Een goed bed vinden wij bij MindTheBed natuurlijk een belangrijke pilaar van een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk om duurzaam om te gaan met je bed en dus ook met je matras. Een matrasbeschermer kan onder je matras gebruikt worden, dus tussen je bedbodem en je matras, maar ook over je matras getrokken worden, zoals een hoeslaken.
In deze blog staan we stil bij het nut van een matrasbeschermer en welke materialen je kan kiezen. En we geven graag tips zodat jij precies weet welke beschermer je nodig hebt.
Wat is een matrasbeschermer?
Wij bedoelen met een matrasbeschermer de beschermlaag die je tussen het matras en hoeslaken legt. Het doel hiervan is om de levensduur van je matras te verlengen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Een voorbeeld van een matrasbeschermer is een molton. Molton is de benaming voor de manier waarop de stof van matrasbeschermers wordt gemaakt. Deze is namelijk ruwer en dikker dan bijvoorbeeld een hoeslaken. Het is puur bedoeld voor de bescherming van je matras en niet om direct op te slapen. Je hoeft de beschermer niet elke keer te wassen wanneer je het bed met fris bedtextiel opmaakt.
Heb ik een matrasbeschermer echt nodig?
Een matras is een grote investering en is cruciaal voor je slaapcomfort. Het is daarom ook belangrijk om de eigenschappen van je matras zo goed mogelijk in stand te houden. We raden je dan ook altijd aan om een matrasbeschermer aan te schaffen, zodat je matras langer meegaat.
Natuurlijk is een keertje zonder beschermer slapen geen ramp. De matrastijk (of matrashoes) en je hoeslaken zijn namelijk ook gemaakt om slijtage die optreedt bij langdurig gebruik te verminderen. En het gaat niet alleen om de fysieke beschermer want uiteraard gaat je matras langer mee door het goed te verluchten en af en toe om te draaien.
Wordt het matras gebruikt door kleine kinderen of slapers die bedplassen? Dan is een waterdichte beschermer noodzakelijk. Urine bevat namelijk bijtende bestanddelen die je matras echt kunnen beschadigen en de levensduur ervan serieus inkorten. Er zijn heel wat varianten op de markt die je niet het gevoel geven op een plastic zak te liggen. Ook mensen die bijvoorbeeld een kamer of huis verhuren gebruiken meestal waterdichte varianten. Een ongelukje is zo gebeurd, bijvoorbeeld morsen met een drankje.
Heb je het snel warm en word je vaak wakker met een pyjama of nachtkleed dat vochtig is van het zweet? Kijk dan eens of je best voor een natuurlijk materiaal kan kiezen zoals bamboe of lyocell. Beschermers die gemaakt worden uit deze vezels, zijn licht en krachtig vochtregulerend, waardoor je vaak veel minder last hebt van overmatig zweten. Ook natuurharen beschermers zoals wol doen dit uitstekend. Wol werkt tegelijk ook goed isolerend, dus als je warmte zoekt maar toch niet overmatig wil zweten, dan is dit een goede keuze. Ook synthetische varianten, vaak in polyester, kunnen dankzij een soort mesh zeer sterk ventilerend en vochtregulerend werken. Bijvoorbeeld het merk SmartSleeve® is hiervoor gekend.
Ben je allergisch? Dan bestaan er verschillende oplossingen. Ofwel ga je voor een beschermer die bestand is tegen kookwas. Want vanaf 60°C worden de huisstofmijten niet alleen weggespoeld, maar ook gedood. Of je kiest voor een beschermer die voorzien is van een extra bescherming. Aegis of Bi-Ome bijvoorbeeld creëren een oppervlak dat hoogst ongeschikt is voor mijten en hun allergenen, waardoor ze verhuizen en je niet meer lastig vallen. Ook ProBiotica (bijv. Purotex, Sensity, enz.) zorgt hiervoor met behulp van een ingenieuze werking voor een omgeving waarin de huisstofmijt niet gedijt. ProBiotica maakt daarenboven de slaapomgeving ook droger, een extra feature!
Als je slaapt met een topdekmatras of topper, dan volstaat het om het hoeslaken en je matrasbeschermer enkel rond de topper te bevestigen. Er zijn modellen verkrijgbaar die rekening houden met de hoekhoogte. Als een beschermer compleet rondom voorzien is van elastiek die krachtig aantrekt, dan is de hoekhoogte wat minder belangrijk. Je beschermer wordt dan gewoon dieper onder je topper getrokken.
Wat is het nut van een matrasbeschermer?
Een goed en kwalitatief exemplaar stelt de levensduur van je matras centraal, zonder een al te grote impact op je slaapcomfort. Soms kunnen extra functies die aan een beschermer worden toegevoegd, het comfort van je matras en je slaap zelfs versterken.
3 belangrijke redenen waarom je een matrasbeschermer nodig hebt:
- Bescherming van je matras: Het is hygiënisch omdat je matras wordt beschermd tegen vlekken, vocht, huisstofmijt en andere ongewenste stoffen. Dit kan de slijtage van je matras vertragen en dus de levensduur van je matras verlengen.
- Verhoging van het slaapcomfort: Een matrasbeschermer kan het slaapcomfort verhogen door je matras zachter of harder te maken. In speciale gevallen kan een beschermer ook een tweede functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een waterdichte variant, waardoor kinderen en mensen met incontinentieproblemen die soms een ongelukje hebben, gerust slapen. Als je allergisch bent, bestaan er exemplaren die de verspreiding van de huisstofmijt tegengaan.
- Minder vaak wassen van het beddengoed: Het wordt iets gemakkelijker om je bed op te maken. Je hoeft alleen het hoeslaken te wassen, in plaats van altijd het hele beddengoed. En ook je matrashoes hoeft niet noodzakelijk ieder jaar in de was.
Hoe kies ik een matrasbeschermer?
Nu je weet dat je matras langer meegaat als je een matrasbeschermer gebruikt, vraag je je waarschijnlijk af welke de beste voor jou is? Het antwoord is redelijk genuanceerd want er is gewoonweg te veel aanbod om zomaar de beste voor jou te benoemen. Stel jezelf enkele vragen en je krijgt veel meer inzicht in wat je best kiest.
- Wat is de maat van mijn matras? Matrasbeschermers worden verkocht in verschillende maten, dus het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor je matras. Je kunt de maat van je matras vinden op het label van je matras. Vaak worden er elastieken rondom de beschermer geplaatst zodat ze voor meerdere maten geschikt zijn.
Let op de hoekhoogte van je matras. Standaardhoogtes variëren tussen 30 en 35 cm.
Let op de lengtemaat van je matras. Is je matras langer dan de standaardmaat van 200 cm? Dan is de hoekhoogte extra belangrijk. Je wil niet dat je beschermer ‘losschiet’ tijdens de nacht.
- Welk materiaal wil je? Beschikbaar in verscheidene materialen, zoals katoen, polyester, latex, lyocell en bamboe. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen: De typische molton is meestal van geruwd katoen gemaakt en kan daardoor ook wat meer vocht opnemen. Polyester en Lyocell kunnen iets gemakkelijker waterdicht worden gecoat. Beide zijn duurzaam, maar polyester is uiteraard synthetisch en Lyocell is een vezel van natuurlijke oorsprong.
- Wat is mijn budget? Beschermers variëren in prijs van een slechts enkele tot honderden euro’s. Het is belangrijk dat je een budget bepaalt en nadenkt over de functionaliteiten die je verwacht voordat je begint met winkelen, zodat je niet te veel uitgeeft. Stem je budget ook een beetje af op de waarde van je matras.
- Welke functies zijn belangrijk voor mij? Sommige matrasbeschermers hebben extra functies, zoals een ademend materiaal, een waterdichte laag of een antiallergische behandeling. Denk na over welke functies voor jou belangrijk zijn en zoek naar een matrasbeschermer die deze functies heeft.
Soorten matrasbeschermers | Functie |
Molton | Standaard bescherming tegen vocht en vuil |
Antiallergisch | Beschermen tegen vorming van huisstofmijt of vermijden van impact |
Waterdicht | Tegen bedplassen of overmatig zweten |
Ventilerend / Ademend | Focus op ventilatie en verluchting. (bijv. polyester, mesh, wol, bamboe of Lyocell) |
Natuurlijk | Natuurlijke materialen die vaak sterk vochtregulerend zijn (bijv. wolsoorten, bamboe of Lyocell) |
Jute-vilt of latex noppen | Onderkant van het matras beschermen tegen frictie |
Conclusie
Een matrasbeschermer is een extra laag tussen je matras en beddengoed. Hij is speciaal ontworpen om de levensduur van je matras te verlengen. Het wordt aangeraden om er één aan te schaffen, zodat je matras langer meegaat. Ook als je snel zweet of allergisch bent voor huisstofmijt, kan een matrasbeschermer een goede investering zijn.
Onthoud deze tips om een gegronde keuze te maken:
- Kies een maat die past bij je matras.
- Overweeg het materiaal van de matrasbeschermer. Sommige materialen, zoals katoen, zijn ademend en reguleren vocht goed. Andere materialen, zoals polyester, zijn waterdicht en beschermen je matras tegen lekkages.
- Let op de afwerking van de matrasbeschermer. Sommige matrasbeschermers zijn voorzien van een elastische rand die ervoor zorgt dat de matrasbeschermer goed blijft zitten
Meestgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer?
Met een ‘molton’ wordt meestal een matrasbeschermer bedoeld. Het is gewoon een variant ervan. Molton verwijst naar geruwd materiaal (vergelijkbaar met badstof) waarvan matrasbeschermers over het algemeen worden gemaakt.
Hoe matras beschermen tegen bedplassen?
Een matras kan door bedplassen beschadigd raken. Je kunt je matras beschermen met een matrasbeschermer die waterdicht is. Zo bescherm je je matras en behoud je het comfort van je matras.
Wat moet eerst: molton of hoeslaken?
Je beschermer gaat altijd eerst om je matras, daarna komt het hoeslaken. Het molton is bedoeld om je matras te beschermen.