In deze blog lees je wat je kunt doen aan bedplassen als kind of volwassene. We zetten de feiten en fabels over bedplassen op een rijtje voor je.
Wat is bedplassen eigenlijk?
Bedplassen wordt met een medische term benoemd als nycturie of nocturia en is een veelvoorkomende slaapstoornis bij kinderen en volwassenen. Het is niet alleen heel vervelend, maar leidt ook vaak tot sociale angst en slaapproblemen. Gelukkig zijn er intussen al heel wat manieren om bedplassen te behandelen.
Wat zijn de oorzaken van bedplassen bij volwassenen?
Bedplassen komt vooral voor bij (jonge) kinderen en zeer beperkt ook bij volwassenen, en meer bij mannen dan bij vrouwen. Het is verschillend van incontinentie omdat bedplassers nergens last van hebben als ze overdag wakker zijn.
In het verleden werd gedacht dat er psychische oorzaken aan de grondslag van het probleem lagen. Intussen is de medische wetenschap geëvolueerd en weten we dat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor bedplassen als volwassene.
Een van de mogelijke oorzaken van bedplassen bij volwassenen is een overactieve blaas. In dat geval kan de blaas onverwachts en ongecontroleerd samentrekken en wordt onbedoeld urine uitgescheiden. Ook een urineweginfectie kan de blaas irriteren en een grotere drang tot plassen veroorzaken, ook tijdens de slaap.
Specifiek bij mannen kan een vergrote prostaat leiden tot bedplassen. En ook neurologische aandoeningen zoals MS en Parkinson kunnen het vermogen om de blaas te controleren beïnvloeden en dus leiden tot bedplassen. Ook mensen die geconfronteerd worden met slaapapneu, melden deze bijkomende klacht.
Wat kan ik doen bij bedplassen?
Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden voor bedplassen. Nycturie als oorzaak van een onderliggende ziekte verdwijnt meestal als ook de onderliggende ziekte behandeld wordt. Uiteraard raadpleeg je altijd een arts of gespecialiseerd uroloog om het probleem uitvoerig te bespreken en te onderzoeken.
Maar wat zijn de beste manieren om bedplassen te behandelen? We sommen ze even voor je op:
- Oefeningen in blaascontrole: Oefeningen gericht op het controleren van de blaas, zoals het ophouden van urine tijdens het plassen, kunnen helpen bij het verminderen van bedplassen.
- Aanpassingen in het drinkpatroon: Het klinkt voor de hand liggend, maar minder drinken voor het slapengaan kan helpen.
- Gebruik van een plaswekker: Mits goede begeleiding kan een plaswekker soelaas bieden. Artsen raden aan om deze methode niet langer dan 4 maanden te gebruiken en drukken echt op het belang van begeleiding. Want bij fout gebruik bestaat het risico dat bedplassen net wordt aangeleerd. En dat is niet gewenst. Er bestaan ook varianten met een trilfunctie voor doven en slechthorenden.
- Raadpleeg een arts: Een arts kan je helpen door medicatie voor te schrijven die de blaas ontspant en de plasfrequentie vermindert.
Slaapapneu en bedplassen
Als bedplassen voorkomt tijdens slaapapneu, zal de behandeling van de slaapapneu de klacht vaak oplossen. Het dragen van een CPAP masker of het nemen van aangepaste medicatie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van slaapapneu en dus ook van bedplassen.
Neem altijd contact op met je huisarts of uroloog bij bedplassen en laat je helpen. En ook via deze, weliswaar wat verouderde maar relevante, Nederlandse website kom je meer te weten over bedplassen en de behandelmethoden ervan.
Oplossing voor bedplassen bij kind?
Meestal gaat het bedplassen vanzelf weer over. Het straffen van kinderen die bedplassen, maakt het in de meeste gevallen erger. Je kunt het bedplassen verminderen door je kind voor het slapengaan te laten plassen. Vermijd het gebruik van luiers voor kinderen die bedplassen.
Is bedplassen erg?
Bedplassen is in principe ongevaarlijk, maar wel een erg vervelend probleem. Bedplassen is voornamelijk een probleem bij jonge kinderen. Meestal neemt het bedplassen vanzelf af met de leeftijd.
Ook als volwassene kun je last krijgen van bedplassen. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Ook al is het bedplassen ongevaarlijk, het kan duiden op een ziekte of kwaal die je aandacht vereist. Raadpleeg daarom een arts als je last krijgt van regulier bedplassen.
Conclusie
Bedplassen is vooral een probleem bij jongere kinderen. Het is ongevaarlijk, maar erg vervelend. Meestal neemt het bedplassen af met de leeftijd, maar ook volwassenen kunnen aan bedplassen lijden. Dit kan een teken zijn dat er een ziekte in het lichaam is.
Meestgestelde vragen
Wat zijn de oorzaken van bedplassen?
Bedplassen bij jonge kinderen is heel normaal en gaat vanzelf weer weg. Onder volwassenen kunnen er verschillende oorzaken zijn, zoals een infectie of andere aandoeningen.
Tot welke leeftijd is bedplassen normaal?
Bedplassen komt vaak voor bij jonge kinderen, vooral bij kinderen van 5 tot 6 jaar oud. Op deze leeftijd plast ongeveer 15% in bed. Het bedplassen verdwijnt vanzelf weer.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind zonder luier slapen?
Je kind kan in de meeste gevallen ‘s nachts zonder luier slapen, als het overdag zindelijk is. Bij kinderen ouder dan vijf jaar die bedplassen, is het dragen van een luier af te raden.