Elektrische deken

Welke matrashardheid bij welk gewicht?

16 nov, 2023
Johnno van den Brink

Je gewicht heeft veel invloed op de hardheid van je matras. Hoe zwaarder je bent, hoe steviger de ondersteuning van de matras moet zijn. Als je lichtgebouwd bent, is het beter om te kiezen voor een zacht matras.

Hoe wordt de hardheid van een matras gemeten?

Door op een matras te gaan liggen, ervaar je direct zelf al hoe hard het aanvoelt. Daarnaast kun je ook nog naar een letter met een getal kijken. De hardheid van matrassen wordt namelijk meestal getoond in H1, H2, H3 of H4, waarover je hieronder meer leest. Al hoor je ook wel vaak spreken van soft, medium en firm of soepel, stevig en extra stevig.

  • H1: H1 is het zachtste matras. Dit is vooral geschikt voor de lichtgewichten onder ons.
  • H2: H2 is een soft/medium matras en is geschikt voor rug- en zijslapers.
  • H3: H3 staat voor medium/firm. Dit type is geschikt voor rug- en zijslapers en notoire buikslapers.
  • H4: H4 is dus het stevigste matras en is vooral geschikt voor personen die zwaar gebouwd zijn.

Wat is een goed matras als je zwaar bent?

Het is dus belangrijk om op de hardheid te letten als je een nieuw matras koopt. Hierbij moet je ook zeker rekening houden met je gewicht. Hierover lees je meer in deze handige tabel.

GewichtsklasseAanbevolen matrasKenmerken
80 kilogram of minderZacht – medium matrasBiedt over het algemeen voldoende ondersteuning en comfort, vooral voor zijslapers. Kan ook geschikt zijn voor rug- en buikslapers, afhankelijk van hun voorkeur.
80 tot 100 kilogramMedium – stevig matrasBiedt een goede balans tussen ondersteuning en comfort. Dit type is geschikt voor verschillende slaaphoudingen.
100 kilogram of meerStevig matrasBiedt extra stevigheid en ondersteuning om te voorkomen dat het lichaam te diep in de matras zakt. Dit type is vooral geschikt voor rug- en buikslapers.
Wat is een goed matras als je zwaar bent

Welke andere factoren hebben invloed op de hardheid van een matras?

Je gewicht heeft dus veel invloed op de hardheid van een matras, maar er zijn in principe nog meer factoren waarmee je rekening moet houden. Je lengte speelt bijvoorbeeld ook een rol voor de hardheid. Hoe langer je bent, hoe gestrekter je rug vaak is en dus hoe steviger het matras eigenlijk mag zijn. Dit betekent dan ook dat Nederlanders over het algemeen vooral kiezen voor stevigere matrassen.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op je slaaphouding voordat je een matras koopt. Een kleine disclaimer, want een matras hoort voor alle slaaphoudingen geschikt te zijn. Toch heb je vaak een voorkeurhouding om in slaap te vallen. Dit is al helemaal het geval als je een buikslaper bent. Stevige matrassen zijn dan meer geschikt, afhankelijk van het volume van je buik uiteraard. Slapen op je buik vraagt meer inspanning van je lichaam. Je onderrug wordt meer uitgerekt en je hals gaat meer torsie krijgen. Let daarom ook op het hoofdkussen. Gebruik best geen of een zeer dun hoofdkussen om de torsie zo laag mogelijk te houden. In principe zijn alle matrassen redelijk geschikt voor rug- en zijslapers.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met je eigen voorkeuren. Het zou kunnen dat volgens alle richtlijnen harde matrassen beter zijn, maar dat je dit toch verschrikkelijk vindt liggen. Als dit het geval is, kies je toch beter voor een zacht exemplaar. Je slaapcomfort is immers belangrijk, dus je voorkeur heeft hier invloed op.

Kan een matras te hard zijn?

Ja, een matras kan zeker te hard zijn. Daarom is het dus zo belangrijk om de juiste hardheid te kiezen als je een matras koopt. Als je matras te hard is, kan dit diverse problemen opleveren. Er ontstaat meer druk op je gewrichten en botten. Dat kan pijnlijke plekken creƫren. Ook ga je vaker draaien en keren als je te hard slaapt. En dat verstoort je diepe slaap.

Een te hard matras kan ook je bloedcirculatie beperken. Dit komt doordat de drukpunten in je bekken en schouders te veel worden belast. Dit is al helemaal het geval als je draait tijdens je slaap. Het gevolg hiervan kan zijn dat je pijn in je rug ervaart als je wakker wordt.

Kan een matras te zacht zijn?

Een matras kan dus te hard zijn, maar helaas is het ook mogelijk dat je op een bed ligt dat juist te zacht is. Dit heeft opnieuw een paar nadelen, maar het grootste minpunt van een te zacht matras is het hangmateffect. Hierdoor lijkt het een beetje alsof je matras helemaal doorzakt, waardoor het voelt alsof je in een hangmat ligt.

Het hangmateffect zorgt ervoor dat de wervelkolom niet de optimale ondersteuning krijgt, waardoor je rug in zijlig op een banaan lijkt. Dit kan rug- en schouderpijn veroorzaken. Daarnaast kan je in een te zacht matras te diep wegzakken waardoor het voelt alsof je lichaam helemaal omsloten is. Het gevolg hiervan is dat vochtafvoer en warmteregulering moeilijker verlopen en je gaat zweten. En als je diep wegzinkt, wordt je bewegingsvrijheid beperkt waardoor het meer energie kost om van slaaphouding te veranderen.


Welke matrashardheid bij welk gewicht: veelgestelde vragen

Zachte matrassen zijn over het algemeen vooral geschikt voor lichte mensen. Personen die wat zwaarder zijn, hebben eerder baat bij een medium of firm matras. Ben je nog zwaarder? Dan heb je zeer waarschijnlijk een hard of firm matras nodig. Natuurlijk hangt dit ook van je lichaamslengte, voorkeuren en slaaphouding af.

Hoe stevig je matras moet zijn, hangt af van een paar factoren. Je gewicht heeft hier bijvoorbeeld invloed op. Zwaardere mensen kunnen bijvoorbeeld het beste kiezen voor een zeer stevig matras. Daarnaast hangt je besluit ook af van je slaaphouding. Lig je veel op je rug? Ook dan is een stevigere ondersteuning van de matras normaal gesproken beter.

Als je 120 kilo of iets in die buurt weegt, is het een goed idee om te kiezen voor een firm of extra firm matras. Het is natuurlijk belangrijk dat dit exemplaar ook zeer kwalitatief is. Zo ondersteunt de matras je lichaam optimaal.

Conclusie

Het is van groot belang om op de hardheid van de matras te letten als je een nieuwe wilt kopen. Dit heeft namelijk veel invloed op je slaapcomfort. Het is vaak wel lastig om de stevigheid te bepalen, vooral omdat je rekening moet houden met meerdere factoren.

Zo heeft ook je gewicht invloed op je besluit. Hoe zwaarder je bent, hoe steviger je matras moet zijn. Als je juist weinig weegt, is het toch beter om te kiezen voor een zacht matras. Weeg je meer dan 100 kilogram? Dan kun je het beste kiezen voor een H4 of firm matras, wat het stevigste type is.

Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is namelijk belangrijk om ook met je eigen voorkeuren rekening te houden. Je comfort is van grote invloed op de kwaliteit van je nachtrust, dus zorg ervoor dat je kiest voor de juiste hardheid. Ook al betekent dit dat je matras misschien wat minder lang meegaat.