Elektrische deken

Mag je een matras oprollen?

2 okt, 2024
Jürgen Swinnen

Een goede vraag! Maar uiteraard speelt context een rol. De vraag ‘Mag je een matras oprollen’ is erg breed. Bedoel je het kortstondig oprollen of plooien voor een verhuis? Of wil je hem langdurig opbergen? Overweeg je om een nieuwe matras te kopen die opgerold bij je wordt geleverd en vraag je je af of dat kwaad kan? We duiken in alle mogelijke vragen en maken je graag weer wat wijzer!

Hoe kan je jouw matras veilig opslaan?

Je mag een matras niet oprollen of plooien om (tijdelijk) op te slaan. Ook is het niet verstandig om een matras rechtop of zijwaarts te plaatsen. Leg een matras met grote voorkeur altijd plat neer om de kwaliteit te waarborgen. Zorg er ook voor dat er geen zware voorwerpen op de matras worden gelegd. Deze drukken in en veroorzaken scheuren of vervormingen.

Hoe kan je een matras vervoeren?

De beste manier om een matras te vervoeren is door hem plat neer te leggen. Bij het vervoeren van meerdere matrassen kan je ze op elkaar stapelen om ruimte te besparen. Het zwaarste matras ligt onderaan en het lichtste vanboven.

Wanneer je een veren-, schuim- of latexmatras wil vervoeren naar je nieuwe adres, dan is het perfect mogelijk om deze tijdelijk en kort op te rollen of te plooien. Wees wel voorzichtig want het oprollen van een matras kan ernstige schade aan de vulling veroorzaken. Afhankelijk van de vulling in het matras kan het uiteindelijk scheuren, breken of vervormingen in de vering veroorzaken.

Matrassen met een stalen band rondom de veren kan je nauwelijks plooien. Probeer dat dus niet! Jammer, maar deze vervoer je best als één geheel zonder te veel plooi- of rolwerk. Gebruik een gespecialiseerde firma of minstens het juiste vervoer!

Hoelang mag een opgerolde matras opgerold blijven na aankoop?

Steeds vaker duiken er matrassen op die gerold in een doos worden toegestuurd. Producenten en winkels vinden dit gemakkelijk omdat ze minder opslagruimte nodig hebben en meer matrassen op één vracht kunnen meenemen. En ook voor jou is het best fijn om de matras meteen mee te nemen in de auto zonder gedoe.

Deze matrassen zijn gemaakt om een tijdje opgerold te zijn. Afhankelijk van de kwaliteit gaat het goed tot maximaal 6 à 12 maanden na productie. De snelheid waarmee je matras later zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt, is verbonden met de kwaliteit van de opbouw van de matras en met de duurtijd dat het matras opgerold is geweest. Hoe langer hij opgerold is geweest, hoe langer je wacht vooraleer de matras zijn oorspronkelijke vorm weer krijgt.

Past een opgerold matras in een auto?

Een opgerold matras in een doos is meestal maximaal 45 cm x 45 cm x 185 cm (2 personen) en kan dus veel gemakkelijker in een auto worden vervoerd.

Een niet opgerold matras past meestal alleen in aangepaste bedrijfswagens of SUV’s met inklapbare achterstoelen, in kleine busjes of in een stationwagen. Aan de achterzijde mag de lading 1 meter uitsteken. Als je de lading dus veilig vastmaakt, mag je de matras ook met een geopende achterklep vervoeren!

Is het erg om een matras in een doos te laten zitten?

Langdurige compressie van een matras heeft een invloed op het terug in vorm komen van de matras. Kortom, het zal langer duren en wanneer je matras te lang opgerold werd, komt hij ook na enkele dagen niet meer terug in vorm. Hoe komt dat?

Dit ligt vooral aan de schuimen en niet zozeer de (pocket)veren. Veren worden ook opgerold en onder spanning aangeleverd bij de fabrikanten (zie foto) en liggen daar overigens, zonder enig kwaliteitsverlies, soms al enige tijd.

Kan je direct op een matras slapen dat je opgerold hebt gekocht?

Nieuwe matrassen worden via de post regelmatig geleverd in een opgerolde positie, maar kunnen niet voor altijd zo blijven natuurlijk. Wanneer je een matras uit de verpakking haalt, zal deze normaal weer vrij snel de oorspronkelijke vorm aannemen. Afhankelijk van de opslagtijd spreken we over enkele minuten tot enkele uren en soms tot wel 48 uur. Hoelang het duurt, is afhankelijk van de tijd dat de matras al opgerold was en vooral ook van de kwaliteit van de matras.

Vaak raden winkels of producenten aan om de matras na het openen 72 uur te laten luchten zodat de matras voldoende tijd krijgt om de oorspronkelijke vorm weer aan te nemen. Ook de typische geur van plastic en schuim zal dan verdwijnen. Wanneer je Europese producten aankoopt, kan je gerust zijn wat schadelijke stoffen betreft. Dankzij de strenge Europese regels worden schadelijke stoffen streng gecontroleerd.

Is er verschil in ligcomfort tussen een opgerold en een niet-opgerold matras?

Ja! Er is een verschil, maar daar merk je na verloop van tijd niet veel van. Om dit goed te begrijpen, moet je weten dat schuim dat niet wordt gecomprimeerd, vaak soepeler wordt tijdens het gebruik. Je matras gaat zich dus naar je lichaam zetten en zal iets soepeler worden.

Wanneer je een matras comprimeert, zullen de verschillende schuimen soepeler worden. Je krijgt dus al een soepeler matras bij je thuis. Langzaamaan zet het matras zich naar je lichaam en omdat het niet meer gecomprimeerd is, neemt ook de ondersteuning toe. Dus na enkele weken zijn beide matrassen gelijkwaardig in ondersteuning.

Veelgestelde vragen – Mag je een matras oprollen:

Kunnen alle matrassen opgerold worden?

Bijna alle matrassen kunnen tegenwoordig worden opgerold zonder kwaliteitsverlies, maar kunnen na het ontrollen natuurlijk niet opnieuw opgerold worden. Om ze te rollen wordt een machine met drukpersen en een speciaal vacuümproces gebruikt.

Kan je een traagschuimmatras oprollen?

Jazeker, net zoals alle andere matrassen kan je ook traagschuimmatrassen oprollen. Wel komen ze iets langzamer in de oorspronkelijke vorm terug dan andere polyetherschuimen.