Elektrische deken

Maak van je vakantie een rustvakantie!

11 okt, 2023
Peter Willekens

Dit jaar een echte vakantie?

Een echte vakantie, eentje waar je ontspannen van terugkomt. Een vakantie waar je even al je zorgen kan loslaten en kan ontspannen. Dat klinkt toch goed, nee? Zo’n rustvakantie vraagt voorbereiding. Dat komt niet zomaar. Er zijn een aantal parameters die juist moeten staan. Laten we eens een paar van die parameters bekijken.

Verantwoordelijkheid overdragen

Laat iemand voor jou de dringende gevallen opvangen tijdens je verlof. Zo moet jij je daar alvast geen zorgen over maken. En als iedereen in een organisatie dit doet voor iemand die in verlof gaat, dan is het ook een eerlijk systeem. Dit wil niet zeggen dat de persoon die voor je invalt jou zomaar vervangt. Het wil vooral zeggen dat die persoon in een noodgeval op zoek gaat naar de mensen die iets kunnen doen. Laat het ook duidelijk zijn dat je tijdens je afwezigheid hierover niet gecontacteerd kan worden. Het is mezelf ook al overkomen. Tijdens elk verlof stond mijn telefoon roodgloeiend. Toen dat ook gebeurde tijdens mijn zomerverlof, heb ik ingegrepen. Dat was de druppel in de emmer te veel. En kijk, met wat duidelijke communicatie werd mijn volgende verlof plots een stuk rustiger. Weet dat mensen die je tijdens je verlof bellen dat vaak doen uit onzekerheid. Het gaat namelijk over jouw taken. Zij zijn daar niet zo vertrouwd mee, en hebben dus heel snel vragen. Door de vraagsteller zelf te laten nadenken over een oplossing, is het probleem vaak al opgelost. Het telefoontje is niet meer nodig. Je kan geen echte vakantie hebben als je telefoon meermaals per week, of zelfs per dag, overgaat voor werkgerelateerde zaken.

Vakantie is echt afwezig zijn

Als je op vakantie gaat kan je in je mail instellen dat er een automatisch bericht gaat naar elke ontvangen mail (out of office, red.) De inhoud van dat automatisch antwoord is erg belangrijk. Je wil hierin aangeven dat je afwezig bent, dat je de mails ontvangen in die periode NIET zal lezen. Dat mensen je NA deze periode weer kunnen contacteren om het onderwerp te bespreken. Dit is echter voor veel mensen al een brug te ver. De mails niet lezen die tijdens mijn verlof zijn toegekomen? Dat kan ik toch niet maken? Wel, als je dat duidelijk in je afwezigheidsbericht hebt staan, dan weten je contacten dat al. Het voordeel is dan dat je na je verlof niet eerst drie dagen mails moet doorworstelen. Als er iets is dat je vakantiegevoel bij terugkeer heel snel kan doen verdwijnen is het wel bedolven worden onder werk. Durf jij het aan om de mails die tijdens je vakantie zijn toegekomen te verwijderen zonder ze te lezen?

Plan je terugkeer na je vakantie

Vakantie is een manier om de werk-privébalans te herstellen, zeker nadat deze gedurende het werkjaar is doorgeslagen naar werk. Bijzonder in deze periode waarin we duidelijk meer thuiswerken. Het laatste wat je wil is dat die balans op de eerste werkdag na je vakantie weer helemaal omslaat. Je wil dat ontspannen gevoel zo lang mogelijk vasthouden. Daarom is het belangrijk om ook je terugkomst te plannen. Dat wil zeggen: je agenda vrijhouden, blokkeren voor jezelf en zelf inplannen wat je nodig hebt. Je zal merken dat er dingen zijn die je aandacht nodig hebben. Er zullen ook zaken zijn die je aandacht vragen, maar niet nodig hebben. Dat onderscheid wil je zelf maken. Daarom is het belangrijk dat je zelf de mensen contacteert die je nodig hebt om de prioriteiten aan te pakken. De rest komt er wel weer langzaam bij. De eerste week is het belangrijk je te focussen op die belangrijkste projecten. De rest van de tijd heb je nodig om je achterstand na je vakantie op te halen. Zo blijft de werkdruk redelijk en zindert de vakantie nog even na.

POST-vakantie uitjes

Tijdens je vakantie heb je dingen gedaan die je anders niet doet. En ik ben er redelijk zeker van dat daar dingen bij zijn, die je wel meer zou willen doen. Dat wil niet zeggen dat je moet wachten tot je volgende vakantie. Waarom niet de komende weekends wat inplannen? Het is dan geen volledige vakantie, dat is waar. Maar dat vakantiegevoel kan zo wel veel langer blijven doorgaan. En als je die activiteiten ook de weekends VOOR je vakantie doet, dan lijkt het plots of je hebt een heel lange zomer gehad. Het maakt niet uit wat die activiteiten zijn. Met vrienden een terras gaan doen, samen gaan wandelen of fietsen, naar de kust gaan … Er zijn zoveel mogelijkheden als er mensen zijn waarschijnlijk. Het belangrijkste is dat je vakantie niet alleen die weken in de zomer zijn. Het is echt mogelijk om dat te verlengen. Vaak worden we echter ingenomen door de waan van de dag en komt het er niet van. Dat is het moment dat die werk-privébalans weer volledig uit evenwicht raakt. Echt vakantie, graag, 365 dagen per jaar als het kan.

Wat doe jij om optimaal van je vakantie te genieten?

Deze bijdrage werd geschreven door Peter Willekens. Peter is de bezieler en drijvende kracht achter KMO Booster en schrijver van productiviteitsboeken zoals ‘Architect van je Tijd’. Check zeker zijn website peter-willekens.be!