Elektrische deken

Slaap je beter als een huisdier bij je in bed slaapt?

21 mrt, 2023
Jürgen Swinnen

Kat of hond, de meeste huisdieren houden van een warm plekje ‘s nachts. Natuurlijk willen ze ook graag bij hun baasje zijn. Maar wat is de impact op jouw slaap als een huisdier bij je slaapt? Slaap je beter of slechter als een huisdier bij je in bed slaapt? In deze blog leggen we het uit.

Kan mijn hond of kat met mij in bed slapen?

Het slapen met een huisdier is niet nadelig voor de gezondheid of hygiëne. Sterker nog, uit Amerikaans onderzoek (2018) van Christy L Hoffman blijkt dat het slapen met een huisdier er zelfs voor zorgt dat je beter slaapt.

Al moeten we wel voorzichtig zijn met de interpretatie van dit onderzoek, geeft slaapexpert Inge Declercq (UZA) desgevraagd aan in Knack nadat Chris Dusauchoit over het onderzoek sprak op Radio 1.

Slaapkwaliteit blijft een subjectieve ervaring, die niet goed gemeten kan worden. Het is dus heel persoonlijk of slapen met je huisdier goed of slecht is, dat hangt af van je persoonlijke situatie.

kan mijn hond of kat met mij in bed slapen

Is het slapen met een huisdier goed of slecht?

Er zijn verschillende factoren die allemaal meewegen in deze vraag. Allereerst natuurlijk jouw slaappatroon zelf. Sommige mensen slapen nou eenmaal beter als ze alleen zijn, of juist met een partner of huisdier naast hen. In enkele gevallen kun je het slapen met een huisdier als positief ervaren:

  • Een huisdier geeft warmte af.
  • Een huisdier werkt stressverminderend
  • Je voelt je comfortabel en veilig bij je huisdier

Maar het zou ook negatieve gevolgen kunnen hebben, denk hierbij aan:

  • Je huisdier maakt je ‘s nachts wakker
  • Je slaapefficiëntie is lager
  • Uit hygiënisch oogpunt vind je het niet prettig

Ga dus goed na of je in jouw persoonlijke situatie positieve of negatieve ervaringen hebt. Het zou kunnen dat je je veiliger of comfortabeler voelt als je hond bij je slaapt, en eerder in slaap valt. Maar misschien houd je hond je ‘s nachts wel onbewust uit je diepe slaap.

Is het vies om met een huisdier te slapen

Is het vies om met een huisdier te slapen?

‘Wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien’ luidt het spreekwoord. Maar is slapen met je huisdier nou echt zo vies? Gelukkig valt dat wel mee. Katten houden zichzelf goed schoon. Bij honden kan het zijn dat ze viezigheid van buiten bij zich dragen, maar dit heeft geen negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Volgens Chris Dusauchoit is slapen met dieren niet vies, zoals vaak wordt beredeneerd, maar zorgt het zelfs voor een verbeterd immuunsysteem. Het zou wel zo kunnen zijn dat je je bedtextiel frequenter moet wassen als je hond of kat bij je in bed slaapt. Ook moet je wat extra aandacht geven aan de verluchting van je slaapkamer.


Met huisdier slapen: Placebo?

Chris Dusauchoit verwijst ook naar een Canadees onderzoek wat betreft hartritmestoornissen. Hieruit bleek dat slapen met een huisdier terugkeerde als variabel. Maar er wordt aangenomen dat het hier gaat om een placebo effect.

Je voelt je misschien veiliger of geborgen wanneer je naast een huisdier slaapt, maar als dit de overtuiging is die je nodig hebt om in slaap te vallen, is de halve wedstrijd al gespeeld.


Conclusie

Het is zeer persoonlijk of je beter slaapt naast je huisdier. Het kan zowel positief of negatief zijn afhankelijk van je situatie. Houd er wel rekening mee dat je huisdier mogelijk haren achterlaat, of dat je vaker je bed moet verschonen.


Slaap je beter als een huisdier bij je in bed slaapt? Meest gestelde vragen

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld allergisch bent, of niet goed slaapt naast je huisdier. Dan is het verstandig om je huisdier niet in bed of in je slaapkamer te laten.

Katten houden van veilige plekken, en natuurlijk van warmte. Omdat je als baasje van de kat een veilig gevoel opwekt bij het dier, komen ze graag naast je kruipen zodra je gaat slapen.

Het slapen met je kat kan ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt, en minder stress ervaart. Het kan ook zijn dat je kat je juist wakker houdt door te bewegen of veel ruimte in te nemen.