De laatste jaren, en dan ook nog vooral in Nederland, wordt een boxspring matras doorgaans meegestoffeerd met de boxspring. Daarom wordt er vaak met een matras topper gecombineerd. Het gebruik vergroot het comfort en zorgt voor een langere levensduur van je boxspring. Maar wanneer moet je de topper boxspring vervangen? In deze blog geven we graag extra tips.
Wanneer moet je je boxpring topper vervangen?
Je boxspring topper gaat gemiddeld 3 tot 6 jaar mee. Daarna moet je deze vervangen.
Wanneer je je boxspring topper precies moet vervangen, hangt af van de materialen en kwaliteit. Gemiddeld gaat een boxspring topper of topdekmatras 3 tot 6 jaar mee. Wanneer je tijdig vervangt, kun je nek- en rugpijn mogelijk voorkomen.
Je gebruikt je topper elke nacht gemiddeld zo’n 8 uur. Een versleten topper zorgt voor een slechte lichaamsondersteuning, waardoor je mogelijk sneller rugklachten ervaart. Je slaapt daardoor vaak minder goed door, wordt vaker wakker en op langere termijn kan dat ook leiden tot gezondheidsklachten. Daarnaast is het ook hygiënisch om je matras topper zo nu en dan te vervangen.
Hoe weet je wanneer je topdekmatras op je boxspring moet vervangen?
Misschien weet je niet meer wanneer je je topper hebt aangeschaft. Of je denkt dat je boxspring topper nog wel een paar jaartjes mee kan. Is er een manier om te checken of je boxspring topper nog goed is? Jazeker, hier zijn een aantal tips:
1. Kuilen
De meest duidelijke manier om te zien dat je boxspring topper vervangen moet worden is kuilvorming. Dan is het hoog tijd om je topper te vervangen. Deze biedt namelijk niet meer de juiste ondersteuning, en zal hangen en oncomfortabel liggen. Er is een groot verschil met ‘contourvorming’. Bij dat laatste zijn de schouders -en heupzones licht ingedrukt in je topdekmatras. Dat is normaal. Een kuil herken je als de topper zelfs uren na het ontwaken nog steeds niet in vorm is hersteld.
Zitten er kuilen in je matras? Vervang dan je matras en denk niet dat je met een topper een oplossing hebt om tijd te rekken, want dat is niet zo.
2. Vlekken en nare geuren
Hygiëne is een belangrijke reden om je boxspring topper te vervangen. Als je boxspring topper geel kleurt, veel vlekken heeft, of als deze vreemd of naar ruikt, dan wordt het hoog tijd voor een nieuwe. Verleng de levensduur van je topper door vaak te draaien en te keren. Ook een matrasbeschermer is echt aan te raden.
3. Rug- of nekpijn
Wordt je wakker met lage rugpijn? Het kan zijn dat je boxspringtopper niet meer de juiste ondersteuning geeft. Het vervangen hiervan kan de pijn verlichten of wegnemen.
Hoe kies je een goede boxspring topper
De meeste boxspring bedden die je aanschaft in Nederlandse beddenwinkels hebben een matras topper. Ook in Scandinavische landen worden topdekmatrassen veel gebruikt; Maar hoe kies je een nieuwe boxspring topper als deze aan vervanging toe is? We lijsten enkele tips op, om de juiste topper te kiezen.
- De juiste hardheid: Een topper moet voldoende ondersteuning geven, en dus je lichaam goed ondersteunen. Welke hardheid je kiest, is dus sterk afhankelijk van je lichaamsgewicht. Voor welk gewicht de topper geschikt is, wordt meestal vermeld.
- De materialen: Er zijn een aantal verschillende materialen die worden ingezet bij matrastoppers, zoals polyetherschuim, koudschuim, traagschuim, of latex. Schuimen voelen vaak wat steviger aan, waardoor je gemakkelijk kan bewegen tijdens je slaap. Traagschuim vormt zich naar je lichaam en biedt wat minder bewegingsvrijheid. Sommige mensen ervaren dit materiaal ook als warm. Latex vormt zich gemakkelijk naar je lichaam en geeft een goede ondersteuning aan je lichaam. De materiaalkeuze zal overigens ook een financiële keuze zijn.
- Allergieën: Ben je allergisch, bijvoorbeeld voor huisstofmijt? Kies dan voor een hypoallergene en/of wasbare boxspring topperhoes. Heeft u een latex allergie? Dan is een latex topper uiteraard geen geschikte keuze. Weet wel dat een latex allergie echt niet vaak voorkomt en er altijd een matrashoes omheen zit.
- Het juiste formaat: Het klinkt misschien simpel, maar de fout is snel gemaakt. Zorg altijd dat je het matras goed opmeet en het juiste formaat topper aanschaft! Slaap je op een elektrisch verstelbare bodem? Weet dan dat je best kiest voor 2 aparte toppers of de aanschaf van een split-topper overweegt. Die laatste heeft speciale hoeslakens en beschermers nodig. Hou er rekening mee.
Heeft mijn boxspring een topper nodig?
Is je topper aan vervanging toe? Je vraagt je misschien af: heb ik er wel eentje nodig? Dat hangt af van een aantal factoren. Een topdekmatras is niet echt nodig als je een goed matras hebt. Er zijn heel wat redenen waarom mensen wel graag een topper gebruiken, hier zijn een aantal voordelen van.
- Een topper geeft extra soepel ligcomfort.
- Als je enkel de topper opmaakt is je bed gemakkelijker te verschonen.
- Het beschermt je matras en verlengt de levensduur.
Hoe vaak moet je je topper omdraaien?
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je boxspring topper, dien je deze af en toe om te draaien. Zowel hoofd- naar voeteneind als bovenkant naar onderkant. Maar hoe vaak moet je dit doen?
Draai je topper heel regelmatig, best één keer per maand. Zo voorkom je kuilvorming en slijtage. Je kunt hierdoor langer genieten van je topper.
Wanneer Topper Boxspring vervangen: Conclusie
Een topdekmatras vervangen doe je gemiddeld na ongeveer 3 tot 6 jaar, afhankelijk van de kwaliteit, de dikte en de intensiteit waarmee hij gebruikt wordt. Ook zijn er een aantal dingen waar je aan kunt merken dat je boxspring topper vervangen moet, zoals kuilvorming. Vervang je topper op tijd om rugpijn te voorkomen.
Meest gestelde vragen
Hoe oud mag een topper zijn?
Na 3 tot 6 jaar is een boxspring topper aan vervanging toe. Als een topper te oud is, verliest deze de ondersteuning. Ook is het onhygiënisch.
Waarom topper vervangen?
Een matrastopper dient tijdig vervangen te worden om de juiste ondersteuning te blijven geven aan je lichaam. Na drie tot zes jaar is het tijd voor een nieuwe boxspring topper.
Kan je op een boxspring zonder topper slapen?
De meeste boxsprings zijn voorzien van meegestoffeerde matrassen. Afhankelijk van de afwerking zijn deze meestal niet geschikt om direct op te slapen.