Gemiddeld genomen en afhankelijk van de kwaliteit waarin je hebt geïnvesteerd is een dekbed na 5 tot 10 jaar aan vervanging toe. Wanneer je voor de winter en zomer aparte dekbedden gebruikt kan je de levensduur van beiden uiteraard wel stevig verlengen. Welke aspecten hebben invloed op de levensduur van je dekbed?
Hoe lang kan je een dekbek gebruiken?
Heb je veel of weinig aandacht voor het onderhoud ervan? En welke vulmaterialen zijn er verwerkt in je dekbed? En heb je je slaapkamer goed verlucht? En… ja nog wel wat meer elementen spelen een rol. In deze blog gaan we dieper in op de levensduur van jouw (dons)dekbed.
Hoe weet je of je een nieuw dekbed nodig hebt?
Het uiterlijk en de geur van je beddengoed geeft vaak wel een indicatie:
- Wanneer je het dekbed tegen het licht houdt en je ziet dat de vulling op bepaalde plaatsen weg is. Meestal heb je dat ook tijdens de nacht al gemerkt omdat je het beduidend frisser hebt dan normaal. Je kan uiteraard proberen om het terug gelijkmatig op te schudden, maar als dat geen effect meer heeft, gebruik je dekbed dan als zomervariant of ruim het op.
- Als je dekbed ruikt, sorry stinkt…, ondanks goed verluchten en/of (professioneel) wassen. Azijn bij je wasmiddel voegen schijnt te helpen om onaangename geurtjes te verwijderen. Echter wees er zeer zuinig mee, want azijn kan de vulling van het dekbed snel beschadigen. Ook ammoniak aan de was toevoegen kan helpen, let wel op dat je wasmiddel geen chloorbleekmiddel bevat. Echter er zijn situaties waarbij je dekbed helaas onherroepelijk naar de prullenmand moet worden verwezen: denk aan niet direct verwijderde urine of uitwerpselen van mens of dier, intens ruikend transpiratievocht van overactieve apocriene klieren of de in het dekbed opgenomen lichaamsgeuren wanneer je bepaalde medicatie moet gebruiken. Bepaalde antidepressiva, opioïden of amfetaminen kunnen jammergenoeg deze intense lichaamsgeur veroorzaken.
- Gele vlekken op je dekbed zijn vaak een indicatie van intens transpireren en het afzetten van bacteriën. Wanneer je ondanks alle wasbeurten dit niet weg kan krijgen, wil je misschien gewoon voor het zicht wel een ander dekbed gebruiken.
- Wanneer de stof scheurt verliest het dekbed haar vulling en is het onmogelijk om het nog te gebruiken. Wanneer je een donsdeken kocht kan je de tijk compleet laten vernieuwen bij een slaapspeciaalzaak. Voor alle andere dekbedden geldt dat in de meeste omstandigheden er veel op te lossen met handige handen en naald en draad. Echter als de stof te dun is geworden door ouderdom is het vaak onbegonnen werk en kan je beter vernieuwen.
Hoe vaak vervang je een dekbed?
Als we even aannemen dat je het dekbed goed hebt onderhouden en je (bijna) het hele jaar onder hetzelfde dekbed slaapt, dan zal je merken dat na 5 tot 10 jaar het beste er echt wel af is. Waar zit dan het verschil vraag je jezelf misschien af? Wel in de vulling van je dekbed. We duiken eens dieper in deze materie.
Hoelang gaat een donsdeken of een met veren gevuld dekbed mee?
Donsdekbedden of met veren gevulde dekbedden verliezen na verloop van tijd hun vulkracht en daarmee ook de isolatiekracht.
Een met gans -of eendenveren gevuld dekbed is zwaar en wordt vaak in koudere gebieden gebruikt. De buitenhoes of tijk is vaak zeer dik geweven. Dat moet ook, want de kleine veerpennetjes prikken anders doorheen de stof. Veren zijn ruwer, zwaarder, minder veerkrachtig, minder geschikt voor dekbedden en dus ook goedkoper.
Wanneer je een verendekbed wast is de droogtijd erna zeer belangrijk. Slecht drogen leidt tot onaangename geurtjes en kans op schimmel. Dekbedden gevuld met veren gaan gemiddeld minder lang mee dan donsdekbedden. Na 8 tot 10 jaar is het beste er meestal af.
Een donsdekbed bestaat voor het merendeel uit eenden- of ganzendons in plaats van veertjes. Dons is vele malen lichter en bezit, naargelang de gekozen kwaliteit, een hogere vulkracht. Hoe meer dons, hoe beter. Dit zie je aan de aanduiding van de verhouding, bijvoorbeeld 90% dons. Dan bestaat de vulling voor 90% uit dons en 10% uit veertjes en restmaterialen.
Een 100% donsdekbed heeft ook nog een aandeel restmaterialen, echter zeer minimaal en dat is sinds 2001 strikt geregeld volgens EU-Norm EN 12934. Deze normering verplicht om te informeren over de herkomst, de kleur van de dons, de procentuele verhouding tussen dons en veren en de kwaliteitsklasse. (van klasse I tot V).
Donsdekbedden kan je, naargelang de afwerking van de hoes, gemakkelijk laten reinigen en bijvullen wanneer nodig. Bovenstaande filmpje is een promotiefilm van een professionele firma uit België, die is gespecialiseerd in donsreiniging. We raden aan om iedere vijf jaar je dekbed professioneel te laten onderhouden. In dat geval verleng je de levensduur tot wel 15 jaar en langer.
Dekbedden van natuurhaar, zoals wol, hoe lang kan je ze gebruiken?
Een wollen dekbed heeft een levensduur van 8 tot 15 jaar afhankelijk van kwaliteit, onderhoud en gebruik. Je kunt natuurharen dekbedden kiezen in schapenwol (Texeler of Merino zijn bekende voorbeelden), kameelharen of kasjmier (geitenwol).
Wol bevat lanoline, dat is een vuilafstotende en antibacteriële stof. Wanneer je het dekbed wast verliest het een gedeelte van de lanoline. Was dus enkel wanneer nodig.
Zorg voor een regelmatige en grondige verluchting. Na verloop van tijd zal je dekbed door het gebruik dunner worden. Gooi je natuurharen dekbed dan niet weg, gebruik het als zomerdekbed, dan kan het best nog een ronde mee.
Wat is de levensduur van katoenen dekbedden?
Dekbedden van katoen zijn sterk in het opnemen van vocht. Echter omdat het sneller vocht opneemt dan weer loslaat kan het klam aanvoelen. Daarom is luchten extra belangrijk bij deze dekbedvulling. Katoenen dekbedden kan je goed wassen, echter wees wel voorzichtig want de vulling bestaat meestal uit gekaarde katoen.
Bij het kaarden van de katoen worden onzuiverheden verwijderd en worden de vezels uitgelijnd. Dankzij de stiknaden in de tijk blijven deze vezels goed op hun plaats echter bij het wassen kan dit loskomen. Kies dus een zacht programma aan lage snelheid en laat na het centrifugeren het dekbed hangend of liggend uitdrogen. Vaak zijn deze dekbedden na 4 tot 5 jaar aan vervanging toe.
Hoe lang gaan dekbedden van zijde mee?
Zijderupsen worden gekweekt en de larven worden zeer goed verzorgd en gevoed met zeer specifiek voedsel, namelijk de bladeren van de Moerbeibomen. Ze volgroeien echter nooit tot een mot, want om lange zijdevezels te hebben worden de cocons gekookt. Een proces dat de zijderups niet overleeft.
Na het verzamelen van deze cocons wordt de zijde afgehaspeld en samengevoegd tot een zijdedraad. Een dekbed gevuld met zijde voelt heel zacht aan. De stof is anti-allergisch en veroorzaakt ook nauwelijks irritaties op de huid. De vulling is zeer sterk in warmteregulering.
Mits goede zorgen kan je een zijden dekbed best lang gebruiken. Kies daarom voor handwas of stomen, vermijd hard wringen en draaien en laat bij voorkeur plat drogen en gebruik altijd een mild wasmiddel voor delicate stoffen. Zo gaat dit dekbed gemakkelijk 10 jaar en langer mee.
Hoe lang gaat een synthetisch dekbed mee?
Een synthetisch dekbed gaat 5 tot 10 jaar mee. Een klein woordje uitleg, want wanneer een product gemaakt is van synthetische grondstoffen bedoelen we de vulling, dus de vezels, industrieel door de mens gemaakt worden.
De grondstoffen zijn meestal niet natuurlijk, denk bijvoorbeeld aan aardolie of aardgasderivaten. Echter soms komen ze wel degelijk uit de natuur, denk aan houtpulp. Het doel van deze synthetische stoffen en vullingen is om natuurlijke stoffen na te bootsen of te verbeteren. Vaak zijn deze dekbedden goedkoper omdat er massaal wordt geproduceerd.
De levensduur van synthetische dekbedden is echt sterk verbonden met de kwaliteit. Want ondanks een vezel op zich wel duurzaam kan zijn heeft het gebruik wel degelijk een grote impact. Niet iedere synthetische vezel gaat goed om met transpiratie of warmteregulatie. Wanneer een dekbedstof en vulling meer geschikt zijn voor de persoon die er onder slaapt zal ook de levensduur toenemen.
Wat doe je dan met je oude dekbed? – Afvalscheiding
Wanneer het tijd is voor een nieuw dekbed, wat doe je dan met je oude? Bedenk even waarom je het wil opruimen. Is het dekbed niet meer zo warm dan toen je het kocht? Denk er dan over om het als een zomerdekbed in te zetten. Heb je daar geen zin in en ziet het dekbed er verder nog prima uit? Overweeg dan om het te schenken aan een kringloopwinkel of gebruik een textielcontainer om het het in te leveren. Het is belangrijk om een kringloopwinkel vooraf te contacteren om te bekijken of ze het willen aannemen.
Wanneer een dekbed echt bij het afval beland dan hoort het in principe thuis bij het restafval. Er is een uitzondering, namelijk donsdekbedden. Er zijn initiatieven die dons recyclen zoals bijvoorbeeld donsretour in Nederland
De laatste jaren zijn heel wat fabrikanten van dekbedden steeds bewuster bezig met het inzamelen van alle types van dekbedden, met als doel om gericht te kunnen recyclen. Het is in dat geval belangrijk om de instructies van de producent goed te volgen en vooral het dekbed in de juiste omstandigheden en vooral droog aan te bieden.
Veelgestelde vragen
Slijten donzen dekbedden sneller?
Nee, donzen dekbedden slijten niet sneller. Omdat je donsdekbedden meestal professioneel kan laten reinigen (best om de 5 jaar), gaat het dekbed zelfs langer mee dan gemiddeld.
Hoe lang gaat een dekbedovertrek mee?
Dat is sterk afhankelijk van de kwaliteit en samenstelling. Uiteraard was je een overtrek regelmatig en daardoor zal het ook sneller slijtage vertonen. Meestal zie je dat ook eerder op het hoofdkussen. Vandaar dat je mag aannemen dat een kussensloop na een jaar of drie best wordt vervangen. Een overtrek is na een jaar of vijf gemiddeld aan vervanging toe.
Waarom is mijn dekbed plat geworden?
Meestal is de binnenkant van je tijk vuil geworden en is er meer beschadigde dons aanwezig in je vulling. Hierdoor komt je dons niet mooi en krachtig gevuld in de tijk. Of het dekbed wordt slecht geschud en altijd aan dezelfde kant beslapen. In dat geval verschuift de dons en krijg je ook open, platte stroken.
Hoe lang gaat een dekbed mee – Conclusie
Gemiddeld gaat een dekbed zo’n jaar of 10 mee. Het is sterk afhankelijk van de gekozen vulmaterialen en tijk. Wanneer het dekbed past bij jouw kenmerken met betrekking tot transpiratie, vochtregulatie en warmtegevoel als slaper zal het vaak langer meegaan. Ook hoe je het dekbed onderhoud is onlosmakelijk verbonden met de vraag hoelang een dekbed gebruikt kan worden.