Elektrische deken

Wil je een zomerdekbed kopen? Welke dekbedden passen best?

19 aug, 2024
Jürgen Swinnen

De zomer is een heerlijke tijd, maar als de temperaturen stijgen, kan een goede nachtrust soms een uitdaging worden. Zeker wanneer je geen airco hebt en de warmte langzaam ook je slaapkamer binnensluipt.

We hebben allemaal waarschijnlijk wel eens een nacht gehad waarin we ons omdraaiden en woelden, zoekend naar dat perfecte koele plekje in bed. Het juiste dekbed kan echter een wereld van verschil maken. In deze blog ontdek je wat een goed dekbed voor de zomer is en waar je op kunt letten bij de aanschaf.

Waarom is een zomerdekbed belangrijk?

In de warme zomermaanden kan de temperatuur in je slaapkamer aanzienlijk hoger zijn dan je gewend bent. Het gebruik van een zwaar of te warm dekbed kan leiden tot overmatig zweten en oncomfortabele nachten.

Een zomerdekbed daarentegen is speciaal ontworpen om licht en ventilerend te zijn, waardoor je lichaamstemperatuur beter gereguleerd wordt en je comfortabeler slaapt. Maar wat maakt een dekbed nu echt geschikt voor de zomer?

Wat is het koelste dekbed in de zomer?

De vulling en het vulgewicht van een zomerdekbed speelt een cruciale rol in hoe warm of koel het dekbed aanvoelt. Er zijn verschillende soorten vullingen die populair zijn voor zomerdekbedden, elk met hun eigen voor- en nadelen:

  • Katoen: Katoen neemt vocht goed op en voelt koel aan op de huid. Katoenen dekbedden zijn ideaal voor mensen die het snel warm hebben of ’s nachts veel transpireren.
  • Tencel® (LenzingTM) of Lyocell: Dit materiaal, gemaakt van pulp van eucalyptus, is een relatief nieuwe speler op de markt, maar wordt steeds populairder. Lyocell staat bekend om de uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Het voelt zijdezacht aan, geeft iets meer gewicht aan het dekbed en is bijzonder geschikt voor warme nachten.
  • Zijde: Specifiek zijde afkomstig van de rupsen die leven van de bladeren van de witte moerbei plant (morus alba) is een van de krachtigste opties voor een zomerdekbed. Zijde is licht, ventilerend, vochtabsorberend en heeft van nature temperatuurregulerende eigenschappen. Daarnaast is zijde hypoallergeen, wat het een zeer goede keuze maakt voor mensen met allergieën. Let op! Verwar zijde niet met satijn, satijn is weefmethode. De weefmethode kan gebruikt worden bij heel wat materialen, zowel katoen als polyester bijvoorbeeld.
  • Bamboe: Bamboevezels zijn een andere uitstekende keuze voor een zomerdekbed. Net als katoen en Tencel is bamboe ventilerend en vochtregulerend. Het is daarnaast antibacterieel en milieuvriendelijk, wat het een duurzame keuze maakt.
  • Natuurhaar: dekbedden gemaakt van natuurharen, zoals schapenwol, kasjmier of kamelenwol zijn zeer geschikt om ook tijdens de zomermaanden te gebruiken. Ze blinken uit in vochtregulatie en isoleren voortreffelijk. Het vulgewicht dient wel aangepast zijn aan de zomer, zo voelt het dekbed veel lichter. Net als Tencel zijn natuurharen of wollen zomerdekbedden iets zwaarder dan bijvoorbeeld bamboe of satijn, echter als je graag iets op je voelt liggen, een extra voordeel!
  • Dons: de isolerende waarde van dons is voortreffelijk. Het is wel belangrijk om een zeer laag vulgewicht te kiezen en een goede en vochtregulerende tijk. Hoe hoger het percentage dons, hoe beter voor de zomermaanden. Dons voelt licht aan en isoleert voldoende om je lichaam behaaglijk te laten rusten.
  • Polyester: basis dekbedden in polyester zijn vaak te warm. Kies minstens voor holle vezels of kijk naar specifiek ontworpen vezels om een excellente vochtregulatie en ventilatie te hebben. Licht gevuld en best met een katoenen tijk. ThinsulateTM is een voorloper in hypermoderne vezels.
  • Hergebruik: gooi niet te snel je oude dekbed weg! Vaak is het zo licht geworden dat je het kan inzetten als dun zomerdekbed. Scheelt weer heel wat afval en geld in je portemonnee.

Kies het juiste vulgewicht voor een koel zomerdekbed

Het gewicht van een dekbed wordt vaak aangeduid met de term “vulgewicht”, uitgedrukt in grammen per vierkante meter. Voor de zomer wil je een dekbed met een laag vulgewicht, meestal tussen de 150 en 350 gram per vierkante meter. Een lager vulgewicht betekent vaak minder gewicht op je lichaam, wat perfect is voor warme nachten. Het zegt niet alles over isolatie, dat zit in de vulling. Een 100% dons isoleert ook in kleine hoeveelheden krachtig bijvoorbeeld.

Sommige mensen houden niet van licht, ze voelen graag de geborgenheid van een dekbed. En tegelijk willen ze het niet te warm hebben. In dat geval zijn Lyocell, ThinsulateTM of natuurharen varianten een prima oplossing.

Warmteklasse

Dekbedden worden vaak ingedeeld in verschillende warmteklassen, variërend van 1 tot 4. Voor de zomer is een dekbed met warmteklasse 4 ideaal. Dit zijn de lichtste dekbedden die minimale warmte vasthouden en je niet laten oververhitten tijdens warme nachten.

Voordelen van een zomerdekbed

Een goed zomerdekbed biedt verschillende voordelen die bijdragen aan een betere nachtrust:

  • Verkoeling: Een zomerdekbed is ontworpen om lucht te laten circuleren en je lichaam voldoende warm te houden zonder dat je het te warm krijgt. Zo voorkom je dat je ’s nachts oververhit raakt.
  • Lichtgewicht: De meeste zomerdekbedden zijn licht van gewicht, waardoor ze niet zwaar aanvoelen op je lichaam, wat bijdraagt aan een ontspannen slaap.
  • Vochtregulatie: Omdat je in de zomer meer zweet, is een dekbed dat vocht afvoert essentieel. Dit helpt om droog en comfortabel te blijven tijdens het slapen.

Hoeveel tog is een zomerdekbed?

In de UK bijvoorbeeld let men meer op de Tog waarde bij het kiezen van een zomerdekbed. Dat is een eenheid van warmteweerstand die aangeeft hoe goed een dekbed warmte vasthoudt. In de blog ‘welk dekbed is het warmst’ gaven we de uitleg voor Tog. Tijdens de zomermaanden is een Tog waarde tussen de 3 en 4,5 ideaal.

Dit betekent dat het dekbed licht genoeg is om je koel te houden zonder dat het te veel warmte vasthoudt. Een dekbed met een Tog waarde van 4,5 biedt nog enige isolatie voor koelere zomernachten, terwijl een dekbed met een Tog waarde van 3 perfect is voor warmere nachten of voor mensen die het snel warm hebben in bed.

Kies best een dekbed met een Tog waarde die past bij jouw persoonlijke temperatuurbehoeften en de zomerse omstandigheden in jouw slaapkamer. Zo kun je optimaal genieten van een verfrissende en comfortabele nachtrust.

Conclusie

Een goed dekbed voor de zomer is licht, ademend en heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Of je nu kiest voor katoen, wol, Tencel, zijde of bamboe, het is belangrijk dat het dekbed aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en slaapomstandigheden. Door te investeren in een kwalitatief zomerdekbed kun je genieten van een koele en comfortabele nachtrust, zelfs tijdens de warmste nachten. Kies verstandig en slaap lekker!