Elektrische deken

Elektrische dekens: dé manier om energie te besparen?

12 aug, 2023
Jürgen Swinnen

Welke zijn de beste elektrische dekens om je warm te houden in de winter?

Warmtedekens worden steeds populairder. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten: onderdekens en bovendekens. De dekens bestaan uit draden die warmte genereren als er elektrische stroom doorheen wordt geleid. Hierdoor kan je snel genieten van een voorverwarmd bed. Niet iedereen is echter even enthousiast over deze dekens. Zijn ze namelijk wel brandveilig? En is het echt de perfecte oplossing om energie te besparen?

Een elektrische deken wordt gebruikt om een bed te verwarmen. Een synoniem voor dit type deken is een warmtedeken of verwarmingsdeken. Normaal  duurt het even voordat het bed de juiste temperatuur heeft.  Het voordeel van dit deken is dat het koude bed snel en comfortabel opwarmt. Ze zijn te verkrijgen als elektrische onderdeken en als elektrische bovendeken.

Elektrische onderdeken

Een elektrische onderdeken is speciaal bedoeld voor het bed. Leg de deken onder je dekbed en op je hoeslaken om je bed voor te verwarmen. Zet de deken ongeveer 10 tot 30 minuten voordat je gaat slapen aan en geniet van een heerlijk voorverwarmd bed. Schakel de warmtedeken uit als je gaat slapen.

Elektrische bovendeken

Elektrische bovendekens lijken meer op normale dekens. Deze warmtedeken kan je gebruiken als je bijvoorbeeld op de bank zit en je het koud krijgt. De deken wordt direct warm en kan je eenvoudig om je heen slaan zoals een fleece deken.

elektrische-dekens

Hoe werkt een elektrische deken?

Elektrische onder- en bovendekens werken vrijwel op dezelfde manier. In de dekens zijn draden geplaatst die warmte genereren wanneer er stroom doorheen loopt. Bij de meeste soorten wordt de warmte geregeld met een temperatuurregeling of een timer die in verschillende standen kan worden gezet, naargelang je het een beetje of zeer koud hebt.

Elektrische onderdekens en bovendekens verschillen op het gebied van werking en plaatsing. Bij onderdekens komt de warmte van onderaf.

De warmte wordt hierdoor door het matras of de deken vastgehouden. Elektrische onderdekens houden op deze manier meer warmte vast dan elektrische bovendekens. Een elektrische bovendeken gebruik je net als een normale deken en leg je over je heen. Op deze manier houdt dit deken lichaamswarmte en de warmte die gegenereerd wordt vast.

Bovendekens houden echter wel minder warmte vast dan onderdekens, omdat de deken aan één kant wordt blootgesteld aan de koudere omgevingstemperatuur.

Heeft een elektrische deken invloed op mijn slaapkwaliteit?

Dankzij deze oplossing zorg je ervoor dat je bed lekker opgewarmd is voordat je gaat slapen. Het is echter niet verstandig om met de deken te gaan slapen. Dat vermindert namelijk de kwaliteit van je slaap.  Onze slaapcyclus wordt gereguleerd door ons circadiaanse ritme. Dit ritme is gebaseerd op input van je biologische klok en wordt bestuurd via de hersenen.

Het werkt eigenlijk als een soort interne lichaamsklok. Deze lichaamsklok krijgt signalen van een aantal factoren, waaronder blootstelling tot licht, voeding en lichaamsbeweging. Onze lichaamstemperatuur speelt hier ook een belangrijke rol in. De kerntemperatuur van ons lichaam ligt rond de 37 graden Celsius. Om te slapen daalt deze temperatuur.

Naarmate de ochtend nadert, warmt ons lichaam geleidelijk weer op. Onze lichaamstemperatuur speelt hier ook een belangrijke rol in. De kerntemperatuur van ons lichaam ligt rond de 37 graden Celsius.

is-een-elektrisch-deken-goed-of-niet

Tijdens het slapen schommelt deze temperatuur met een paar graden. Onze lichaamstemperatuur blijft tijdens het slapen dalen tot het een dieptepunt bereikt in de vroege ochtend. Naarmate de ochtend vordert, warmt deze temperatuur geleidelijk op. Te warme omgevingstemperaturen tijdens het slapen kunnen dit proces verstoren en vermoeidheid veroorzaken. Warme temperaturen in de kamer zorgen namelijk voor een verhoogde lichaamstemperatuur. Zelfs als je fysiek en mentaal moe bent, kan een te warme temperatuur ervoor zorgen dat je niet in slaap valt. Dit beïnvloedt niet alleen het inslapen, maar ook de slaapkwaliteit. Er is namelijk aangetoond een impact op de diepe slaap. Onze lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur spelen dus een belangrijke rol om ontspannen te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat de beste slaapkamertemperatuur ongeveer 18 graden Celsius is. Dit kan echter per persoon lichtjes verschillen. Mik daarom voor een temperatuur tussen 15 en 20 graden (bron: Sleepfoundation).

Is een elektrische deken veilig?

Hoewel elektrische dekens steeds populairder worden, vragen veel mensen zich af of dit wel veilig is. Veel mensen zijn bang dat de dekens brandgevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om de dekens goed te gebruiken. Daarom moeten ze voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden. Ze zijn gevoelig voor slijtage en dat kan na verloop van tijd tot kortsluiting of brand leiden. Volg daarom de tips van de brandweer om veilig met deze dekens om te gaan:

  • Wil je de elektrische deken opbergen? Vouw hem dan niet op, maar rol de deken op. Vouwen kan de elektrische bedrading beschadigen en zo voor kortsluiting zorgen.
  • Gebruik je de deken niet meer? Haal de stekker dan altijd uit het stopcontact. Als de stekker in het stopcontact blijft, kan dit namelijk leiden tot oververhitting en brand.
  • Elektrische dekens gaan ongeveer 7 jaar mee. Vervang de deken op tijd. Bij oude dekens raakt de bedrading namelijk sneller beschadigd.
  • Plaats een rookmelder in elke kamer waar elektrische dekens gebruikt worden. Mocht het dan toch fout gaan, dan kan je op tijd actie ondernemen.
elektrisch-deken-veiligheid

Wat verbruikt een elektrische deken?

Een elektrische deken gebruiken in plaats van de verwarming aan te zetten: maakt dit echt veel verschil qua kosten? De deken werkt op stroom en dat betekent dat je bespaart op gasverbruik. Hoewel het verbruik van elektrische dekens verschilt, verbruiken deze warmtedekens gemiddeld 50-60 watt per uur (0,05 à 0,06 kWh).

Dit betekent dat als je een warmtedeken in de winter een halfuur voor je gaat slapen aanzet, dit je ongeveer €10,- per jaar kost. Het gebruik van een elektrische deken is dus een stuk goedkoper dan de verwarming.

Conclusie

Elektrische dekens zijn een handig hulpmiddel om onder andere je bed te verwarmen. Doordat het bestaat uit draden, genereert de deken warmte wanneer er stroom doorheen wordt geleid. Hoewel het handig is om je bed te verwarmen, wordt het niet aangeraden om de deken aan te laten tijdens het slapen.

Een te warme kamer- en lichaamstemperatuur hebben namelijk een slechte invloed op onze slaapkwaliteit. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met brandveiligheid. Een elektrische deken kan namelijk, net als alle andere elektrische apparaten, tot kortsluiting en brand leiden.

Volg daarom de besproken tips van de brandweer op. Als je goed rekening houdt met de brandveiligheid en je slaapkwaliteit, kan een elektrische deken zeker een goede manier zijn om te besparen op hoge energiekosten. Deze dekens verbruiken namelijk gemiddeld slechts 0,05 à 0,06 kWh per uur. Een verantwoorde luxe voor de slaper die graag comfortabel in slaap valt.