Welke warmteklasse van dekbedden is het warmst?
Welk dekbed is het warmst? Het antwoord op deze vraag is schijnbaar zeer eenvoudig. Want de dekbedden uit warmteklasse 1 zijn ogenschijnlijk altijd het warmst. Echter vooraleer je met deze informatie druk in de weer gaat, lees je best even verder want er is meer dan warmte alleen.
Zo spelen de omgevingstemperatuur, de isolatie van je slaapkamer, de eigenschappen van een dekbed en jouw persoonlijke voorkeuren ook een zeer krachtige rol. Duik je even mee in de wondere wereld van het aanbod van dekbedden en de theoretische uitleg van hoe de warmteklassen tot stand komen?
De technische uitleg over warmteklassen
De onderstaande classificatie verdeelt de isolatiecapaciteit in 4 warmteklassen. We gaan op zoek naar de thermische isolatie van een oppervlakte-eenheid. Dit noemen we in het vakjargon de thermische weerstand. In Engeland werd hiervoor de zogenaamde Tog ontwikkeld. In de VS wordt deze isolatie uitgedrukt in Clo. Ter info: 1 clo = 1,55 Tog. Specifiek voor dons kijken we ook naar de vulkracht.
Warmteklasse | Omgevingstemperatuur buiten | Seizoenen |
Warmteklasse 1 | Gemiddeld 4°C of lager | Erg koude winters (11 – 13,5 Tog) |
Warmteklasse 2 | Gemiddeld 8°C | Koele winters en herfstnachten (8 – 11 Tog) |
Warmteklasse 3 | Gemiddeld 12°C | Milde winters en lente -en herfstnachten (6 – 8 Tog) |
Warmteklasse 4 | Gemiddeld 16°C of hoger | Warme zomernachten (2,5 – 4 Tog) |
Wat is een Tog?
Tog is een eenheid van warmteweerstand die wordt gebruikt om de isolerende eigenschappen van dekbedden te meten en te classificeren. Een hoger Tog-getal staat voor betere isolatie en meer warmte. Tog-waarden variëren meestal van 1 (heel licht) tot 15 (heel warm). Lekker gemakkelijk toch als je de warmteweerstand gewoon kan meten? Jazeker! Echter het verhaal is niet helemaal compleet, want je meet hiermee nog niet of een dekbed isolerend is. Zeker voor bijvoorbeeld donsdekbedden is deze isolatiewaarde, vulkracht of CUIN-waarde zeer waardevol.
De Tog-waarde is zeer gekend in Groot-Brittannië en de Britse eilanden, en wordt in de lage landen en bij uitbreiding West-Europa eigenlijk nauwelijks nog gebruikt. Heel wat producenten creëren een eigen interpretatie. Dat maakt het voor jou, als geïnteresseerde consument, minder gemakkelijk om goed te vergelijken. Vaak wordt een warm dekbed dan ook een 4-seizoenen dekbed genoemd. Deze dekbedden kun je dankzij bevestigde ‘knippers’ of knopen samen of als losse dekbedden gebruiken. Een warmer gedeelte voor de tussenseizoenen en een lichter gedeelte voor de zomer. Samen vormen ze dan het hele warme winterdekbed.
Wat is vulkracht?
De vulkracht is een wetenschappelijke maatstaf om de kwaliteit van dons te meten. Hoe hoger de vulkracht, de zogenaamde CUIN-waarde, hoe beter de kwaliteit van een dekbed. Simpel gesteld: bij hetzelfde vulgewicht houdt dons met een hoge CUIN-waarde meer warmte vast. Er wordt meer lucht vastgehouden en dat isoleert beter. Je ziet ook meer volume en vaak is die dons veel pluiziger. Het dekbed is merkbaar lichter met dezelfde thermische prestaties. Het beste dekbed is in dit voorbeeld het dekbed met de hoogste warmte-isolerende eigenschap bij het laagste gewicht.
Ook hier maken we even een kleine bemerking bij, want ook deze waarde wordt theoretisch benaderd. In de ideale omstandigheden, zonder luchtvochtigheid, wordt de test meerdere malen uitgevoerd en daarna wordt het gemiddelde berekend. Echter de luchtvochtigheid van je slaapkamer is ideaal gemiddeld 50%. Het vocht zal in reële omstandigheden ervoor zorgen dat de warmte-isolatie lager is.
Wat is de impact van de vulling op de warmtebeleving van een dekbed?
Zoals je kan lezen, lijkt het eenvoudig om de thermische weerstand en vulkracht te bepalen en de kous is af. We gaven echter ook meteen onze bemerkingen mee bij de resultaten. En dan zijn er ook nog grote verschillen tussen bijvoorbeeld dekbedden die bestaan uit natuurhaar (wol, etc.), dons en veertjes, zijde, bamboe, Lyocell en synthetische vezels. Want al deze materialen hebben ook nog andere eigenschappen.
Dit leidt ertoe dat ze met transpiratie of met overtollige warmte anders zullen reageren. Anders gezegd: wat zijn de vochtregelende, ventilerende en warmteregulerende eigenschappen? En zijn ze hygiënisch om onder te slapen, met andere woorden zijn ze wasbaar of tenminste te reinigen? En wat met allergieën? Zijn ze hypoallergeen van nature of moet je echt op hoge temperatuur wassen?
Wat is de invloed van de slaapkamertemperatuur op de keuze van je dekbed?
De ideale slaapkamertemperatuur is zo rond 18°C. Die ideale temperatuur geldt voor ieder seizoen. Dus dat betekent ook tijdens de koudere herfst -en lentenachten en vooral tijdens een koude winter. Heel wat mensen kiezen ervoor om het hele jaar door de ramen open te laten op de slaapkamer. Met betrekking tot luchtvochtigheid en warmte kan dat beter.
Tijdens koude dagen verlucht je je slaapkamer krachtig en voldoende lang in de ochtend. Sluit daarna je ramen en zet je slaapkamerdeur open. Zo laat je de warmte niet verloren gaan en warmt een slaapkamer meestal op tot zo’n 18°C. Net voor je gaat slapen, zet je de ramen weer op een kier of doe je ze open. Je kruipt in een aangenaam bed en je bedtextiel is ook goed gedroogd overdag.
Met een raam open slapen?
Slaap je met een raam open, dan weet je dat je gerust een extra warm dekbed kan gebruiken. Heb je het snel koud? Dan zijn donzen dekbedden of klasse 1 wollen of synthetische winterdekbedden een goede keuze. Heb je het altijd te warm, overweeg dan warmteregulerende dekbedden zoals kameelhaar, (Texeler) schapenwol of gemixte natuurharen dekbedden.
Wil je in alle seizoenen met 1 dekbed kunnen werken, dan is er maar 1 keuze: een 4-seizoenen dekbed. De twee dekbedden knoop je aan elkaar tot één dik dekbed. Haal je het lichtste exemplaar ervan af, dan is dat uitermate geschikt voor de warme zomernachten. Het exemplaar dat overblijft, is eerder gemiddeld warm en prima om je warm te houden tijdens lente en herfst.
Welk dekbed is het warmst: conclusie
Een warmteklasse 1 is duidelijk de warmste variant. Maar kijk wat verder dan enkel de warmteklassen. Hou rekening met de slaapkamertemperatuur. Die wordt sterk bepaald door de isolatie van je huis, met ramen open of gesloten slapen en of je de slaapkamer licht verwarmt tijdens de winter.
Hou ook rekening met de specifieke eigenschappen van de vullingen die voor dekbedden worden gebruikt. Dons is over het algemeen sterk isolerend en dus warmer, terwijl natuurharen zoals wollen dekbedden sterk vochtregulerend werken en warmte vaak beter reguleren.