Op je buik slapen is slechter voor je rug dan op je rug slapen door de extra druk die wordt uitgeoefend op spieren en gewrichten. Over het algemeen is slapen op de buik een slechte houding, voornamelijk omdat er continu spanning staat op de wervelkolom (ruggengraat).
Waarom slapen op je buik slechter is dan slapen op je rug:
- Nek- & rugklachten door het hoofd naar de zijkant te draaien. Dit belast de wervelkolom in laat een holle ruimte tussen de wervels open tijdens de slaap.
- Continu druk op de ruggengraat, op de buikpositie komen rug- & nekwervels niet goed in een rechte lijn te staan.
- Mogelijke bloedstroom problemen voor zwangere vrouwen.
- Het meeste gewicht (in het midden van het lichaam) creëert een onnatuurlijke houding voor het ruggenmerg.
Kan op je buik slapen ook goed zijn?
Er zijn weinig voordelen van het slapen op je buik i.v.m. andere slaapposities. Op je buik slapen kan helpen tegen snurken en voelt voor sommige comfortabel aan. De lichamelijke nadelen zoals de extra spanning op de wervelkolom & druk op spieren en gewrichten wegen echter niet op tegen deze kleine voordelen van het slapen op je buik.
In bepaalde medische gevallen kan er onvoldoende zuurstofopname in het lichaam zijn. Dit is één van de weinig voorkomende gevallen dat slapen op de buik een betere optie is dan slapen op de rug.
Is slapen op je buik ongezond?
De gecombineerde factoren van de druk die wordt uitgeoefend op nekwervels, ruggenwervels en uiteindelijk de gehele wervelkolom zorgen ervoor dat slapen op je buik ongezond is in verhouding met slapen op je linkerzijde of het liefst: slapen op je rug.
Hoewel slapen op de zijkant de meest populaire slaaphouding is, wint slapen op de rug het als we het de beste rust willen creëren. Ergonomen claimen dat buikslapen nadelig is voor de gezondheid van uw rug.
De 3 grooste nadelen van slapen op je buik:

Waarom buikslapen gevaarlijk is voor kleine kinderen
We zijn inmiddels wijzer over de juist slaapwijze van baby’s en kleine kinderen. Voor mij is het toch belangrijk om het belang slapen op de rug van een baby aan te kaarten.
Slapen op buik is de minst veilige positie voor een baby in de eerste maanden. Laat een baby op de rug slapen. Hierdoor wordt de luchtstroom verhoogd en krijgt de baby niet de kans om het hoofd in het matras te steken en een zuurstoftekort te krijgen. Hiernaast is het direct een goed begin om jouw kindje te leren slapen op de rug, wat bij uitstek de beste slaaphouding is.
Wat gebeurt er in je hoofd als je op je buik slaapt?
Slaap is belangrijk om o.a.: de gebeurtenissen van een dag te verwerken, spieren te herstellen en nieuwe afweerstoffen te produceren. Je kunt je voorstellen dat dit herstelproces minder goed verloopt wanneer de slaaphouding niet optimaal is. Slaap zal hierdoor minder effectief zijn dan in een betere slaappositie (zoals op je rug) en met de juist gepositioneerde slaaphygiëne. Een kamer die rust uitstraalt zorgt al voor een betere nachtrust.
Net zoals eten voor het slapengaan veelal een negatief effect heeft op de kwaliteit van slapen, heeft het slapen op je buik dit ook.
Zeker wanneer je een stressvol leven leidt is verstandig om voeding en slaaphouding te optimaliseren voordat je gaat slapen. Op deze manier verbeter je je slaap op de momenten dat je nog wakker bent.
Conclusie: Is op je buik slapen slecht voor je rug?
Op je buik slapen is de slechtste slaaphouding die je kunt aannemen. De extra druk en spanning op je wervelkolom (voornamelijk nek- & halswervels) zorgen voor een minder effectieve nachtrust. Slapen op de buik is slechter dan slapen op je zij of rug. De rugligging is de meest vreedzame slaappositie voor het menselijk lichaam in de meeste gevallen.
Veelgestelde vragen:
Is op je buik slapen slecht voor je borsten?
Op je buik slapen is slecht voor je borsten door de continuïteit aan extra druk die er wordt uitgeoefend op de borsten. Het lichaamsgewicht drukt de borsten in het matras waardoor ze in de knel raken en er spanning op wordt uitgeoefend.
Waarom moet je niet op je buik slapen?
Het meeste gewicht van het lichaam zit in het midden en zorgt voor een minder natuurlijke positie van de ruggengraat en nekwervels. Een buikligging zorgt voor extra spanning op gewrichten, spieren en botten. Dit zorgt voor een minder effectieve slaapcyclus.