Elektrische deken

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

13 mrt, 2024
Jürgen Swinnen

Het bed verschonen lijkt zo voor de hand liggend, maar toch blijken heel wat mensen echt wel te lang onder dezelfde lakens of hetzelfde beddengoed te liggen. Kort door de bocht, was je lakens minstens tweewekelijks, maar eenmaal per week is nog veel beter! Waarom? Wel laat ons samen eens letterlijk in je lakens duiken! 

Wat gebeurt er als je je bed niet verschoont?

Rare vraag misschien? We zijn best hygiënisch denken we. En toch laten heel wat mensen beddengoed soms te lang op bed liggen. Het mag duidelijk zijn beddengoed moet dus vaak gewassen worden. Maar waarom moet je je bed wekelijks verschonen? Als je je beddengoed niet vaak genoeg wast, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast slaap je beter onder een frisse set lakens.

Vermijd gevaarlijke bacteriën

We slapen heel wat uren en brengen daarom ook veel tijd in ons bed door. Terwijl we slapen, verliest ons lichaam dode huidcellen en huidschilfers. We zweten, hoesten, niezen, snurken en vrijen, om nog maar een paar dingen te noemen. En uiteraard is onze persoonlijke hygiëne verbonden met de hygiëne onder de lakens. 

Een Amerikaanse studie toont aan dat er behoorlijk wat bacteriën ontwikkelen naargelang je beddengoed langer ongewassen blijft. De deelnemers aan deze studie werden gevraagd om een wekelijks ‘uitstrijkje’ van het beddengoed te nemen en dat gedurende 4 weken. De resultaten zijn best wel opvallend.

Kijk, we leven dankzij bacteriën, dus te veel angst wil ik je zeker niet inboezemen. Maar na 1 week zitten er al meer bacteriën in je kussensloop dan op een gemiddelde toiletbril. En na 4 weken is de voedingsbak van je hond, qua bacteriën dan toch, evenwaardig aan de hoeveelheid op de sloop van je kussen. 

Het gros van deze bacteriën is totaal onschadelijk. Maar een frisse gedachte is het ook niet echt. Om bacteriën tegen te gaan, hou je je aan de volgende regels:

  • Was je beddengoed minimaal één keer in de twee weken
  • Laat het beddengoed overdag goed luchten
  • Draai je matras regelmatig om
  • Gebruik een wasbare matrasbeschermer

De opmars van de bedwantsen

Het lijkt een titel van een tweederangs horrorfilm. Toch zijn de bedwantsen in opmars, dat lazen we in een interview van de Belgische krant De Morgen met biologe Anne-Catherine Mailleux. Volgens haar lijken de beten op die van muggen en daarom hebben mensen niet onmiddellijk door dat het kleine beestje zich in je bed bevindt.

De kleine beestjes zijn er al sinds de oertijd en dankzij de globalisering en het vele reizen vinden ze gemakkelijker hun weg over de hele wereld. Hoe onaangenaam het ook lijkt, je gaat er normaal niet aan dood. Let wel op met ze te bestrijden! Want de producten kunnen niet alleen giftig zijn voor het beestje in kwestie, maar ook voor jou. Een recent CDC rapport wijst hier op.

Hoe kan je ze dan uit je slaapkamer krijgen? Beddengoed in de diepvries en daarna alles goed wassen op 60°C, dat is de eerste stap. En dan zijn er nog de gespecialiseerde firma’s die dit klusje kunnen klaren door je slaapkamer, bed en beddengoed te stomen of te sprayen met chemicaliën die de bedwants doden.

Of je zet een val voor de bedwants. Een val? Jazeker, het bedrijf Domobios, met aan het hoofd biologe Mailleux, heeft deze ontwikkeld en gepatenteerd. 

hoe vaak beddengoed wassen?

Hoe vaak je bed verschonen?

Was best wekelijks je kussensloop, dekbedovertrek en hoeslaken(s). Vooral de kussensloop is een bron van bacteriën. En, als je dan toch bezig bent, voorzie ook een matras -en kussenbeschermer. Een extra beschermingslaagje dat je ook best iedere twee wasbeurten goed uitspoelt.

Hoe moet je je beddengoed wassen?

Als we spreken over het beddengoed wassen, gaat het om alle hoezen en lakens. Het dekbed zelf, of je hoofdkussen, hoef je echt niet elke week te wassen. Een matrasbeschermer was je ongeveer één keer per maand. Je kunt je dekbed of hoofdkussen wassen, mits de wasinstructies op het label aangeven dat dit mogelijk is. Je wast de volgende items in de wasmachine:

  1. Kussensloop
  2. Dekbedovertrek
  3. Lakens van het matras
  4. Matrasbeschermer (1x per maand)

De ideale temperatuur om te wassen is 60 graden Celsius. Maar als je regelmatig wast, kan dat ook 40°C zijn. Gebruik je bedtextiel dat voorzien is van probiotica zoals Sensity, Purotex of andere, dan volstaat op 40°C wassen ook. 

Wassen op 60°CDe ideale wastemperatuur
Wassen op 40°CVoldoende bij frequente wasbeurten
Wassen onder 40°CTe koud voor beddengoed
hoe vaak beddengoed wassen

Hoe vaak moet je je beddengoed vervangen?

Hoe ouder je kussen of matras, hoe sneller en talrijker de groei van bacteriën. Vervang dus ook tijdig je kussen en je matras. Was je kussen en matrastijk wanneer het kan. Als je een matrasbeschermer of kussenbeschermer gebruikt, dan moet je de matrastijk of het kussen niet zo vaak wassen. Dat is dan weer goed voor de levensduur. Weet je niet of je kussen wasbaar is? Lees dan onze blog er nog eens op na.

Vaak bed wassen: handige tip

Heb je heel veel bedden te verschonen? Misschien kan deze tip je dan wel helpen. Ik sprak eens met een klant met een groot gezin. Er waren in dat huishouden 6 bedden die wekelijks fris gewassen beddengoed konden gebruiken. Deze klant gebruikte steevast een extra laken onder het dekbedovertrek. De slopen, het hoeslaken en het extra laken werden wekelijks gewassen en het dekbedovertrek verschoonde ze week om week. 

Wanneer beddengoed wassen?

Snel en duidelijk? Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting: was wekelijks je beddengoed. Zeker je kussensloop!

Wat is de ideale wastemperatuur voor lakens?

Was je regelmatig, wekelijks bijvoorbeeld, je bedtextiel? Of is je bedtextiel voorzien van probiotica? Dan volstaat wassen op 40°C. Ben je allergisch of wil je echt safe spelen? Was dan op 60°C.

Hoe lang moet je je bed laten luchten?

Laat je bed open liggen nadat je hebt geslapen. Verlucht de ruimte intensief, alles open dus! En doe dat minstens een half uur. Daarna kan je de ramen wel weer sluiten (zeker in de winter). Als je niet vaak op je slaapkamer komt, laat dan je beddengoed gerust de hele dag open op bed liggen.