Last van huisstofmijtallergie en op zoek naar een dekbed?
Uiteraard kan je niet in een perfect steriele slaapomgeving slapen, echter we geven je graag wat tips mee als je specifiek op zoek bent naar meer info over anti-allergie dekbedden zoals we ze noemen.
Waarom reageer je allergisch op huisstofmijten?
Je reageert eigenlijk niet op de mijt om helemaal juist te zijn, maar de ontlasting van dit kleine mijtje. In deze microscopisch kleine en ultralichte deeltjes zitten allergenen die in de lucht gaan zweven of ze blijven hangen in het textiel, je hoofdkussen of blijven in je matras achter. Allergenen die we inademen en die de allergische reacties kunnen veroorzaken. Het merendeel van ons heeft er geen enkele last van. Maar als je lichaam er op reageert is het vaak met een chronische ontstekingsreactie van de luchtwegen.
Naar schatting 5 tot 10 procent van de mensen hebben last van een chronisch ontstoken neusslijmvlies veroorzaakt door ingeademde allergenen en tot wel 40% van de wereldbevolking heeft last van huisstofmijten.
Wanneer je neusslijmvlies ontsteekt krijg je last van een loopneus, een verstopte neus of je moet heel vaak niezen. Heel vaak heb dan je last van een allergische reactie veroorzaakt door de allergenen die de huisstofmijt voor je achtergelaten heeft. Huisstofmijten vermijden is quasi onmogelijk. Ze zitten overal in je huis, dus ook in je slaapkamer, in je lakens, je hoofdkussens en in je dekbed.
Wat kan je aan huiststofmijtallergie doen?
Geen paniek! Gelukkig kan je heel wat keuzes maken in je slaapkamer die de effecten sterk verminderen. Huisstofmijten houden namelijk wel van je bed, het is er warm, relatief vochtig en er is voldoende voedsel dankzij de talrijk aanwezige haren en huidschilfers. Dus als je deze omgeving wat minder ideaal maakt zullen ze ook met minder in je bed voorkomen.
We weten dat een huisstofmijt sterft vanaf +60°C of onder -20°C. Kies dus zeker voor beddengoed dat je gemakkelijk, vaak en minstens op 60°C kan wassen. Of hang je beddengoed buiten als het uitzonderlijk eens heel hard vriest, want een diepvries is niet zo handig om een dekbed of kussen in te stoppen.
Vermijd te veel knuffels in het bed van je kind als je weet dat het last heeft. Vermijd om te lang op oude matrassen te slapen en wanneer je een nieuwe aanschaft, kijk dan voor anti-allergische oplossingen maar overdrijf niet! Zorg voor een goede verluchting en ventileer de slaapkamer vaak en voldoende. Op die manier zorg je ook voor een lagere luchtvochtigheidsgraad op de kamer.
Maak de kamer dagelijks schoon wanneer je zeer gevoelig bent. En wanneer je je slaapkamer inricht, keep it simple! Less is more in dit geval. Lees zeker eens de interessante inhoud van longfonds.nl eens na. Ze bieden ook een gratis boekje aan: ‘weg met de huisstofmijt’.
Welke anti-allergisch dekbed kies je best?
Heel vaak worden synthetische dekbedden aangeraden. Dat is alleen logisch als je ze ook op hoger dan 60 graden kan wassen… want vergis je niet ze bevatten net zo veel huisstofmijt als andere dekbedden. Het is mijn inziens beter om naar eigenschappen te kijken. Een huisstofmijt houdt van vocht, remember?
Vochtregulatie en ventilatie
Vocht is een belangrijke voorwaarde in het leven van de mijt. Een dekbed dat bestaat uit een vulling die sterk is in vochtregulatie en ventilatie vinden ze minder aangenaam om in te verblijven. Dus sluit wol niet uit omdat je op het internet leest dat het niet goed zou zijn… Wol kan best als je tenminste zorgt voor een goed onderhoud.
Wollen dekbedden of bij uitbreiding natuurharen dekbedden (kasjmier, kameel,…) zijn namelijk van nature vuilafstotend en zelfreinigend. Je kan wol voorzichtig met de hand wassen, echter het is nog beter om het regelmatig buiten uit te laten waaien.
Je kunt ook op zoek naar geblende dekbedden, deze dekbedden worden gevuld met een mix van verschillende natuurlijke materialen zoals vlas (linnen), hennep, natuurharen, zijde, kapok of katoen of kunstvezels op basis van natuurlijke materialen zoals lyocell. Ook hier ben je verzekerd van een top vochtregulatie en ventilatie. Volg ook nu heel goed de onderhoudsvoorschriften.
Er bestaan synthetische dekbedden die de vochtregulatie en ventilatie van bijvoorbeeld wol trachten na te bootsen, denk aan Thinsulate TM vulling bijvoorbeeld. Het extra voordeel is dat wassen boven 60 graden wel heel goed kan. De meeste synthetische dekbedden blinken namelijk niet erg uit in vochtregulatie en ventilatie maar zijn vaak wel op hogere temperaturen wasbaar.
Ook donsdekbedden zijn mogelijk, ondanks wat vele mensen denken. Dons -en verendekbedden zijn wel niet zo sterk in vochtregulatie als natuurharen. Ze worden wel gemaakt met een donsdichte tijk. Vaak een ideale barrière voor de mijten, niet voor de allergenen helaas. Er is een boeiend initiatief en keurmerk NOMITE, dat je kan terugvinden bij de labels op het dekbed.
Zorg voor dekbedovertrekken die je gemakkelijk kan wassen boven 60 graden. Bij voorkeur in katoen, lyocell of stoffen die krachtig vochtregulerend werken.
Bestaan er hoogtechnologische en functionele stoffen die huisstofmijt kunnen vermijden?
Je vraagt je in deze hoogtechnologische tijden misschien af of de chemische sector inmiddels nog niet in staat is om huisstofmijten te weren wanneer stoffen worden verwerkt tot beddengoed of tot dekbedden. Wel dat is terecht, want ja… er zijn best wel wat interessante technieken.
Het Belgische Devan brengt bijvoorbeeld stoffen op de markt die voorzien zijn van een coating die de allergenen doorprikken. Onze huid ervaart de stof als zacht, echter microscopisch kleine prikkers perforeren de celmembranen waardoor micro-organismen worden gedeactiveerd. Of de stof wordt voorzien van biologisch afbreekbare micro capsules gevuld met probiotica. Door wrijving komen deze sporenelementen in de stof.
Ze verjagen huisstofmijten omdat ze het beschikbare vocht en voedsel verwerken, inclusief de allergenen. De huisstofmijt zoekt daarom andere oorden op. En jij hebt minder last van allergische reacties. Ook BekaertDeslee brengt deze technieken in matrasstoffen op de markt. Ze noemen het Purotex+. Het Zwitserse HeiQ heeft met Allergen Tech een gelijkaardige techniek. Ook hier wordt actieve probiotica ingezet. Een andere uitvinding uit hun set aan oplossing en heet Viroblock en is een combinatie van blaasjes en zilvertechnologie.
Het is fascinerend om te zien hoe snel de textielindustrie evolueert. Zeker binnen de bedding sector. En belangrijk om op te merken dat de meesten intussen werken met grotendeels biologisch afbreekbare elementen. Want meer microplastics in de natuur of de waterzuivering, waardoor ze nu al in ons drinkwater terecht komen, daar zit niemand op te wachten. Europese spelers werken volgens strikte en strenge Europese regels, weet dus wat je koopt!
De wereld van de stoffen is constant in beweging dus weet maar zeker dat er nog heel wat interessante oplossingen worden uitgetest. Er lopen zeer boeiende, maar helaas nog dure, projecten waarbij stoffen gebaseerd worden op bijvoorbeeld schimmels van paddenstoelen, brandnetels of zelfs ogenschijnlijk vreemde afvalstoffen zoals koffiedik.
De beste anti-allergie dekbedden – Conclusie
Huisstofmijten leven overal in je woning en dat kan je niet vermijden. Wel kan je de slaapomgeving zo inrichten dat ze niet aangemoedigd worden om massaal in je buurt te leven. Eenvoudige oplossingen zoals regelmatig schoonmaken helpen! Vermijd warme, vochtige omgevingen zoals slecht verluchte matrassen, hoofdkussens en dekbedden.
Ventileer en verlucht dus bovengemiddeld. Kies voor een dekbed dat krachtig vochtregulerend werkt en bij voorkeur wasbaar is op hoge temperaturen. Echter kijk vooral of het goed bij je slaapgewoonten aansluit. Wol of dons hoef je dus niet uit te sluiten.
En als je bereid bent om iets meer te investeren? Kijk dan eens naar krachtige, hoogtechnologische oplossingen in de stoffen rondom de vulling van je dekbed.