortabel voor jou? Hou je van traagschuim, natuurlatex, veren en dons of heb je een voorkeur voor vezels of bolletjes?
  2. Hoogte: De hoogte van het kussen moet passen bij je slaaphouding. Voor rugslapers is een dunner kussen vaak geschikt, terwijl zijslapers meestal een iets dikker kussen nodig hebben om de ruimte tussen hun schouder en hoofd op te vullen. In absolute zin is de hoogte van een hoofdkussen een optelsom van 2 zaken: de hardheid van matras en bodem en de schouderbreedte van de slaper.
  3. Vorm: Ergonomische kussens zijn er in verschillende vormen, zoals orthopedische kussens, contourkussens en hoofdkussens met een ingebouwde neksteun. Deze ontwerpen zijn bedoeld om de natuurlijke kromming van je nek te ondersteunen.
  4. Hardheid: De hardheid van het kussen is een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een stevig kussen voor extra ondersteuning, terwijl anderen de voorkeur geven aan zachtere kussens. Probeer dus wat voor jou het beste werkt.
  5. Ademend vermogen: Kies een kussen met ademende materialen om overmatige warmte en mogelijk transpireren tijdens het slapen te voorkomen.
  6. Allergievriendelijk: Als je gevoelig bent voor allergieën, overweeg dan hypoallergene kussens om allergische reacties te vermijden.
  7. Onderhoud: Controleer of het kussen gemakkelijk te onderhouden is. Sommige kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen chemisch gereinigd kunnen worden.

Extra gebruikstips voor een ergonomisch hoofdkussen

  • Vervang je hoofdkussen elke twee tot drie jaar. Na verloop van tijd kan het kussen zijn vorm verliezen en minder ondersteuning bieden. 
  • Was je hoofdkussen regelmatig (als het kan). Dit helpt om bacteriën en allergenen te verwijderen. Is wassen niet mogelijk? Verlucht dan zeer vaak!
  • Gebruik een kussenbeschermer. Dit helpt om de levensduur van het kussen te verlengen.

Met een goed gekozen ergonomisch hoofdkussen kun je genieten van een betere nachtrust en een betere gezondheid.