Smartwatches of slimme horloges worden ook wel wearables genoemd. Ze zijn steeds meer de norm bij personen die zich bezighouden met hun gezondheid. Het zijn apparaten die je om je pols draagt, waardoor je door verschillende sensoren wordt gecheckt en je via bijvoorbeeld je telefoon allerlei gezondheidsupdates krijgt. Maar is het ook echt goed voor je gezondheid of je slaap? In deze blog geven we het antwoord.
Wat kan een smartwatch?
Wat je allemaal kunt met een smartwatch, hangt af van je budget. Sommige zijn eenvoudige stappentellers, terwijl andere smartwatches alle mogelijke functies bevatten. In het algemeen kun je zaken bijhouden zoals je hartslag, het monitoren van fysieke activiteiten en natuurlijk het bijhouden van je slaap.
We beginnen meteen met een disclaimer, want niet iedereen begrijpt de informatie die een smartwatch je geeft. Het is dan ook mogelijk dat je geobsedeerd raakt door de resultaten. Dit betekent natuurlijk niet dat je een smartwatch niet kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren.
Zo stelt een nieuwe studie van de Cardiovascular Data Science lab in Yale dat er een groep mensen bestaat die enorme baat heeft bij een smartwatch, maar deze juist niet gebruikt. Later meer hierover.
Kan een smartwatch zorgen voor een betere slaap?
De meeste smartwatches kunnen ook je slaapritme bijhouden, mits je de smartwatch natuurlijk ’s nachts draagt. De watch kan namelijk meten wanneer je diep in slaap bent, of juist licht. Ook kan het horloge detecteren of je wakker bent geworden en natuurlijk hoelang je slaapt.
Al deze data zijn leuk om te zien en kunnen uiteraard helpen met de diagnose van slechte slaap. Echter kun je je ook blind staren op de cijfertjes en grafiekjes, terwijl je slaap misschien prima is.
Iedereen heeft een eigen behoefte aan slaap. Een smartwatch kan je vertellen of je te veel of te weinig slaapt, maar dit kan per persoon verschillen. Zo maakt het bijvoorbeeld veel uit welke leeftijd je hebt. Je lichamelijke gesteldheid en ook je mentale gezondheid kunnen een rol spelen.
Staar jezelf dus niet blind op de slaapdata van een smartwatch. Het kan een zeer handige tool zijn om je slaap inzichtelijker te maken, maar zorg dat je realistisch blijft over de resultaten en je verwachtingen. Ook heeft het smartwatchbandje impact op de precisie van de hartslagmeting. Houd er rekening mee dat de data niet altijd honderd procent accuraat zijn.
Waarom gebruiken ongezonde mensen geen slimme horloges?
De redenen zijn mogelijk te vinden bij de leeftijd, de opleiding en het inkomen van mensen met een risico op hart- en vaatziekten. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de American Heart Association’s Scientific Sessions 2022 conferentie in Chicago.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Lovedeep Dhingra en collega’s. Ze analyseerden de gezondheidsinformatie van 9.303 volwassenen in de VS die reageerden op een enquête in 2019-2020. Deze was gericht op deelnemers met hart- en vaatziekten, of deelnemers die risico liepen op hart- en vaatziekten, zoals mensen met een hoge bloeddruk, diabetes type 2, obesitas of rokers.
Er werd gekeken naar het gebruik onder patiënten van verschillende leeftijdsgroepen, geslacht, opleiding, inkomensniveaus en diverse raciale en etnische groepen. Uit de analyse bleek dat mensen met een risico op hart- en vaatziekten minder geneigd waren om draagbare apparaten te gebruiken.
Wie gebruikt ze wel?
Naar schatting 3,6 miljoen mensen met hart- en vaatziekten en 34,4 miljoen mensen met een risico op hart- en vaatziekten in de VS gebruiken wearables. Dat komt neer op slechts 18% van alle mensen met hart- en vaatziekten en 26% van alle mensen met een risico op hart- en vaatziekten.
Ter vergelijking: 29% van de totale volwassen bevolking van de VS gebruikt wearables. Slechts 12% van de mensen met hart- en vaatziekten ouder dan 65 jaar gebruikt wearables, hoewel naar schatting de helft van alle mensen met hart- en vaatziekten ouder is dan 65 jaar.
Ter vergelijking: 17% van de mensen met een hart- en vaatziekte in de leeftijd van 50 tot 64 jaar gaf aan wearables te gebruiken, en 33% van de mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot 49 jaar met een gediagnosticeerde hart- en vaatziekte gebruikt wearables.
Terwijl 22% van alle mensen met een risico op hartaandoeningen 65 jaar of ouder zijn, gebruikt slechts 14% van de oudere patiënten met een risico op hartaandoeningen wearables.
Mensen met hart- en vaatziekten met een jaarlijks huishoudinkomen van 50.000 dollar of meer gebruiken vier keer vaker wearables dan mensen met een jaarlijks huishoudinkomen van minder dan 20.000 dollar.
Hogere opleidingen, zoals een universitair diploma (post-baccalaureaatsdiploma) werden in verband gebracht met een 3,6 maal hoger gebruik van wearables dan mensen met een lager opleidingsniveau.
Meer dan 80% van de mensen met een risico op hart- en vaatziekten antwoordde dat zij bereid zouden zijn de gezondheidsinformatie van hun wearable-apparaat te delen om hun gezondheidszorg te verbeteren.
De verschillen in bereidheid om gezondheidsgegevens te delen tussen verschillende demografische subgroepen waren gering (leeftijdsgroep, geslacht, ras en etniciteit, opleidingsniveau en huishoudinkomen).
Conclusie
“We waren verrast dat mensen met hart- en vaatziekten aanzienlijk minder geneigd waren om wearables te gebruiken dan mensen zonder hart- en vaatziekten. Dit suggereert dat degenen die waarschijnlijk het meeste baat hebben bij deze technologieën, ze minder snel lijken te gebruiken”, zegt Dhingra.
“We moeten ervoor zorgen dat wearables de mensen bereiken die ze het meest nodig hebben, door gelijke toegang te verbeteren en wearables te promoten als gezondheidsapparaten om de gezondheid te verbeteren en gezondheidsverschillen te verminderen.”
Meestgestelde vragen
Hoe gezond is een smartwatch?
Hoe gezond een smartwatch is, hangt compleet af van hoe je deze gebruikt. Je kunt er veel data uit halen over je activiteiten en sport. Ook kun je je inzichten over je slaap verbeteren met een smartwatch.
Is het dragen van een smartwatch ongezond?
Het dragen van een smartwatch is bedoeld om je gezondheid in te zien en mogelijk te verbeteren. Echter kun je je ook laten misleiden door de data, of hierdoor geobsedeerd raken. Laat je dus niet te veel leiden door alle cijfers en grafieken.
Hoe betrouwbaar is de slaapmonitor van een smartwatch?
Hoe accuraat de data van je slaap zijn, hangt af van de smartwatch. Sommige modellen zijn hier beter in dan andere. De prijs is hier natuurlijk ook een factor. Zorg ervoor dat je smartwatch goed in contact staat met je huid.