Elektrische deken

Wat is het beste matras? Een genuanceerd antwoord!

Date
2 mei, 2024
Posted By
Jürgen Swinnen

Het is een ogenschijnlijk simpele vraag. Toch krijg je bij een bezoek aan beddenwinkels of slaapafdelingen verschillende antwoorden. Dat komt omdat de mensen die je bijstaan en adviseren, doorheen de tijd ervaringen hebben opgedaan, producttrainingen van fabrikanten hebben gevolgd en heel wat klanten hebben geholpen.

Op basis van o.a. deze elementen hebben ze een mening gevormd. Dat kleurt een advies. En dat is ook goed. Laat deze blog alvast een inspiratie zijn voor een goed gesprek!

matras kiezen, wat past bij jou?
Picture, JS, 2024

Hoe kies je de juiste matras?

Ik vind het belangrijk dat je deze vraag oprecht aan jezelf stelt. En als je samen slaapt met een partner, dat jullie hier ook over praten. Wat is een goed matras voor jou en bij uitbreiding voor jullie? Denk hier, voor je naar een winkel gaat, al eens goed over na.

Alle wegen leiden naar een goede slaap?

Bij het maken van deze blog heb ik heel wat mensen gesproken die dagelijks matrassen adviseren in een beddenspeciaalzaak of die retailers begeleiden bij de selectie van hun assortiment. Een grote groep geeft onmiddellijk aan dat de keuzes sterk afhankelijk zijn van de persoon en de persoonlijke wensen. Denk hierbij aan:

Een andere groep adviseert meer gebaseerd op de technische aspecten van matrassen en zoekt objectieve manieren om je te begeleiden in je keuze. Regelmatig wordt er bij de meer doorontwikkelde matrassen dan verwezen naar ergonomische eigenschappen of de mechanische bewegingsleer met betrekking tot ons lichaam.

Matras op maat

Ten slotte wil ik nog even stilstaan bij adviseurs die werken met meetsystemen. Deze systemen worden o.a. door spin-offs aan universiteiten of door straffe ingenieurs ontwikkeld. Fabrikanten zetten deze dan, met een goede training en ondersteuning van de adviseurs, in om jouw ergonomische lighouding te analyseren.

Het resulteert in een voor jou op maat aangepaste ergonomische matras of slaapsysteem. Ook als deze weg gevolgd wordt, komen je persoonlijke wensen aan bod. Alleen staan ze veel minder centraal in de eerste advieslijn.

hoe matras testen

Al deze adviesmethoden hebben voor- en nadelen. Maar ze maken het voor jou als consument natuurlijk niet gemakkelijk om te kiezen of om door de bomen nog een bos te ontwaren. Ook hebben consumenten behoefte aan duidelijkheid en daar spelen allerhande testen handig op in.

Ieder land heeft intussen een eigen consumentenorganisatie die tracht om objectieve inzichten te bieden in het kluwen om een matras te kiezen. Heel wat mensen gaan daarom zelfs niet meer actief op zoek en laten zich leiden door deze uitkomsten.

Is dat wijsheid? Ik vind van niet, de “beste uit de test” lijstjes kunnen nuttig zijn, maar leiden ondanks alle inspanningen nog steeds tot ontevreden slapers.

Wat werkt voor jou?

Wat vind jij belangrijk aan een goed matras? Waar word jij ontspannen van? Tijdens mijn gesprek met Alex ter Horst merk ik dat hij goed onder woorden weet te brengen wat ik zelf de persoonlijke wensen noem. Het uiteindelijke doel is om na een goede nachtrust ontspannen te ontwaken. En dat houdt in dat je tijdens de nacht zonder onrust en ongestoord moet kunnen liggen.

Dus, in plaats van direct in de oplossing te duiken, denk even na vooraleer je op zoek gaat naar het beste koudschuim matras, de beste traagschuim matras of de beste pocketveringsmatrassen in jouw land.

Luisteren naar je lichaam is een bijzondere opdracht. Ook Geert Kuneman kan dat beamen als ik met hem praat. Hij raadt mensen altijd aan om bewust op de zij te gaan liggen. De druk op de schouder is altijd een goede graadmeter. Bij een te hard en te zacht matras voel je meer druk.

Waarop moet je letten bij het kopen van een matras?

Hoe weet je of je nog een goed matras hebt?

Heel wat campagnes van sectororganisaties hebben intussen gewezen op de beperkte levensduur van de meeste matrassen. Vaak wordt aangenomen dat je 10 jaar op een matras kan slapen. Dat getal is geen exacte wetenschap, eerder een consensus.

Er zijn vele variabelen die een impact hebben op de levensduur van een matras. Vochtregulering en ventilatie spelen een belangrijke rol als het over levensduur gaat. Regelmatig het matras draaien en keren, wanneer het mag, is echt wel een pluspunt. Net zoals het wel of niet gebruiken van een matrasbeschermer en geschikte dekbedden. Het mag duidelijk zijn dat sommige matrassen de beoogde levensduur van 10 jaar dus echt niet zullen halen.

Besef dat de prijs en de kwaliteit ertoe doen. Dit is geen pleidooi om dure matrassen te kopen. Wel is het zo dat materialen die in matrassen worden ingezet zoals schuim, latex, gel, pocketveren, dons, wol en andere haren, niet alleen onderling verschillen, maar ook binnen dezelfde soort verschillend kunnen zijn. Een laagje van 5 cm of 10 cm is een wereld van verschil in comfort. En een densiteit van 25 kg/m3 is totaal verschillend van 65 kg/m3 als we spreken over duurzaamheid.

Picture, JS, 2024 Innova Bedding

Wat voor soort matras is het beste?

De matras die je het meest ontspannen gevoel geeft bij het ontwaken. Dat is jouw lievelingsmatras, daar ben je naar op zoek. Denk dus even na over wat je ontspant als je naar je huidige matras kijkt. Neem deze informatie mee in je beslissingsproces. Waak er wel voor dat je niet het bekende kiest omdat je dat gewoon bent. Dat is een valkuil. De vraag is dus niet: “wat is bekend?”, maar eerder: “wat vind je fijner?”.

Benoem de elementen die jouw of jullie nachtrust verstoren. Denk daarbij aan allergieën, hardheid, beweging van je partner, warmte enz. Onderschat het belang van je bedtextiel, je dekbed en je hoofdkussen hierbij niet. 

Kijk naar je bedbodem, is je bodem nog in goede staat? Stem je matraskeuze dan af op je bedbodem. Heb je ook een nieuwe bedbodem nodig? Kies beide dan op hetzelfde moment.

Hou rekening met je budget. Je vindt matrassen in alle prijsklassen. Daar schuilt een gevaar als je wil vergelijken. Appelen en peren weet je nog? Wees gewoon eerlijk met jezelf. Het is beter om regelmatig een matras te wisselen als je vandaag minder wil uitgeven.

En heb je het geld en vind je je slaap wat waard, investeer dan verstandig. Prijs is naast een keiharde waarde ook een emotie. Iemand die een matras van 50.000 euro koopt, slaapt niet noodzakelijk beter dan iemand die een matras van 500 euro aanschaft. Al zal de eerste matras echt wel de allerbeste en meest unieke materialen ter wereld bevatten.

Matras kiezen, natuurlijke materialen
Picture, JS, 2024 Innova Bedding

En wat met de slaaphouding? 

Ik kom ze vaak tegen, de claims: beste matras voor rugslapers, beste matras voor zijslapers … En telkens opnieuw vraag ik me oprecht af wat ze waard zijn. We weten vaak heel goed welke slaaphouding we aannemen om in slaap te vallen.

Tijdens de slaap bewegen we en nemen we alle slaaphoudingen aan. Meestal ongemerkt, want we slapen er gewoon doorheen. Een goed matras biedt ontspanning tijdens de hele nacht, niet alleen bij een specifieke lighouding. Alle tests ten spijt, jammer van het onderzoeksgeld, maar het zegt niets.

Conclusie 

Denk na, kijk naar je bedbodem, gebruik je gezond verstand, tel je geld, laat je goed adviseren en probeer rustig uit. De beste matras bestaat! Welke dat is bepaal jij! Niet alleen een test, niet alleen een consumentenorganisatie, niet alleen een adviseur, niet alleen de prijs … De matras die jou laat ontspannen en genieten van een heerlijke nachtrust, dat is jouw ideale matras.

Meest gestelde vragen

Welke slaaphouding is beter?

Tijdens de slaap bewegen we en nemen we alle slaaphoudingen aan. Meestal ongemerkt, want we slapen er gewoon doorheen. Over het algemeen is slapen op je zij gemakkelijker en op je buik het moeilijkst voor je lichaam.

Wat is beter voor je rug een hard of zacht matras?

Heb je chronische rugklachten? Dan slaap je beter op een middelzacht of zacht matras. Het is een fabeltje dat een hard matras beter is voor je rug.

Hoe vaak moet je een matras vervangen?

Een matras dient tijdig vervangen te worden. Gemiddeld doe zo’n 6 tot 8 jaar met een matras voordat deze aan vervanging toe is. Een versleten matras kan leiden tot rugpijn.